• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MORGAIN: Já s ní tedy sympatizuji. Nemyslím, že má "pravdu" ve smyslu univerzální moudrosti, ale myslím, že má naprostý nárok zastávat takovýhle postoj. Myslím, že v zásadě většina tlouštíků v hloubi duše zuří stejně jako ona, ale racio (nebo pokrytectví nebo obojí) nám to překrývá maskou "ok, mlčím, ano, uznávám, jsem nezdravá, hnusná karikatura ženy, výsměch a diskriminaci noblesně ignoruji, protože nechci být za potrefenou husu, jediným ospravedlněním mé existence je to, že se snažím zhubnout." Bylo by jí ke cti, kdyby to byla jenom fáze k cestě za smířením. Na druhou stranu takovéhle rozhněvané ženy možná napomůžou tomu, že se s touštíky bude jednou jednat o něco slušněji. Nebo že aspoň bude existovat povědomí, že by se jim nemělo posmívat a neměli by se šikanovat.
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    ARGANNAH:
    ZUZKAOU: Nelinkla jsem to, protože s ní sympatizuji, prostě jsem na to jen narazila a taky je to na mě moc. Na druhou stranu na mě je zatím moc celý ten hyperkorektní přístup á la "check your privileges" :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Cornela je healthistka (zdravista?)! To je ještě lepší než spiknutí farmafirem.

Frequently Asked Questions | This is Thin Privilege
    http://thisisthinprivilege.tumblr.com/faq#whatabouthealth
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORGAIN: asi tak u třetího, či čtvrtého textu (a to je má většinou krátké) jsem pocítila značnou touhu ji šikanovat.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MORGAIN: Teda, to je ale rozhněvaná mladá žena
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    web k té společenské šikaně:
    thin privilege | This is Thin Privilege
    http://thisisthinprivilege.tumblr.com/tagged/thin-privilege
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    Mně teď třeba BMI tabulka tvrdí, že když zhubnu jedno jediné kilo, budu už v normě. Mám v plánu jich rozhodně shodit víc :D
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    tak třeba články jako tenhle by měly být snad trestné.

OBRAZEM: Kate a další krásky, které byly štíhlé pár týdnů po porodu - iDNES.cz
    http://revue.idnes.cz/kate-je-po-porodu-opet-stihla-di7-/lidicky.aspx?c=A130828_152334_lidicky_zar
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    CORNELA: jsem typ přesýpací hodiny, takže o ničem takovém nemohla být řeč. Plácáš nesmysly, místo abys odpověděla, z jakého důvodu mě ten lékař označil za obézní. Měl nějakou svoji normu?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Tak zrovna ten percentil u dětí ale vůbec neřeší poměr váhy a výšky, jsou dvě extra tabulky na každé z toho, a jelikož nám populace roste (to se děje dlouhodobě), tak je logické, že i těžkne. Moje dítě je s váhou na 50. percentilu, což není žádný hubeňour, nicméně v reálu je to po otci hubený tvor s pavoučíma končetinama.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Tak teda já jsem v normě podle BMI, pokud je to tedy měřitelná veličina. Jenomže díky tvaru postavy jsem tlustá. Tak co s tím?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Ty pořád zřejmě vycházíš z toho, že když lidi tlustí JSOU, tak se to přece považuje za normu. Lidi jsou taky hodně nemocní, a považuje se snad už nemoc za normu?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    CORNELA: proto jsem uvedla ten praktický příklad s lékařem, který mě označil v lékařské zprávě - oficiálním dokumentu - za obézní, ačkoliv jsem prokazatelně obézní nebyla.
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    CORNELA: percentilová tabulka je odrazem skutečnosti, ne žádný normotvorný nástroj.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADIETTA: byl to vůl, ne lékař
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Motáš víc věcí dohromady. Lidi tloustnou, ano, životní styl tomu napomáhá. Proto se zvětšujou velikosti, protože obchodníci chtějí prodávat (a ne udávat normu). Ale neznám jediného člověka s nadváhou, který by nechtěl být hubenější. A kdyby lidem z těch fat acceptance klubů někdo nabídl, že budou od zítřka štíhlí a nic je to nebude stát, pochybuju, že by jediný z nich odmítl.
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    CORNELA: jsi si jistá, že chápeš pojem "percentilová tabulka"?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    CORNELA: pořád říkáš co NENÍ norma. My se tě ptáme (jakožto studované odbornice), co tedy norma je nebo co je za ni považováno.

Protože jak pravím - já jsem maličký kousek od NORMY podle nějakých uznávaných tabulek, ale v očích široké veřejnosti jsem TLUSTÁ.

Kdybych ti tedy přišla pod nůž, s BMI 25, považovala bys mě za "normální"? Vsadím se, že ne.

A dám praktický příklad: kdysi ještě za bezdětna a svobodna, jsem byla na gynekologii v Motole se zánětem vaječníků. Lékař, kterému tehdy bylo odhadem tak 30 (mimochodem velmi arogantní a při vyšetření surový), mi do zprávy napsal: "pacientka je obézní". Měla jsem tehdy 64 kg na 162 cm. Neboli tabulkově jsem neměla ani nadváhu! Takže co byl ten lékař? Nedouk, který ani neví, jaká je normální váha, nebo arogantní mladík, který prostě podlehl většinové představě o "normě", nebo obojí dohromady?

Mimochodem, ani si nedovedete představit, jak mě to tenkrát zdrtilo.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: KDE bereš podklad pro svoje tvrzení, že s nadváha považuje za normu?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    CORNELA: s tím právě nesouhlasím, jsem přesvědčená, že se to za normální nepovažuje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam