• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    AIJA
    AIJA --- ---
    Tak teda já jsem v normě podle BMI, pokud je to tedy měřitelná veličina. Jenomže díky tvaru postavy jsem tlustá. Tak co s tím?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Ty pořád zřejmě vycházíš z toho, že když lidi tlustí JSOU, tak se to přece považuje za normu. Lidi jsou taky hodně nemocní, a považuje se snad už nemoc za normu?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    CORNELA: proto jsem uvedla ten praktický příklad s lékařem, který mě označil v lékařské zprávě - oficiálním dokumentu - za obézní, ačkoliv jsem prokazatelně obézní nebyla.
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    CORNELA: percentilová tabulka je odrazem skutečnosti, ne žádný normotvorný nástroj.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADIETTA: byl to vůl, ne lékař
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Motáš víc věcí dohromady. Lidi tloustnou, ano, životní styl tomu napomáhá. Proto se zvětšujou velikosti, protože obchodníci chtějí prodávat (a ne udávat normu). Ale neznám jediného člověka s nadváhou, který by nechtěl být hubenější. A kdyby lidem z těch fat acceptance klubů někdo nabídl, že budou od zítřka štíhlí a nic je to nebude stát, pochybuju, že by jediný z nich odmítl.
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    CORNELA: jsi si jistá, že chápeš pojem "percentilová tabulka"?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    CORNELA: pořád říkáš co NENÍ norma. My se tě ptáme (jakožto studované odbornice), co tedy norma je nebo co je za ni považováno.

Protože jak pravím - já jsem maličký kousek od NORMY podle nějakých uznávaných tabulek, ale v očích široké veřejnosti jsem TLUSTÁ.

Kdybych ti tedy přišla pod nůž, s BMI 25, považovala bys mě za "normální"? Vsadím se, že ne.

A dám praktický příklad: kdysi ještě za bezdětna a svobodna, jsem byla na gynekologii v Motole se zánětem vaječníků. Lékař, kterému tehdy bylo odhadem tak 30 (mimochodem velmi arogantní a při vyšetření surový), mi do zprávy napsal: "pacientka je obézní". Měla jsem tehdy 64 kg na 162 cm. Neboli tabulkově jsem neměla ani nadváhu! Takže co byl ten lékař? Nedouk, který ani neví, jaká je normální váha, nebo arogantní mladík, který prostě podlehl většinové představě o "normě", nebo obojí dohromady?

Mimochodem, ani si nedovedete představit, jak mě to tenkrát zdrtilo.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: KDE bereš podklad pro svoje tvrzení, že s nadváha považuje za normu?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    CORNELA: s tím právě nesouhlasím, jsem přesvědčená, že se to za normální nepovažuje.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: No a kde teda je daná ta tvoje obecně chápaná "norma"? Mínění veřejnosti je takové, že člověk, který není hubený, je tlustý. Norma se nějak vytratila.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    CORNELA: jenomže v povědomí veřejnosti dnes už není žádná "norma". To, co je nám většinově předkládáno jako "ideál" - neboli norma krásy a zdraví, kterou vídáme v médiích - je ve skutečnosti zhusta BMI v pásmu podvýživy. Já jsem 5 kg od tabulkově normální váhy, což už fakt není moc, aby se mi zhubnutím těch 5 kg nějak radikálně změnil vzhled - a jestli je zhubnu (což bych ráda), tak opravdu nebudu vypadat v souladu s ideálem krásy, přesto budu mít fyziologicky normální hmotnost. Tak co je špatně?
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    CORNELA: Myslím, že v tom se rozcházíte. Argannah tou tolerancí myslí absenci šikany, zatímco ty spojuješ toleranci s "nedostatečným vedením k péči o své zdraví => nadváha", jestli tě správně chápu. Tady podle mě ARGANNAH taky směřuje k šikaně, ne k adoraci tloušťky.

Osobně souhlasím, podle mě šikana nejen obézních nebo tlustých, ale i prostě jen tlustších než je propagovaný ideál krásy, existuje. A skutečně si myslím, že to může vést k rezignaci člověka na to se vůbec o něco snažit. Ale akceptace veřejnosti, že existuje více typů postavy, než jen leptosomní, které jsou krásné a člověk se za ně nemusí stydět, nemusí hned vést k adoraci obezity, ne?
    Dokonce si myslím, že propagovaný ideál krásy, nesouvisí se zdravotním stavem a kondicí tak moc, jak by se mohlo zdát (viz příklad s kamarádkou níže) a ona "šikana" veřejnosti v téhle oblasti může vést i k tomu, že se člověk nechá zblbnout a spíš si to zdraví zničí, než naopak.

A hlavně, podle mě by obézní lidi měli být k hubnutí vedeni touhou být zdraví a v kondici, ne touhou vypadat jako hvězda z obálky vouge, protože to je jediná varianta, jak má člověk vypadat. Mimo jiné protože zcestná očekávání mohou být hrozně demotivující....
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    ARGANNAH: je tam někde její míra/váha?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: No pochybuju, že tlusté děti na táboře jsou dneska považované za štíhlé. Ono tu jde o dvě věci - měřítko štíhlosti se posouvá směrem k nižší a nižší váze - a proto na ni víc a víc lidí rezignuje a jsou tlustí, protože štíhlí podle současných požadavků budou jen těžko.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Přijímáte na operace asi spíš lidi středního a vyššího věku, ne? Ti byli tlustí vždycky, ano, nemuselo by to tak být, kdyby se hodně snažili, ale podívej se na starší fotky nebo obrazy - že měla starší žena nebo starší muž nadváhu, bylo normální odjakživa. Objevující se problém jsou obézní mladí, kteří k tomu nemají žádný důvod (jen to přežírání). A ta tolerance asi bude to, že už dneska není obézní puberťák šikanovaný, protože není ve třídě jediný.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Za štíhlost se považuje to, co nedávno byla dobrá voplácanost? Kdy přesně nedávno a o jaké postavě se tu bavíme? Obdivované herečky z doby před 30, 40 lety jsou dneska považované za tlusté.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Představuješ si "toleranci" jako "necháváme je, ať jsou tlustí"? Co je pak (podle tebe vhodnější) netolerance? Zavídání do koncentračních táborů?
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    GALE: To zase ne, on není úplná trubka. Jen ho nikdy nenapadlo, že zdravý vzhled člověka, co hodně cvičí a dobře jí nemusí být u všech stejný...
    GALE
    GALE --- ---
    MORGAIN: A předpokládám, že si také myslel, že nejdietnější jídlo jsou špagety s trochou olivového oleje a chili papričkou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam