• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    JUPIII: myslíš jako "správná ženská/chlap v zimě hřeje a v létě stíní?"
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    TAPINA: Z toho plyne poučení, že být štíhlý abstinující asketa se nemusí vždycky vyplácet.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KOCHANSKA_CH: To je skoro jako ten případ tady ze zahrádkářské kolonie. Vychlastaní bratři se pohádali o krabčák, jeden rozbil druhému lebku sekyrou, ale protože ten byl vydatným pijákem už drahně let a měl atrofovaný mozek, sekyra ho nezasáhla :D
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    !!
    Nůž neprojel tukovou vrstvou, před smrtí zachránila muže jeho obezita – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...5-nuz-neprojel-tukovou-vrstvou-pred-smrti-zachranila-muze-jeho-obezita.html
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    AIJA: BMI třicet.
    AIJA
    AIJA --- ---
    CARODEJNICE:
    A ona je nějaká hranice mezi výraznou nadváhou a obezitou?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CARODEJNICE: neboj, vim, o cem mluvis, pred lety jsem shodila 20kg (za 6 let jsem se zase vyzrala zpatky) a hned me zacali podezrivat z anorexie. bylo to dost neprijemny a nebyla to pravda.
    CARODEJNICE
    CARODEJNICE --- ---
    POZITRON: Tohle mi přijde zbytečně konfrontační. Jak jsem psala "Ale Vaše kolegyně neznám" - jen jsem se snažila ukázat jak jsem to viděla s kily navíc a jak je mi nepříjemné, když je teďka někdo podezřívavý ke mně. To nehodnotí stav Tvé kolegyně.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CARODEJNICE: aha, takze zenska, ktera ji jednou denne malou porci jidla, je tak vychrtla, ze uz nemuze ani otehotnet, je vlastne v pohode a ja prehanim :) diky za radu :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A taky je potřeba se smířit s tím, že lidé si o nás myslí věci a taky si o nás povídají. O každém. A když nejde o váhu a jídlo, najde se jiné téma.

Přes čáru je pomlouvání a nevyžádané opakované radění, narážky a podobně. A bezdůvodné znevýhodňování.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CARODEJNICE: jenže zrovna tebe by čistě podle vzhledu (dle fotek na nyxu) lidé do anorektického pytle házet mohli.

Ona spokojená váha a spokojený příjem je značně individuální. Jsou lidé celodenně aktivní, kteří jedí lehce a relativně málo. A taky lidé, jimž se při příjmu nižším než řekněme průměr dělá špatně z hladu.

Pořád mi z toho vychází nezabývat se cizími lidmi, dokud si o to neřeknou ;)
    CARODEJNICE
    CARODEJNICE --- ---
    POZITRON, SOLEI: Já nevim, ale když jsem měla docela výraznou nadváhu (nikdy jsem se k obezitě nedostala, naštěstí pro mé zdraví), taky mi přišlo, že všechny štíhlé ženské "jí podezřele málo" a člověk snadno sklouzl k myšlenkám "psch, anorektička, to se radši normálně najim a budu... zdravá...". Je asi na situaci a na každym, aby si sáhl do svého svědomí, co stojí za jeho názorem.

Teď mi to přijde spíš tak, že se ty ženské o kterých píšete, prostě smířily s tím, že pokud chtějí vypadat podle svých představ budou k tomu muset přizpůsobit výdej a příjem. Nejde trvale nejíst - což je anorexie se všemi svými hrůznými důsledky- ale jde trvale ovlivňovat výdej a příjem a během toho normálně fungovat.

Ale Vaše kolegyně neznám, jen mi přijde, že co jsem zhubla na mě taky práci koukají divně, když si nakrájím talíř okurek nebo rajčat a stačí mi to, protože vím, že k večeři si dám s přítelem víno a něco vydatnějšího. A bohužel - se svými geny musím každý příjem hodně promýšlet a je nepříjemný, když na Vás lidi koukají skrz prsty "ta už to s tím hubnutím přehání".
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    POZITRON: ale to není o tom, co chtějí, to je nemoc, nejsou schopný se vidět reálně a těm lžím fakt věří. Ale existují i fakt hubený lidi, co poctivě jí a neztloustnou a nejsou z toho taky moc šťastní. To je právě o tý toleranci a schopnosti nedělat o nikom předčasný závěry, když nevíme co a jak. Ať už jde o hubené nebo tlusté.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    SOLEI: takovou mame jednu v praci. tvari se, ze ji normalne, tvrdi to a dokonce s nama jde cas od casu na obed, ve kterym se rejpe pul hodiny a sni pulku... trvalo mi rok, nez jsem prisla na to, jak se veci maji a ze trpi anorexii. :( a na terapii mame zase slecnu, ktera je momentalne dost hubena, ale tvrdi, ze je ted na svym vahovym maximu a ze ma obri prdel, coz je peknej kec, staci se podivat na jeji fotky na facebooku treba 3 roky zpatky, byla peknej cvalik, kdezto ted je kost a kuze. no a tahle slecna zase porad mluvi o jidle a o tom, kolik toho sni, ze ji vic nez jeji pritel a podobne a casto si pred nama ostentativne do neceho kousne - hlavne ve chvili, kdy se nekdo diva. :( njn, kdo chce kam...
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    GALE: Taky jsem takovou znala, záviděla jsem jí. Rok jsem ji neviděla no a poté co jsem ji viděla jsem ji nepoznala. Po pěti letech tohoto režimu kdy nepřibrala ani deko se nějak prolomily ledy a po během jednoho roku ve stejném režimu (pohyb i stravování) měla nahoře 15 kilo.

SADAKO: Jo to napadne, já mám takovou šéfku - ona jenom "vypadá, že jí" ale je to klam, člověk ji vidí obědvat, ale když se člověk dívá, co a v jakém množství tak zjistí, že má spotřebu pětileté holčičky.
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    GENTIANA: Ok. Já zrovna to, co se děje tady v diskusi neřeším, přijde mi to jako obvyklý spam na dokola omílané téma padají ty samé argumenty. Na tom webu mě právě zaujalo pár věci, co z něj vybočilo a na ty jsem poukázala. Nicméně dost o něm, je to tady zřejmě mimo jádro debaty...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ARGANNAH: já mám taky dobrou doktorku, dokonce mi i pomohla trochu upravit jídelníček, nemám dobré zkušenosti s obezitology, poprvé mi řekli, že mě řešit nebudou, že ještě nejsem dost obézní, podruhé, že mi nemá cenu u mě mi pomáhat s jídelníčkem, že mám jít na bandáž žaludku. Nakonec jsem si poradila s vyhledáváním informací sama. Za sebe můžu říct, že u mě není problém zhubnout, ale váhu,si udržet. Neusnout na vavřínech, nezačít s vyjímkama, neustávat to sledovat, nezačít si znova lhát. Je to jako odnaučenej kuřák či vyléčenej alkoholik - celoživotní boj.
    MADIETTA: tak to já zažila, sice od primitivů nebo lidí, co mají svých problémů víc, ale stejně je to člověku líto. Ale největší problémy mám já sama po přibrání se sebenenávisrí, sklonem k depresím, že jsem marná, že to nemá cenu řešit, že bych neměla ani vycházel z domu, že má mě všichni zíraj atd. Když jsem si tohle vyřešila, tak si prostě po přibrání vynadám a pustím se zase do práce.

ale jak tady zaznělo, že hubený nikdo neřeší, tak to není pravda. Kámoška po anorexii se s tím setkává pořád, i když už na sobě udělala velký kus práce. Taky nikoho nezajímá proč se vlastně do tý anorexie dostala nebo že je to moc těžký přibrat na normální váhu, aniž by sklouzla do opačnýho extrému.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: plus teda dodám, že v USA se lze setkat s mnohem neomalenějšími reakcemi ze strany zcela cizích lidí, než jsem kdy zažila tady. Viz třeba ten článek o jízdě na kole - v Česku si situaci, kdy by projíždějící chlap na ženskou volal "neuduste si tou obří prdelí to dítě", moc představit nedovedu.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Abych řekla pravdu, v poslední době mám fakt super zkušenosti s lékaři - měnili jsme spoustu doktorů (protože jsme měnili bydliště), samozřejmě když mě viděli, tak cítili potřebu mě upozornit, že bych měla něco dělat se svou váhou, ale učinili tak vkusně, elegantně, nevtíravě a neurážlivě. Respekt.

Na stranu druhou, tahle debata začala kvůli šikaně. Akceptuju, když mi o váze (vkusně a slušně) káže někdo, komu do toho něco je. Doktor. Manžel (ten to teda nedělá, díkybohu). I rodiče, OK, může to být otravné, ale to jsou prostě rodiče. Ale tam to KONČÍ. Úplně mi stačí, že trpím chronickou těžko vyléčitelnou chorobou, která s sebou nese spoustu potenciálních komplikací, ztěžuje mi v mnoha ohledech život a omezuje mě. To poslední, co potřebuju, je, aby se mi kvůli tomu ještě vysmíval kdejaký hejhula. Ne, děkuji. A o tom podle mého z větší části ty naštvané/ublížené blogy jsou.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    CORNELA: Copak říkám, že někdo říká?

Ale ano, reaguju zhruba na to, že ty ze svý pozice kecat můžeš a že z tvého tvrzení není zcela zřetelné, zda pouze v ordinaci nebo kdykoli, kdekoli, a při tvém známém citu pro situaci si fakt dokážu představit i veřejné poučování (:
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    CORNELA: obávám se, že kdyby mi nějaký náhodný kolemjdoucí řekl, že to kafe si nemám sladit, tak mu skončí ve ksichtě. Protože, co je komu po tom, já nemám povinnost ospravedlňovat se, že kromě slazenýho kafe jím samou zeleninu a kdesicosi nebo že jsem dnes již tři hodiny cvičila.
    MAR_TINA: přesně tak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam