• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    LANNA
    LANNA --- ---
    MART1NKA: hm, mrknu na to, je fakt, ze jsem to zatim zkoumala hlavne z toho pohledu, ktery jsem napsala. moc diky za nazor :) mozna to tak neni u vsech, ale zatim se stejne priklanim k tomu, ze velka vetsina lidi, co trpi na zminene choroby, tomu mohla predejit
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Tady už chybí jen aby do debaty vstoupila anaerobní bakterie a přispěla názorem : "A když vám ty kyslíkové radikály způsobují stárnutí buněk a vůbec vám škodí, tak proč doprdele lidi na tom kyslíku žijete? Dyť si tím škodíte sami." :D
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    LANNA: Neji spatne a ma stastny vztah, nikdy nemal nijake psychicke problemy. Stravujeme sa podobne a ja som nebola nemocna(rymicku neratam) par rokov. Proste to ma po tatinkovi, ktory tym tiez trpi cely zivot. Aspon vidim, aky dolezity vyber zdraveho partnera na splodenie deti.

Na gymnaziu sme na biologii riesili dedicnost farby oci u musky Drozofily. Predstavme si, ze rodicia maju nejaky gen, kludne aj recesivny a ked sa to spravne nakombinuje, vyjde z toho muska s nezvyklou farbou oci. Dedicne nemoci su podobne a je ich spousta.
    LANNA
    LANNA --- ---
    ano, to je moc hezke shrnuti toho, co jsem napsala, dekuji :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ano ano. Každý, komu se rozvinula nějaká nemoc, před tím jedl, pil, seděl a dokonce i spal!
    LANNA
    LANNA --- ---
    *civilizacnim chorobam
    LANNA
    LANNA --- ---
    MART1NKA: asi spatne ji, neco ho trapi.. kdyby byl zdravej, tak se mu to prece neudela. ja nevim..mozna mate pravdu, ale vzhledem ke vsemu, co jsem nacetla, videla nebo slysela, tak vsechno mluvi pro to, ze lidi si to zpusobujou sami a jedine, co se dedi, jsou zvyky, ktere k civilizacnim vedou. jezeni masa, mlecnych vyrobku a prumyslove zpracovanych potravin, stres, traumata, nespokojenost, nedostatek pohybu, malo spanku nebo nekvalitni spanek.. a takhle by se dalo pokracovat do nekonecna..
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    LANNA: Moj 24-rocny hubeny sportujuci nekuracky brat ma na nohach pekelne krcove zily. Naozaj to nema zo spatneho zivotneho stylu... Kamaratkin brat hra zavodne hokej, ma preto presnu dietu, nefajci a nepije a ma DNU. Ide o geneticku pravdepodobnost. Ak ju niekto chyti vysoku, moze robit co chce a chorobe sa nevyhne.
    LANNA
    LANNA --- ---
    XMARGE: samozrejme jsem myslela druheho typu, to mi ani neprislo nutne psat :))
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    LANNA: To víš že jo, třeba diabetes prvního typu je určitě o tom, jak zdravě jíš nebo sportuješ.. bože....
    LANNA
    LANNA --- ---
    na dedicnost chorob fakt neverim, kdyz clovek zije zdrave, ma to z krku. nekdo ma asi vetsi dispozice treba k diabetu, alzheimerovi nebo rakovine, ale to se ukaze pouze kdyz clovek neji spravne, stresuje se, nesportuje.. potom je to jen otazka, jak je ktery telo odolny, ale to vsechno prijde "na pretres" jedine v pripade, ze se k telu chovate nespravne
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    CORNELA: česky psanej zdroj (dostupnej na netu) o druzích gestačního diabetu by byl? DOcela by mě to zajímalo...
    Jako 15% je dost, ale když maj diabetes oba rodiče, tak je furt 85% šance, že to dítě mít diabetes vůbec nebude... Já čekala ty procenta spíš opačně, převapilo mě to.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CORNELA: to nejsou jen diabetici-tlusťoši, ale i ti co na to chlastaj, radši přijdou o nohu.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    CORNELA: jednoduchý to rozhodně není, to netvrdím. Taky netvrdím, že cukrovka je dědičná 100% (u obou rodičů diabetiků 1. typu je riziko přenesení na dítě asi 15% - to není moc), ale dědičná je.
    U mě se bohužel kříží první i druhý typ (resp. první u otce a těhotenská cukrovka u matky), takže jsem nečekala, že by se mi to vyhlo:o/
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    NTR23: diabetes je opravdu dědičný, důkazem budiž třeba moje štíhlá, hodně sportující kamarádka, která se nestravuje nijak špatně a v těhotenství měla blbě korigovatelnou těhotenskou cukrovku (její babička z matčiny strany má diabetes 2. typu, rozvinul se až ve stáří).
    Já mám diabetes (resp. zatím prediabetes s těhotenskou cukrovkou) taky dědičně, stravovací návyky jako naši nemám, ty jsem změnila před více než 10 lety..
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ach jo
    NTR23
    NTR23 --- ---
    OSCURO: Je mi to jasné. Včera vyšel v ekonomu článek Špekouni na pochodu. Pojednával o zavedení daně v Mexiku na sladkosti a tučné nezdravé výrobky. O miliardách dolarů hasící problém obezity v US zdravotnictví ale na druhé straně i o diskriminaci neobézních v dopravních prostředcích. Uvažuje se o zavedení dvou sedadel v ceně jedné letenky, nebo rozšířením sedadla v uličce proti zúžení dvou zbývajících v řadě atd. Proč takto zvýhodnovat skupinu obyvatel, která se očividně ničí sama.....jak je jisté z postoje, že lidi svůj styl života neradi mění-pohodlnost. Na druhé straně když už je pozdě, schovají se do kolonky "nemocný"
    NTR23
    NTR23 --- ---
    CORNELA: Já myslím, že jsme právě v tom nejlepším bodě, těm zatím zdravým ukázat....podívejte se jak můžete dopadnout.

Je diabetes opravdu dědičný? Nebo si ho každý přivodí a ta dědičnost se svádí na to, že v rodině jaksi většinou bývají stejné stravovací návyky.
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    NTR23: Protoze lide se nechteji menit. Protoze zamyslet se nad svym stylem zivota je prilis narocne. Zdravotnictvi by pretekalo penezi, kdyby lide alespon trochu dbali o sve zdravi temi nejjednodusimi opatrenimi.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    OSCURO:
    CORNELA: Dobrá, kritiku beru.

A nyní mě napadá, když to jsou fakta obecně známá, proč je situace pořád horší. Zlepšení se jaksi pořád nekoná.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam