• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    ACKO
    ACKO --- ---
    MAR_TINA: Tak my v Praze si školy vybíráme, pohodlnost rodiče se nevyplácí, jako své největší rodičovské selhání považuju to, že jsem dceru ( kvůli pohodlí) dala na tu nejbližší sídlišťní základku, no pak jsme to stejně měnily. Jinak já jsem jezdívala od třetí třídy sama tam i zpět ( cca půl hodiny) do jazykové základky. Nikdo se nad tím v pravěku nepozastavoval;)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MAR_TINA: kdyby to měl 10 minut, tak není o čem, už dávno chodí sám.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADIETTA: další výhoda velkoměsta v mých očích padla.
    (Mít dítě, zapíšu ho do školy do Borku. Chodilo by samo přes bažinu, to jsem já ve škole tak uměla, a na krk by dostalo GPS obojek s dlouhým dosahem.)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Ono je to těžký. Taky bych mohla jezdit do práce na kole, kdybych chtěla jo něco udělat pro fyzičku a trvalo by mi to půl hodiny (no, zpátky teda asi dýl). Jenže autem jsem tu za deset minut a pro ten ušetřený čas prostě mám využití.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MAR_TINA: když jsem to zadala do mapy, vyšlo mi od domu ke škole 2,5 kilometru.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADIETTA: to je nářez. Promiň, vůbec mě něco takového nenapadlo.
    Já myslela, že v Praze to má do školy každý blízko. Půl školy jsem prskala, že skoro jediná to mám půl hodiny. Moji spolužáci z města vstávali v 7:15-7:30.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TRISSIE: Tak to bývalo v první třídě i za nás (později se oproti podpisu rodičů mohlo odcházet samostatně). Ale něco jiného je vyzvednout dítě po vyučování, když končí každá třída jinak a něco jiného je způsobit dopravní kolaps před osmou, kdy mají dorazit všichni. A přijít by snad samo mohlo.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    TRISSIE: Ano, tak je to u nás. Děti z 1. a 2. třídy prostě ze školy samy odejít nesmějí.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    TESSS: Vzhledem k množství aut každé ráno před školou předpokládám, že se nikdo za odvoz rodičů nestydí.

MAR_TINA: Kdyby šel pěšky, bude mu to trvat tak tři čtvrtě hodiny. MHD zhruba dvacet minut až půl hodiny. Když ho hodím ke škole autem (ne, fakt ho z auta k budově nevyprovázím), tak 5-10 minut.

Radši ten pohyb naženu jinde, ale ta ranní úspora času je skutečně nezanedbatelná. Když si představím, že bych ho budila každé ráno v 5, aby to stihnul do školy, oproti současným 6:45... Nehledě na to, že bych musela vstávat s ním, žeano.

Proč se tu vlastně ospravedlňuju?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a jinak, existují už dnes školy, kde dítě bez doprovodu ani ze školy (po vyučování) odejít nemůže, prostě ho předají pouze zákonnému zástupci nebo určené osobě.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TESSS: ne, ale vzhledem k dnešnímu provozu a chování řidičů - taky nebudu svoje dítě posílat v první třídě samotné. Akorát teda doufám, že se povede dohodnout nějaký střídavý doprovod se sousedkami, abych nemusela chodit každý den.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TRISSIE: 150 m od auta? Když je navíc ještě až ke vchodu prakticky vidět?
    TESSS
    TESSS --- ---
    TRISSIE: a pride ti to OK?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: může. Popravdě neznám nikoho, kdo by pouštěl prvňáka do školy samotného, ani u nás na vesnici :-(
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TRISSIE: Řeč je o základní škole. To snad nikdo nemůže být tak úzkostlivý (řekněte mi, že FAKT nemůže) aby nenechal dítě jít od auta samotné.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA, TAPINA: ne že bych si nemyslela, že většina z dotyčných dam asi bude mít jinou motivaci, ale je pravděpodobné, že minimálně některé budou mít v tom autě ještě další malé děti a nemůžou nechat auto z dohledu.
    Já kupříkladu, když vozím staršího do/ze školky, tak musím parkovat přímo před vchodem, abych na auto (a dvojčata v něm) viděla - pokud je tohle strategické místo zrovna obsazeno, zajedu za roh a počkám. Jinak by to znamenalo vyndat a složit kočár, přendat holky z autosedaček do kočáru, dojet ke školce, vyzvednout dítě, znova narvat všechny děti do autosedaček, složit kočár, hodit ho do auta...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: tak to parkoviště je 150m :D
    Mapy.cz
    http://www.mapy.cz/...1604_47.745057_18.770722_51.700245_6&t=r&rp=m&m=9hIOOxZWv5IbGoL44kMOJmNSIfNZJU
    Jak jsem Herodes, tak mě pohled na husu, která vysadí z SUV dvě malé děti a začne s ním couvat od školy v protisměru mezi dalšíma dětma, docela vyvedl z míry.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Chacháá, přesně to stejný v našem bývalém bydlišti vedle školy. O půl osmé matky ucpaly slepou ulici, parkoviště 100 m daleko nechaly nepovšimnuté a pak ještě sepisovaly petice, že by se v té ulici měla omezit rychlost (jakkoli tam rychleji než 30 nikdo nejede, protože by na konci nestihl zabrzdit), protože je tam pro děti ze školy nebezpečno :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TESSS: jo, to bych jí prosila, ať jdem přes hřbitov, ať nás nikdo nevidí. :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: všimla jsem si toho, když jsem jednou zkusila použít ten ranní autobus. Peklo, už nikdy. A většina jela ty dvě zastávky. U dětí, co jezdí mnohem delší trasu (dřívější obec nebo vzdálenější škola), to chápu.

A na tu lepší do centra vozí neskutečné množství rodičů děti autem. Jednak je oblíbená u lidí z novostaveb a pak u těch, co jim na tom jakože hodně záleží. Pracovala jsem vedle a mezi půl osmou a osmou jsme nevyjížděli autem. A teda nechci být hnusná na ženy, ale jaké šílené dopravní situace a ohrožení všech dětí ty matky páchaly, to by člověk nikdy neřekl. Pořád se řešilo, že velké bezpečné parkoviště je 200m od školy, ale ne, ony to vysazovaly hned u vchodu.

TESSS
    TESSS --- ---
    MAR_TINA: za mych mladych let byla ostuda, kdyz nekoho vodila maminka :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Já jsem na gympl jezdila běžně MHD, ale kolikrát jsem šla schválně pěšky (časově tak nastejno), abych mohla jít jinudy. Je ale fakt, že dneska se děti kolikrát dávají už na základku na druhý konec města, protože je tam nějaká vyhlášená, nebo z nějakých důvodů vyhovující. No, já bych tohle nerada. Pokud nebudou všechny školy v místě bydliště mít pověst prachmizernou, tak půjde potomek do jedné z nich, abych se o jeho ranní přepravu nemusela pokud možno starat :o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam