• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Nebo "
    před operací zhubnuto 20 kg, bandáž 31.07.2007, 2x doplnění
    Za rok a čtvrt zhubnuto 61 kg (tj. na 92 kg), pak těhotenství a teď, v lednu 2010, začínám znovu od 102 kg"
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CARODEJNICE: mě nejvíce odradil banding klub forum, většina tam má v podpisu něco jako " 60 roků-bandáž 2007, 2008 reoperace-tubulizace-zhubnuto 20 kg opět přibírám,plánovaná reoperace Turnov 12.9.2012 nevyšla
    hledám další možnosti !!!!!!!!!
    10.10.2012 konzultace Ostrava Dr.Holeczy---váha 133 kg...... operace BPD byla 28.1.2013", tubualizace je resekce žaludku.
    CARODEJNICE
    CARODEJNICE --- ---
    CORNELA: Ty studuješ medicínu, viď? To je docela smutný... prosim Tě, přečti si alespoň tohle: http://vstj.cz/?pg=banding&co=typy_vykonu ať nejsi před spolužáky a vyučujícími úplně za tydýta... Ano, malnutrice a nedostatek vitamínů doprovází skutečně zákroky, které jsou založené na sníženém vstřebávání z tenkého střeva - což nejsou rozhodně všechny. Je to věc na kterou je pacient normálně připraven - protože pokud by nebyl, těžce ohrozíš jeho zdraví. Jen ten, kdo ví, že bude potřebovat pravidelně předepisovat kapičky Déčka bude chodit na pravidelné kontroly a sledování. Proto jsou důležité kontroly a doplňování vitamínů. Možná Tě to překvapí, ale často jsou i tyto komplikace menší zlo, než zůstat např. 240 kilogramový (ale i třeba 150ti - často to "číslo" nehraje tak úplně roli) zejména u diabetiků II. typu a kardiaků. A osobně považuju za lepší si kapat olejový vitamín Dé pod jazyk, než si píchat inzulín :)

Případně, kdyby jsi se skutečně zajímala, tady je to celkem pěkně popsáno také http://www.obesitynews.cz/archiv/obesity_news_2008_3.pdf

Co se týká Tvé druhé reakce - ano, jsou lidé, kterým nepomůže ani bariatrická operace. To je fakt a ti, kdo se připravují na zákrok pečlivě, je znají z těch "lepších" banding klubů, kam se zvou i ti, kteří měli komplikace, nebo jim bariatrie nepomohla. Lékaři mohou vysvětlovat co a jak dlouho chtějí, ale když si adepti poslechnou autentické výpovědi těch, kteří si tím prošli, a kteří nemají důvod si vymýšlet nebo jim to malovat na růžovo - je to k nezaplacení.

(Za sebe bych klidně tohle téma ukončila, protože je zde všeobecně nálada antibariatrická, jak zjišťuju zejména z nedostatku informací, a já tu nechci zastávat názor "proti všem" protože to svádí k černobílému vidění "vy nemáte rádi operace X já jo" a to to rozhodně není)
    CARODEJNICE
    CARODEJNICE --- ---
    MARKYSHA: Aha. Z mé klinické praxe vím, že dvojitá operace je opravdu velice vzácná a připadne tak na každého třicátého odoperovaného. Píšeš o tom jako o běžné věci, tak nevím, kolik takových lidí osobně znáš... Píšeš o známé, co se nedostane pod 90 kg a víc jít níž nemůže. Je to tak přirozené a úplně v pořádku. Kolik ta známá zhubla? A jak dlouho si těch 90 drží? Měla někdy před operací takovou výdrž, když nárazově zhubla...? Jak se teď cítí a dělá něco a nějaké věci jinak, než dřív? Tohle jsou všechno důležité faktory, nad kterými je třeba se zamyslet, než člověk odsoudí ten zákrok "protože nepřekročila magickou stanovenou číslici". Na což má samozřejmě právo...

Nikdo (seriózní) obézním neslibuje, že budou vypadat jako twiggy, případně že se dostanou na váhu, kterou měli v patnácti, před svatbou, před dítětem. (Když se hubnutí rozběhne, je častá fixace k nějakému vysněnému číslu - o to je pak frustrující i úspěšné hubnutí, které ovšem nedoleze k tomuto většinou nereálnému cíli) Možná bys byla překvapená, a je neštěstí, že jsi narazila asi právě v tom Iscaru na jiný přístup, jaká komplexní péče a příprava na bariatrickou operaci jedince provází a že je to běh i na několik let, než se sám rozhodne a je zejména psychicky (ale i fyzicky) připraven tento zákrok podstoupit.

Aby bylo jasný, kopu za jasná a prověřená fakta a vyslechnutí si úspěšných i neúspěšných pacientů, kteří bariatrii podstoupili a proti zavedeným mýtům o bariatrických operací. Nikoliv za nějakou kliniku nebo pracoviště, které si podle místních "mastí kapsu" :) A ještě k tomu, co píšeš - seriózní lékař sleduje svého pacienta roky po výkonu.

To, že pacient nechce na kontroly chodit, nechodí na odběry, nedodržuje předepsaný režim je už i jeho zodpovědnost. Nejdůležitějším členem bariatrického týmu je právě on a na něm závisí úspěšnost a trvanlivost celého zákroku.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CARODEJNICE: protože jsem o ní sama uvažovala a našla http://www.bandingklub.cz/, když si to pořádně pro studuješ zjistíš, že na to považují za samospásné, zhubnou, protože po operaci nemůžou jíst nic a nakonec to přežerou a jdou na další. Navíc princip, že můžou cokoliv do 150 g se mi zdá nezdravý. Taky znám osobně známou, co to má, zhubla, dodržuje a stejně se nedostane pod 90 kg. Je to prostě byznys, každá ta operace stojí přes sto tisíc a imho je fakt lepší, kdyby měli toho poradce, protože to není bič, ale způsob, jak si udělat složení jídelníčku a cvičení, který sice pojišťovna zaplatí, ale pokud by tam nechodili, tak by to museli nahradit finančně. Prosím tebe ty v tom Iscaru děláš nebo co, že to tak prosazuješ? Jo a mimochodem obě děti mám na první nástřel.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: No a kdo by o tom měl mluvit? Dermatolog?
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Číst povídání o rizicích obezity psaných bariatrickým chirurgem zabývajícím se bandáží žaludku mi připadá trochu jako číst propagační materiály pojišťovny o tom, jak je ohromně výhodné uzavřít pojištění.

Ne že by obezita nebyla nezdravá. A ne že by pojištění nemohlo být výhodné. Ale... prostě ale.
    CARODEJNICE
    CARODEJNICE --- ---
    MAR_TINA: Dle mého je odpověď na Tvůj dotaz "Ano." Vzhledem k tomu, že těžká obezita obecně zhoršuje schopnost reprodukce je to někdy i vítaná pomoc.

Podle doktorky z Iscaru nějak takhle "U pacientek se závažnou obezitou při BMI ≥ 35 je dobré zvážit i chirurgickou léčbu obezity, kdy dochází k razantním hmotnostním úbytkům a tyto operace následně těhotenství nevylučují, naopak řada takto léčených žen poté otěhotní. Léčbu obezity je ale vždy vhodné svěřit do rukou odborníka. "

Těhotenství a obezita | Bariatric EDGE ™
    http://www.chcizhubnout.cz/cs/tehotenstvi-a-obezita/

Případně zde pan doktor Čierny:

Bariatrická chirurgie :: Gravidita po gastrickém bypase - Banding klub
    http://www.bandingklub.cz/bariatrie/gravidita-po-gastrickem-bypase/
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CARODEJNICE: Já myslím, že pro někoho to je řešení a pro někoho jediné. Ale trochu to jde proti principu jíst dostatečně (ne nadbytečně), pestře, všechny živiny a hýbat se. U člověka, která má perspektivu změny a dlouhého aktivního života, mi to nepřipadá ideální. Vem si Markyshu, nabízeli jí to. Mohla by s doživotně zmenšeným žaludkem jíst tak, aby zvládla její oblíbený sport, následně 2 těhotenství, kojení a péči o děti?
    A znala jsem obludně tlustého pána, který asi jinou šanci neměl, v necelých 60 byl téměř nepohyblivý, protože se mu rozjely problémy s krevním oběhem a nohama. Takže doma leželo 150 kilo hmoty bez šance ujít 500m a samozřejmě bez šance držet extra přísný režim už pořád. Ani nevím, jestli ještě žije.

Tu přednášku si co nejdřív pustím.
    CARODEJNICE
    CARODEJNICE --- ---
    MARKYSHA: No, mám neuvěřitelnou chuť se ptát "A to víš odkud, že: "ty operace jsou fakt nefunkční, nákladné s malým procentem úspěchu..." ?" ale dělat to nebudu, protože by to nikam moc nevedlo. Samozřejmě existují pacienti neukáznění, kteří operaci přejí. Stejně tak jako kardiaci, kteří se nepřestanou "nasí*at" a srdce si odrovnají, nebo lyžaři, co po x té operaci kolene znovu na lyže stoupnou, atd. ... Ale znám desítky lidí, kterým operace pomohla.

Taky se mi zdají bariatrické operace jako krajní řešení. Ale často slýchávám od obézních, že potřebují "nad sebou bič" - snaží se jej vytvořit obezitologem, nutriční, psychologem... ale Ti s obézním nejsou pořád (navíc by bylo špatné, kdyby fungovaly jako bič, ale někdo prostě potřebuje ten pocit trvalého dozoru). Nejsou s ním na rodinné oslavě, když je jim večer smutno, když je nedělní oběd a ta kachna je taaaak dobrá! Proto IMHO je bariatrie funční. Protože to jsou jedinci, kteří jsou schopni prokázat velikou disciplínu - shodí i 50 kilo rozumným redukčním režimem. Bohužel dlouhodobě jsou vybaveni tak, že nejsou schopni váhu udržet a v tuhle chvíli je zatím bariatrie jediná reálná pomoc... Ale je jasné, že není vhodná pro každého - na což poukazují případy, kdy selhala.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CARODEJNICE:tak srdíčkáři jsou imho uvědomělejší než obézní, to je fakt. Ale ty operace jsou fakt nefunkční, nákladné s malým procentem úspěchu. Efektivnější by byl na pojišťovnu výživový poradce, cvičení už některé pojišťovny přispívají.
    CARODEJNICE
    CARODEJNICE --- ---
    CORNELA: Já se ale nebavím o pozitivech nebo negativech nebo faktorech těchto chirurgických výkonů. Cajthamlová říká, že obezita se padesát let léčí redukční dietou, která je notabene prý furt stejná (jestli jsi to video neviděla, nevíš, na co narážím). Což prostě neni pravda. Navíc ještě k tomu porovnávání s kardio léčbou - jen uvažme, jak široká je farmakoterapeutická škála u kardiaků a jak bídná je u obézních.
    CARODEJNICE
    CARODEJNICE --- ---
    CARODEJNICE: Které (bariatrické zákroky) mimochodem vůbec nezmínila... I když je to jasný posun v léčbě obezity, to jen tak na okraj :)
    CARODEJNICE
    CARODEJNICE --- ---
    ARGANNAH: Hm, asi tak stejnou, jako že "rituál je počet". Apelovala na to, že obezitologové svalují neúspěch léčby na pacienty a porovnávala vývoj redukční diety s vývojem léčby kardiovaskulárního onemocnění... To mi přijde jako ptákovina. Myslím, že spoustě obezitologů by se mocně ulevilo, kdyby jim "stačila" taková technika, jako používají kardiologové a kdyby s jejím zázemím byla léčba tak "snadná". Jít na operaci se srdcem se totiž nosí víc, než jít na operaci se svou "žravostí" - to ještě stále není mezi lidmi tak vlídně přijímáno. Mluvím teď o bariatrických zákrocích.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ale s tou kritikou redukční diety má pravdu. a jak ukazují mnohé zkušenosti místních dam, tak i s těmi obezitology asi
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CARODEJNICE: ale njn, ty rituální věci sice trochu zjednodušovala, ale kdyby zase slyšela mně přednášet včera vyrvání srdce, asi by se jí ty anatomické detaily taky nemusely zdát ;)
    CARODEJNICE
    CARODEJNICE --- ---
    ARGANNAH: Docela sympatická přednáška až na některé drobnosti jako je žehrání na obezitology, kritika redukční diety a fušování Ti do řemesla :)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Tak že bychom od OT debaty o vožení dětí do školy přešli k něčemu tematičtějšímu?

http://www.youtube.com/watch?v=xVvzNFCeEKA
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Já chodívala ze školy pěšky cca od 12 let, prostě se mi chtělo, cestou byl antikvariát a autobus mě nebavil. Bylo to cca 5,5 kilometrů velice vycházkovým tempem a nějak mi to dávalo pocit, že se hodně hýbu a mám nárok na ještě jeden oběd, tak jsem si doma udělala plnou pánev vajec na slanině nebo něčeho podobného... Nebyl to úplně dobrý model.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CORNELA: je fakt, že já měla vždy pohyb, se psem nejméně tři hodiny po kopcích, oddíl pro děti, moje máma nechodila, ona běhala, takže jsem musela klusat vedle ní, ale vždy jsem to dokázala přežrat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam