• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MADIETTA: Autorka patrí k ľuďom, ktorí sa celý život snažia byť štíhli. Športuje a stravuje sa tak, aby si udržiavala zdravé telo bez zdravotných rizík plynúcich z obezity. Táto snaha je naozaj nemalá, vzhľadom na jej vek. Keby si predstavila, že niekto mávne čarovným prútikom a s nejakou tou slečnou by si vymenili telá, tak by to pre ňu bola neskutočná rana, zahalila by sa do burky a spala vo fitku, kým by to nezhubla. Nechápe, že keď ona by sama bola v takom tele extrémne nešťastná, ako by niekto iný mohol byť šťastný. Hlavne keď si za ten strašný stav (pre autorku) môže sám.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Já přemýšlím o tom postoji "že se ty holky nestydí". Ten je celkem všudypřítomný - tlustá ženská by se měla stydět, že je tlustá, a něco s tím dělat, je ostuda být tlustý...

Když odhlédnu od zdravotních aspektů tloušťky, které ani u tlouštíků nejsou vždycky stejně vážné: proč bych se měla STYDĚT za to, že jsem tlustá? Jsem myslím docela dobrý člověk, žiju život, jak nejlíp umím, snažím se být dobrou matkou, snažím se stále zlepšovat ve své práci, mám v životě přátele a zájmy a spoustu činností, snažím se o sebe pečovat... ale celý můj život, všechno mé snažení je naprosto bezvýznamné ve srovnání s tím, že jsem TLUSTÁ. Tloušťka neguje všechno pozitivní a zůstává jen pocit, že je třeba se za sebe stydět.

V článku je to vyjádřené hned v prvním odstavci: jak se ty holky na letišti mohly smát a vtipkovat spolu, jak si mohly užívat dovolenou, jak si mohly dát něco k jídlu, když jsou tak TLUSTÉ? Ten údiv a pohoršení, že tlustý člověk také žije jako jiní lidé, že vůbec může prožívat nějaké pozitivní emoce a celkově tak nějak normálně existovat, namísto aby makal doma na rotopedu a jedl mrkvový salát a STYDĚL SE.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MART1NKA: přejídání je počítané mezi PPP,

Binge eating disorder - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Binge_eating_disorder
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MADIETTA: Prekvapuje ma, že nepovažuje prejedanie za eating disorder. Inak po tom, čo som videla v Anglii sa jej nedivím. Jav ňou komentovaný je čiste dobrovoľné huntovanie vlastného zdravia s presvedčením, že je to v poriadku.
    Minule som tak sedela v MHD a naproti mne pani neurčitého veku 30-40 zanedbaný vzhľad, vysoké štádium obezity sediaca cez 2 sedačky pila sladké Salko rovno z plechovky. Hovorila som si, čo sa jej asi honilo hlavou... Mám v týchto situáciách podobné myšlienky ako autorka, teda s tým že by som im rada pomohla sa z toho dostať.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Dobrý matroš na flejm

Why are today's young women so unashamed about being fat? | Mail Online
    http://www.dailymail.co.uk/...rolls-flesh-shes-witnessed-summer-LINDA-KELSEY-takes-no-prisoners.html
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TAPINA: asi nejen přístup k jídlu, ale i samotný metabolismus, ne? Mám dva podobnés taré syny, 14 a 16 let - mladší jí jak ruskej zájezd a je jak lunt, starší jí méně a stejně je to vazba.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AIJA: spíš buldoga
    AIJA
    AIJA --- ---
    TAPINA:
    Halina asi má za předka nějakýho bígla:-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Tak jako on přístup k jídlu rozhodně i genetický je. Jinak by neexistovala plemena psů, jejichž příslušníci se všichni do jednoho přežírají a majitelé je musí držet na pečlivě odměřených dávkách, ať už žijou kdekoli, mají jakoukoliv náplň dne a jejich jediným společným znakem jsou společní předci při vzniku plemene. To je prostě fakt, ze kterého je třeba vycházet a pracovat s tím, že člověk na rozdíl od psa má rozum.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Pawlowská o boji s kily: Je to genetické, i když lékaři nesouhlasí - iDNES.cz
    http://revue.idnes.cz/halina-pawlowska-a-hmotnost-d1f-/lidicky.aspx?c=A140603_182645_lidicky_ved
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CARODEJNICE: píšu, taky do Kalorických tabulek. Všimla jsem si u sebe, že ty excesy mám tendenci jako zapomínat, ale ne, hezky masochisticky je tam prdnu, vylítne mi pak obr číslo a už se pak nedivím. Dřív jsem se strašně po ztloustnuti divila. Jak to? Vždyť nic nejím. Ale selektivní paměť je svinstvo. Taky jsem u sebe vypozorovala, že moje tělo zareaguje s hrozným zpožděním, jak na excesy, že mě to nepotrestá hned,ale až v době, kdy jdu do sebe, stejně jako hrozně dlouho trvá, když mě "odmění" úbytkem.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    CARODEJNICE: jo, do kaloricketabulky.cz, jeden čas denně, teď jednou za čas jako korekci, abych viděla, jestli jsem se moc nerozjela
    CARODEJNICE
    CARODEJNICE --- ---
    Píšete si jídelníčky?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MAR_TINA: oni to snad při tom dlouhodobém hubnutí dokonce výživáři doporučují, aby se oživil metabolismus.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GENTIANA: psychiatrická hospitalizace, co jiného
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MAR_TINA: Já mám v poslední době takový... hm, problém? Prostě mi ty věci nijak zvlášť nechutnají, takže vyžeru bonboniéru, protože hledám ten bonbón, kterej bude chutnat jako bonbón, protože sakra vím, jak má chutnat pralinka. No a taky si absolutně nepamatuju, jestli jsem jedla, co, kdy naposled a tak. Takže se pokouším si to nějak hlídat, protože jsem schopná fakt sníst kilo čokolády - nebo sterilovaného hrášku, to je vcelku jedno - a za půl hodiny si to nepamatovat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TEKKIT: on ten jídleníček vyvěšený v hlavě se utvoří docela rychle. A tu pauzu bych klidně doporučila i přes nedosažení ideální váhy. Nelze tři roky v kuse neustále "hubnout". Jakmile se podaří dosáhnout nějaké přiměřené stravy a návyku na pohyb (nemusí to být jenom sport, prostě dost pohybu v běžném dni) , dá se klidně střídat půl roku udržovací režim a pak zas nějaké měsíce ten hubnoucí.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TEKKIT: jasně, to snad ani nejde
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    MARKYSHA: rozumím, určitě máš pravdu že to musí mít řád. Problém, ale vidím právě v tom jestli je možné dlouhodobě striktně dodržovat nějaký rozpis, byť tedy s nějakým pravidelným bonusem...

předpokládám že po dosažení nějaké kýžené mety (ehm, ale ženská nebude nikdy spokojená že?:)), by člověk už měl mít tolik informací (složení potravin, množství...) a "sebeznalosti" /co mu osobně funguje a co ne/, že by snad mělo být možné mít takový jídelníček "vyvěšený v hlavě" tak nějak dle potřeby. Zjednodušeně řečeno: pokud máš jít s přítelem na výroční večeři, tak se neomezuješ, ale přizpůsobíš tomu jídelníček před a po...

oproti tomu systém "každou středu jeden dortík" mi přijde naprd...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TEKKIT: no a to je ten průser u obézních, ti jak to nemají vyvěšený v hlavě a na lednici, tak se dostanou velice rychle zpátky. Možná mluvíme o tom samým, určitě není v lidské přirozenosti se navždy zřeknout všeho nezdravého, jen je dobré si prostě řízeně zařadit do jídelníčku něco nezdravého, ale tak aby to bylo v plánu a nebylo toho moc nebo často. Hlavně ne výjímky, to je cesta do pekla.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam