• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    OMNIHASH: no hele, jestli se mi ještě kdy stane, že na mou normální velikost udělá minislečna v obchodě pokrčený nos a odvětí, že TAK velké nevedou, chytnu ji pod krkem, přimáčknu ke zdi a zeptám se jí, co v životě dokázala :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAR_TINA: mno čistě z logiky věci, nechat se šikanovat někým o polovinu lehčím je vlastní sebetrýzeň...minimálně na základce to u kluků fungovalo tak, že se dotyčnej jednou nasral a hned se ukázalo, že nemá problém agresora vzít a mrdnout s ním o zem...

Victim Fights Back In NSW Sydney School | 'Casey'
    https://www.youtube.com/watch?v=isfn4OxCPQs
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MUI: a nejsou oni spíš tou reakcí na mocné pronásledování a šikanování?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MUI: jenomže to tady vůbec není issue, autorka se pohoršuje jednoduše nad tím, že ty holky žijou, radujou se se života a v horku si vezmou kraťasy.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MUI: s tím souhlasím naprosto. A přijde mi smutný, jak lidi málo využívají svoje vrozené fyzické schopnosti.

Ale to nijak neospravedlňuje napsání článku s dlouhým popisným odstavcem o druzích a množství špeku na tělech děvčat a pohoršením se nad tím, že se holky smějí, radují a letí na dovolenou.

Paní může bojovat za víc pohybu do škol nebo zákaz automatů na sladké pití, ne štítivě popisovat faldy. Krom toho ty její kecy o "obavě ze spuštění anorexie" jsou dost mimo, jednak je přejídání u někoho taky porucha, jednak se u dětí tloustnutí řeší změnou jídla a aktivity celé rodiny, ne kecama "jsi tlustá dcero, něco dělej".
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MUI: tohle je samozřejmě pravda (taky jsem se zaradovala, když jsem po zhubnutí najednou bez problémů dokázala věci, které mi předtím šly obtížně; na druhou stranu, když člověk plíživě tloustne, kolikrát si neuvědomuje, jak fyzická omezení postupujou) - ale to furt neznamená, že by se za sebe člověk měl v běžném životě stále stydět, měl by se snad za sebe stydět každý, kdo má nějaké zdravotní omezení, které mu neumožňuje plnohodnotný pohyb? Měl by se stydět každý, kdo není fyzicky dokonalý?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MUI: je to tak, vyžral sem se o cca patnáct kilo, a už to na sobě dost cejtím, některý pohyby typu natočení horní půlky těla už rozhodně nejsou co to bejvalo. O to víc mě fascinujou ty případi, co maj ještě o další pětadvacet kilo víc a libujou si, jak se cejtěj fit a krásný uvnitř.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MART1NKA: tak co si na sebe někdo navleče, leckdy nechápu, ale to nechápu i v případě křivých nohou apod., nicméně mě to neuráží a když se v tom necítí blbě, jejich věc.
    Já třeba s obezitou řeším celý život, dělám s tím něco, ale to neznamená, že si nesmím dát něco dobrého na veřejnosti, jít se bavit, smát se a jinak si užívat života.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A vlastně, jak si kdo může dovolit, někomu zazlívat, že je šťastný?!!!
    To je smrtelný hřích, závist. Obžerství taky, ale závist mi přijde horší.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MART1NKA: autorka trochu vypadá, že je na opačném konci spektra. Neustále cele bojuje za svoji štíhlost, v jejím věku už trochu nepřirozenou, když jí dá tolik práce. (A z mého pohledu je její štíhlost už trochu nepohledná.)

Taková žena se může docela dost trápit (může, nemusí. Vůbec neříkám, že štíhlá znamená smutná nebo nešťatstná.) Představuje si, že štíhlá = krásná = šťastná. A dosáhne / udrží štíhlost a najednou zjistí, že ta rovnice v některém bodě neplatí. Bohužel často dojdou takové ženy k názoru, že jsou štíhlé málo a když ještě uberu, začne to platit.

Pak autorka potká na letišti tři šťastné velrybky a měla by připustit, že jsou tlusté a ošklivé a šťastné, tedy je v její rovnici někde chyba. Přijít na to, že ty veličiny až tak moc nesouvisí, se jí možná nepodaří nikdy.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MART1NKA: Ne, nepřijde mi nikterak závadné, že je někdo hrdý na svoje tělo a cokoli, co s ním provedl - někdo je pyšnej na to, že denně cvičí, aby měl ramena jako Arnold nebo pěkně tvarovaná lýtka, někdo hrdě vystavuje silikozy nebo půlhektarovou kérku, tak proč by někdo nemohl mít dobrý pocit z toho, že je tlustý? Některým lidem se to líbí, stejně jako silikozy nebo tetování nebo svaly stáda býků, no.

No a pokud má někdo se svým vzhledem problém, tak ať ho řeší. Pokud se někdo přejídá z depresí, tak fakt nepomůže, když mu řekneš, že je tlusté prase a má se stydět, je pravděpodobné, že se stydí za nadváhu i za tisíc dalších věcí. Pokud je mu to jedno, tak mu to možná přestane být jedno a stydět se bude, ale k čemu to je? To by jako všichni, co se ti nelíbí, měli nosit burku a neustále plakat nad svým osudem?

Jo, tak se nějaký člověk nějakým způsobem dopracoval k metráku nadváhy. Jestli to bylo ze stresu nebo z nerozumu, je vcelku jedno, a kdo nikdy neudělal nic nerozumného, ať si jde přeleštit svatozář a neotravuje. I když se rozhodne, že chce zhubnout někam k normálu, má práci na několik let a bude stejně nějakou dobu vypadat jako tlusté prase. To má teda zalézt s náklaďákem celerových listů do sklepa a běhat tam okolo té hromady listí tak dlouho, dokud ten metrák neshodí, aby náhodou neurazil něčí estetický outlocit? Nebo si neustále veřejně rvát vlasy, že dopustil, aby se stal takovou ohavnou velrybou? I tlustí lidé jsou kurvaaleuž lidé, tak proč by se nemohli radovat, nosit pěkné oblečení nebo se povalovat na pláži?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Mimochodem, tuhle jsem zahlédla reklamu ve stylu "tip na skvělý den? pevný zadeček!" (následovala chvála jakéhosi přípravku. TO mi připadá mnohem víc nemocné, než že si devadesátikilová holka řekne "no a co, tak jsem tlustá".
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    OMNIHASH: to je ta morbidní obezita. Nicméně to, že se nesou, mě nijak nepopuzuje, jejich věc.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MART1NKA: ehm, ještě jednou a lépe:
    být hrdá na svou tloušťku mi přijde stejně imbecilní jako být hrdá na svou štíhlost. A pokud někdo není morbidně obézní a nemá zdravotní obtíže, proč by s tím měl něco dělat?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MADIETTA: To je sice pěkná teorie, ale pak přijedeš do Liverpoolu a vidíš, že tak 10-15% mladejch holek jsou tlustý jak prase. A ne, nemyslím tím deset dvacet kilo nadváhu, ale takový ty případy, kdy dvacetiletá holka vypadá jak čtyřicetiletá ženská, co strávila posledních patnáct let na lůžku a nesou se jak královny ulice, protože jsou hrdý na svojí postavu a kdo tomu nehoví je zpátečník a tvarista.
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    MART1NKA: Nepřišlo by mi to v pořádku, kdybych to o té hrdosti na svou tloušťku od těch slečen musela denně poslouchat. Pokud jsou to cizí slečny, je mi to úplně jedno, ať se třeba zadusí nebo navzájem sežerou. Je to dobrej matroš do módního pekla a do vtipů napříč internetem.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Myslím, že autorka naráža na fenomén, ktorý vidno na tejto fotke: [ MYJKA @ Módní peklo - nejhorší šaty, boty, kabelky, ksichty a vůbec ] (nie všetky, puntíkatá slečna je moc hezká). Otázka do pléna: prišlo by vám v poriadku, keby tie slečny boli hrdé na svoju tloušťku a nič s ňou nerobili?
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MARKYSHA: No celoživotná snaha nemať ani kg navyše ti toho sťastia uberie. Patrí to k poruchám, hoci ťa to nedostane do nijak nezdravého stavu, takže nemáš potrebu riešiť následky. Je to niečo typu: "ty jo tá naozaj tlustá holka má na sebe miniatúrny overálek, všetko nehezké vonku, láduje sa mc flurrym a vyzerá, že jej to je úplne jedno. A ja tu makám hodiny vo fitku a mc flurry som nemala ani nepamätám a ten overálek by som si na seba nedala, pretože mi odstáva miniatúrny úsek kože." Nepochopenie psychiky iného človeka. A áno tá tlustá holka je vovýsledku šťastnejšia, pretože to zjavne to nerieši. No a stydet? V tomto s ňou naozaj súhlasim. Mali by sa obliecť aspoň trošku primerane svojej postave a nie úplne ignorovať fakt, že sú tlusté. Zakryť nedostatky a vyzdvihnuť klady.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MART1NKA: no mě spíš přijde, že sama autorka moc šťastná není, napříč postavě a hrozně irituje, že někdo obézní by spokojený být mohl. Madietta to vystihla naprosto přesně, jsou jiné věci, za které by se měl člověk stydět.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MADIETTA: Autorka patrí k ľuďom, ktorí sa celý život snažia byť štíhli. Športuje a stravuje sa tak, aby si udržiavala zdravé telo bez zdravotných rizík plynúcich z obezity. Táto snaha je naozaj nemalá, vzhľadom na jej vek. Keby si predstavila, že niekto mávne čarovným prútikom a s nejakou tou slečnou by si vymenili telá, tak by to pre ňu bola neskutočná rana, zahalila by sa do burky a spala vo fitku, kým by to nezhubla. Nechápe, že keď ona by sama bola v takom tele extrémne nešťastná, ako by niekto iný mohol byť šťastný. Hlavne keď si za ten strašný stav (pre autorku) môže sám.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Já přemýšlím o tom postoji "že se ty holky nestydí". Ten je celkem všudypřítomný - tlustá ženská by se měla stydět, že je tlustá, a něco s tím dělat, je ostuda být tlustý...

Když odhlédnu od zdravotních aspektů tloušťky, které ani u tlouštíků nejsou vždycky stejně vážné: proč bych se měla STYDĚT za to, že jsem tlustá? Jsem myslím docela dobrý člověk, žiju život, jak nejlíp umím, snažím se být dobrou matkou, snažím se stále zlepšovat ve své práci, mám v životě přátele a zájmy a spoustu činností, snažím se o sebe pečovat... ale celý můj život, všechno mé snažení je naprosto bezvýznamné ve srovnání s tím, že jsem TLUSTÁ. Tloušťka neguje všechno pozitivní a zůstává jen pocit, že je třeba se za sebe stydět.

V článku je to vyjádřené hned v prvním odstavci: jak se ty holky na letišti mohly smát a vtipkovat spolu, jak si mohly užívat dovolenou, jak si mohly dát něco k jídlu, když jsou tak TLUSTÉ? Ten údiv a pohoršení, že tlustý člověk také žije jako jiní lidé, že vůbec může prožívat nějaké pozitivní emoce a celkově tak nějak normálně existovat, namísto aby makal doma na rotopedu a jedl mrkvový salát a STYDĚL SE.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam