• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADIETTA: anebo je dost častá podvýživa doplněná nárazovým přejedením se něčeho nevhodného. Takže hladové tělo v těch okamžicích prostě všechno uloží i kdyby to bylo jednou týdně a zbytek času může obéza jíst jako modelka.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: plus co je u jednoho člověka normální až střídmý příděl potravy, je pro jiného přežírání.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: tak řekněme extrémy. Teda ne z potřeby zhubnout 20 kg celkem. Pokud někdo sundavá 40, 60, 100 kg, tak pak se první měsíce dá počítat s vícero.
    A to mám tušení, že Maika je drobná slečna a z těch 20 kg bude možná půlka v kategorii velký voči.
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    ARGANNAH: já se vším vámi řečeným fakt souhlasím, evidentně jsem byla jediná, komu ten původní dotaz na "zaručený způsob na zhubnutí 20kg" přišel tak absurdní, že jsem na něj vypálila tu těžce zjednodušenou odpověď. Původní tazatelka se do diskuse nezapojila, tak ani nevím, jestli jsem jí křivdila nebo ne ;)

Takže jestli tu máte pocit, že konkrétně já potřebuji vysvětlit, proč "nežer" není jediná univerzální a správná odpověď, tak můžete pošetřit síly ;)
    CARODEJNICE
    CARODEJNICE --- ---
    MAR_TINA: Dieta z Dachau :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MARKYSHA: já od jednoho z Homolky dostala rozpis na 800kCal/den při práci v lese. A bohužel si tenkrát ani nevšiml, že jsem na ideální váze, max 3-5kg nad ní, jen se mám mít ráda.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MAR_TINA: ja ja, pravdu díš, jeden z nich mi u Apolináře v těhotenství řekl, že mám jíst pouze zeleninu.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    TAPINA: Problém téměř VŠECH tlustých je přežírání. Jenže to není kořen věci, ale nějaký článek uprostřed řetězu, na který se to rádo redukuje. Někdo se přežírá z depky. Jiný z nudy. Jiný proto, že ignoruje signály z těla např. proto, že u jídla kouká na televizi nebo surfuje po netu. Jiný má poruchu příjmu potravy. Jiný jí přes den strašně málo, tak ho to čas od času (většinou po večerech) donutí naletět na ledničku. Jiný má dlouhodobý nedostatek nějaké látky, která mu vyrábí nesnesitelné chutě k jídlu. Jiný málo odpočívá, takže má strašné chutě. A tak dále.

Proto je rada "nežer" tak strašně škodlivá. Je to jako říct člověku se čtyřicítkou horečkou, aby si vzal prášek a šel do práce. V krátkodobé perspektivě to zdánlivě pomůže, v dlouhodobé perspektivě to jenom uškodí.

Musíš prostě zjistit, proč se přejídáš. A jestli se vůbec přejídáš, mimochodem teda.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Jako je doktor a doktor. Souhlasím, že šarlatánům, slibujícím sedm kilo měsíčně, je třeba se obloukem vyhnout. Na druhé straně nikdy nevíš, co tvoje tělo udělá, když dostane od (opravdového) odborníka kvalitně udělaný jídelníček - zvlášť právě chlapi, nebo taky lidi, co nikdy předtím nehubli, můžou mít zejména ze začátku ty úbytky fakt rapidní a opravdu to bude tuk a opravdu to bude zdravé hubnutí (které se samozřejmě posléze zpomalí).
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Když můj problém asi prostě opravdu je čisté přežírání :o) Nemám žádné nemoci, žádné psychoproblémy, které bych řešila jídlem, jsem poněkud líná na pohyb, to jo, spím dost, jím řekněme i zdravě. Jediný problém, který u sebe dlouhodobě pozoruju je, že jím i když bych nepotřebovala. Takže ono to existuje. A taky se to blbě odbourává, je to zlozvyk.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: mám minipřipomínku. Max 4 kg měsíčně, nehlídá-li tě doktor, neplatí. Max 4kg měsíčně i pokud tě hlídá doktor. A pokud lékař slibuje hlídání a větší úbytky, patří obvykle do skupiny, co ordinuje dietu z Dachau a myslí si, že "nežer - zhubneš". A je jich dost, varuji před nima.

Výjimky jsou, ale nepočítala bych s nima. Hubnutí po vysazení léků, nasazení léků (třeba u lidí, co zadržují vodu), hubnutí relativně mladých a osádlených mužů.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ZUZKAOU: Jo tohle. Teda jedna věc, že je to taková automatická a přitom notně blbá a kontraproduktivní rada, to jo. Ale druhá věc je, že já si teda fat shaming představuju dost jinak.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ARGANNAH: jak mám zhubnout- Nežer! Nepřežírej se.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ZUZKAOU: kde? někdo se smazal?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jako pokud se vede debata o tom, že kdo nemá základní špetku empatie, aby tušil že fat shaming je blbej nápad, tak tu jsou výzkumy, že skutečně dost škodí, tak by člověk čekal že o tři interakce později se tu fat shaming neobjeví...

ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GINGERCAT: protože není nic lepšího, než dát knížecí radu. A teda nežer není "vyvážený jídelníček", že. Stejně tak někomu říct - tak se nepřežírej je něco jiného než "vyvážený jídelníček".
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    MAIKA: taky je důležité zmínit, že zhubnout 20kg je běh na dlouhou trať a může to trvat klidně i rok. To se s žádnou tělo huntující "dietou" prostě vydržet nedá.

Mně připadají na pěst takové články se senzačními titulky. Zhubněte za měsíc do plavek. A komu by rychlý úbytek neposkytla zrovna navržená dieta, ten má vlevo rozpis dalších s pěknými názvy, kterými si postupně může pohuntovat tělo a zhubnout do plavek za pár týdnů. Za měsíc se dá zdravě zhubnout 2-4kg. To si tedy odvažuju tvrdit, že skoro nikoho, kdo to fakt potřebuje, nevytrhne.
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    ZUZKAOU: no dobře, tak jsem asi měla napsat "nepřežírat se", ale jinak na tak obecný dotaz asi nic jiného než "vyvážený jídelníček a pohyb" poradit nejde. Tazatelka nepíše, kolik jí je let, kolikrát už "hubla" nějakou zázračnou dietou, jestli má nějaká zdravotní omezení a problémy, jak je na tom s psychikou, vůbec nic.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAIKA: pečlivě diagnostikovat jaké vzorce vedly k nadváze - fyziologické příčiny (hormony, trávicí problémy, nemoci, léky, atd), způsoby co, jak a kdy jíš či nejíš, pohyb, spánek, kompenzace stresu, problematický vztah k sobě samotné atd.

A postupně (pomalu, pracně) tyhle vzorce přebudovat na zdravější. Alespoň některé. Vzhledem k tomu, že půlka ženských v západní kultuře je věčně na nějaké dietě, tak je vcelku dost pravděpodobné, že ta strava zde nebude to klíčové co rozhoduje, či nerozhoduje o úspěchu.

Nenechat si radit od nikoho, kdo ti chce prodat nějaké doplńky, či ti vnutit zázračnou dietu, která výrazně omezuje nějakou velkou skupinu živin. Vcelku příčetný systém v ČR má STOB a má na stránkách spoustu informací. http://www.stob.cz/cs/home http://www.stobklub.cz/

Jestli se budeš obracet na někoho, kdo ti bude sestavovat jídelníček, tak je potřeba počítat s tím, že spoustu těch lidí jsou vážně jen prodavači doplňků - zejména pokud nabízí konzultace zdarma. Sestavení individualizovaného jídelníčku pro někoho dá dost práce, kterou si člověk nechá zaplatit. Pokud to nezahrnuje měření složení těla a alespoň týden zaznamenávání tvých jídelních návyků, tak ti dotyčný nejspíš vrazí nějaký prefabrikovaný nesmysl nerespektující základní principy a navíc tvoje osobní preference.

A pokud budeš počítat jídlo, tak já namísto kalorických tabulek doporučím cron-o-meter, protože se tam dá nastavit všechny parametry podle svého a počítá mikroživiny, ne jen energii. http://cronometer.com/

GINGERCAT: zdravíme jojoefekt a bludné kruhy diet, selhávání, pocitů viny a zničeného metabolismu.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ARGANNAH: když to tak čtu, tak já asi nezhubnu nikdy :-(
    MAIKA
    MAIKA --- ---
    ARGANNAH: díky :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam