• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    SARGO
    SARGO --- ---
    ARGANNAH: To nesedí, již pár let omýlané statistiky říkají, že pražské děti mají víc pohybu než vesnické. Patrně kombinace dojíždění, nedostatku pohybových kroužků a málo vrstevníků po okolí.
    Ve školce nemáme žádné obézní dítě, ve škole ve třídě jedno (ale tam je i nějaká mentální porucha) a tak dvě s mírnou nadváhou.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Myslela jsem, že science wars jsou o tom, že přírodovědci prudí humanitní vědce, jak jsou málo přesní a empiričtí a moc spekulují, a nečekala bych, že zrovna v klubu Obezita budu jako humanitní vědkyně vést diskusi s lékařkou (!!!) o tom, jak nepotřebuje údaje z bodystatu, protože složení těla přece na první pohled jasně vidí.

Ono se to v medicíně zjevně s používáním vší té špičkové techniky dost přehání, když doktoři dokážou takovéhle věci od oka. Možná by bylo na místě přehodnotit, jestli by se ty prachy nedaly vrazit do něčeho užitečnějšího.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Tučňátko :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já jsem v létě chodila tu a tma na nějakou pískovnu nebo k řece, kam se musí kus po svých a vcelku dobrý. Velryba jsem tam byla já, pár dalších, občas malé tučňátko a starší lidé.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    VALENTINA: Taky tak. Odhaduju, že bude imho velký rozdíl Praha/venkov - soudíc podle chování dětí (a rodičů) na pražských hřištích, bude pražské dítě mít mnohem míň pohybu a volnosti a mnohem víc stresu.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    Já se asi pohybuju v jiném vesmíru, ale u dětí svých i dětí kamarádek spíš řešíme hubenost, než otylost. A když kouknu do třídy našich dvou dětí, tak tam žádné obézní děti nenacházím. Ano, některé holčičky se už zakulacují, jsou mírně opláclé, ale to je tak 1-2 ve třídě a to bylo vždycky, i za nás.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CORNELA: já letos na koupališti koukala jako blázen a s těma dětma máš pravdu, hrozný. Ale taky proč. Já dětem s sebou brala svačiny chleba se šunkou, vlastní pití, tam se valná většina cpala vaflema s čokoládou, hranolky a sladkou tříští...
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ARGANNAH: Tak šup honem všechny na bodystat. Aby v tom měla děvčata jasno.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KOCHANSKA_CH: To je v době, kdy až 35% dospívajících dívek trpí poruchou příjmu potravy a kdy je údajně 80% žen nespokojeno se svou postavou, nanejvýš naivní komentář.

Překlad: při pohledu do zrcadla vidí špeky prakticky každá žena. Včetně těch s objektivní podváhou.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Nejlíp funguje velký zrcadlo. Vidíš špeky, jsi tlustá.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: "Okometricky" může platit spousta věcí, například že Země je placatá, a při pečlivém měření se ukáže, že všechno je jinak. Jistě, taky se samozřejmě může při pečlivém měření ukázat, že dojmologie se náhodou trefila, ale to není žádný argument proti prověření metodologie té studie.

CORNELA: Jednak jsi přesně nepochopila moje sdělení a druhak v tomhle případě má jistě smysl používat BMI, protože máš k dispozici informaci o procentuálním podílu tuku v mém těle v té době. Nicméně nemáš-li ho, víš kulové, klidně bych mohla mít tuku jenom 20%, tzn. zcela v normě, a pouhým okem bych pořád vypadala na obezitu. That was the point.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    TAPINA: Si zajdi na bodystat, třeba budeš příjemně překvapená. Stanovovat si ideální individuální váhu podle BMI fakt nejde.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: špek na břiše je estetický problém, ne nadváha.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Mně tabulkové BMI předepisuje optimální váhu 72 kg a taky mi nepřijde reálné jí dosáhnout, můj organismus se při zdravé stravě a přiměřeném pohybu drží nejlíp kolem 78. A zřejmě na tom bude mít vliv i robustnost kostry, ostatně šířku pánve 36 cm nemá jen tak někdo :o) Ale nadváha to prostě je, ten špek na břiše mám a ne že ne.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Na tom něco bude, na tom stárnutí populace.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    TAPINA: OK. Radši toho nechme, určitě existuje spousta mnohem příjemnějších způsobů prokrastinace, než se hádat o tlustých kolemjdoucích. :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: manžel má BMI cca 32-33, ale množství tuku zdaleka v normě (že on sám by rád méně je jiná).
    Já mám stanovenou optimální váhu 85kg! To jsem zvědavá, jak to bude vypadat, až tam jednou možná zhubnu.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ARGANNAH: Nevím, kde jsi vzala šestileté děti a kam jsi dala dospívající. Já je tam mám :o) A jelikož moje dojmologie dochází ke stejným závěrům, jako výpočty WHO, tak to je pro mě důvod necítit k nim nedůvěru, to je celé.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Hodně se přehlíží naopak podvýživa části dětské populace. Z části je to u dětí ze špatných rodinných poměrů (viz ta užitečná akce sponzorujte školní obědy) a z velké části je to v rodinách, ve kterých zejména matce přijde vychrtlé dítě - častěji holčička v pořádku až hezké, v extrémním případě žádoucí stav.
    Někde (zapomněla jsem zdroj) se uvádí až 17% 6letých s podváhou! A to se neměřila svalovina a kostra, mohlo to být i horší.

Všímám si i na sociálnch sítích chlubení se hubeností dětí. A řešení toho, že batole je trošku sádelnaté (štěněcí sádlo je u části dětí normální stav, nic k řešení).

TAPINA: Jestli ta čísla nezvedá i stárnutí populace. A ve věkové kategorii 60+ je nadváha dost v pohodě, pokud mají lidi pohyb, přiměřenou stravu a kontrolovaný a udržovaný krevní tlak a další hodnoty.
    Vaky sádla jsou něco jiného, to ano.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam