• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    DIVA
    DIVA --- ---
    CORNELA: nemusí to být samý zulc hned. mohla dřív silově sportovat, vybudovat základ, pak párkrát otěhotnět, fortelně to obalit a statečně udržet.. jako každá druhá, jen s jiným vstupem. a dvoumetrových slečen taky každý pár známe .)
    DIVA
    DIVA --- ---
    CORNELA: jak je vysoká? třeba je ke dvěma metrům a v mládí házela kladivem
    DIVA
    DIVA --- ---
    ARGANNAH: a spokojila jsi se s bodystat optimem 118 kg? přijdeš si při něm optimálně fit? jaké procento tuku v těle té hodnotě vlastně odpovídá?
    SARGO
    SARGO --- ---
    TAPINA: Navíc. Hlavně venkovem nejsou myšlené pražské satelity - a obecně jsou to spíše oblasti s vyšší nezaměstnaností, takže chudší - takže možná je to tím, a ne polohou baráku :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SARGO: Už jenom dostupnost zdravých potravin je nesrovnatelná, protože dnešní venkov už si dávno (většinou) nepěstuje vlastní zeleninu a nechová vlastní zvířata na maso, a v dosahu je Coop nebo pak v nejbližším větším městě Albert na předměstí. Měšťák si může vybírat, kam půjde pro potraviny, a ještě se mu nabízí patnáct farmářů, že mu dovezou bedýnku až domů. Na odlehlejší venkov zaváží málokdo.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ARGANNAH: Možná mi i bodystat řekne, že je se mnou všechno v pořádku, a že mi nehrozí žádná zdravotní rizika. Já jsem i přesvědčená, že mi nehrozí zdravotní rizika. Ale dokud mi při ohýbání ke tkaničkám ten špek bude překážet, tak ho budu považovat za nadbytečný.
    SARGO
    SARGO --- ---
    ARGANNAH: Právě mi nastává denní doba, kdy není čas na googlení, ale ještě stihnu sama sebe opravit: ne méně pohybu (i když možná taky, ze zmíněných důvodů), ale že jsou obéznější. Tam může hrát roli, že městské matky mají sklony k hlídání jídla, nebo i že vesnickým jezdí rodiče domů později a víc se živí samy, nebo i dostupnější zdravotní péče... jsou na to celé studie, ale podrobnosti jsem nezkoumala :-)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    SARGO: Zajímavé. Nečekané. Ty statistiky bych si s chutí pročetla (a aby nevznikl další flejm, ne, to neznamená, že je zpochybňuju). ;)
    SARGO
    SARGO --- ---
    ARGANNAH: To nesedí, již pár let omýlané statistiky říkají, že pražské děti mají víc pohybu než vesnické. Patrně kombinace dojíždění, nedostatku pohybových kroužků a málo vrstevníků po okolí.
    Ve školce nemáme žádné obézní dítě, ve škole ve třídě jedno (ale tam je i nějaká mentální porucha) a tak dvě s mírnou nadváhou.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Myslela jsem, že science wars jsou o tom, že přírodovědci prudí humanitní vědce, jak jsou málo přesní a empiričtí a moc spekulují, a nečekala bych, že zrovna v klubu Obezita budu jako humanitní vědkyně vést diskusi s lékařkou (!!!) o tom, jak nepotřebuje údaje z bodystatu, protože složení těla přece na první pohled jasně vidí.

Ono se to v medicíně zjevně s používáním vší té špičkové techniky dost přehání, když doktoři dokážou takovéhle věci od oka. Možná by bylo na místě přehodnotit, jestli by se ty prachy nedaly vrazit do něčeho užitečnějšího.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Tučňátko :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já jsem v létě chodila tu a tma na nějakou pískovnu nebo k řece, kam se musí kus po svých a vcelku dobrý. Velryba jsem tam byla já, pár dalších, občas malé tučňátko a starší lidé.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    VALENTINA: Taky tak. Odhaduju, že bude imho velký rozdíl Praha/venkov - soudíc podle chování dětí (a rodičů) na pražských hřištích, bude pražské dítě mít mnohem míň pohybu a volnosti a mnohem víc stresu.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    Já se asi pohybuju v jiném vesmíru, ale u dětí svých i dětí kamarádek spíš řešíme hubenost, než otylost. A když kouknu do třídy našich dvou dětí, tak tam žádné obézní děti nenacházím. Ano, některé holčičky se už zakulacují, jsou mírně opláclé, ale to je tak 1-2 ve třídě a to bylo vždycky, i za nás.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CORNELA: já letos na koupališti koukala jako blázen a s těma dětma máš pravdu, hrozný. Ale taky proč. Já dětem s sebou brala svačiny chleba se šunkou, vlastní pití, tam se valná většina cpala vaflema s čokoládou, hranolky a sladkou tříští...
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ARGANNAH: Tak šup honem všechny na bodystat. Aby v tom měla děvčata jasno.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KOCHANSKA_CH: To je v době, kdy až 35% dospívajících dívek trpí poruchou příjmu potravy a kdy je údajně 80% žen nespokojeno se svou postavou, nanejvýš naivní komentář.

Překlad: při pohledu do zrcadla vidí špeky prakticky každá žena. Včetně těch s objektivní podváhou.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Nejlíp funguje velký zrcadlo. Vidíš špeky, jsi tlustá.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: "Okometricky" může platit spousta věcí, například že Země je placatá, a při pečlivém měření se ukáže, že všechno je jinak. Jistě, taky se samozřejmě může při pečlivém měření ukázat, že dojmologie se náhodou trefila, ale to není žádný argument proti prověření metodologie té studie.

CORNELA: Jednak jsi přesně nepochopila moje sdělení a druhak v tomhle případě má jistě smysl používat BMI, protože máš k dispozici informaci o procentuálním podílu tuku v mém těle v té době. Nicméně nemáš-li ho, víš kulové, klidně bych mohla mít tuku jenom 20%, tzn. zcela v normě, a pouhým okem bych pořád vypadala na obezitu. That was the point.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam