• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    POZITRON: ale to opět není o vůli, ale když už tak o nezodpovědnosti ke svému zdraví. Já jako obézní bývalý kuřák bych to řekla takhle - a je dobrý, jak jsi to dala k sobě, protože v obou případech je to problém závislosti - někdo má závislost silnější, někdo slabší. Někdo může být sváteční kuřák a pak si nezapálit půl roku, někdo může jíst jak dřevorubec a spálí to. To je jedna věc.
    Druhá věc je to opět o prioritách - třeba teď třetí měsíc nekouřím, protože se mi to v hlavě přecvaklo, navíc mi to ulehčuje současnou situaci, ve které teď žiju. Hubnutí se teď nevěnuju, protože by mi to situaci neulehčovalo, ale ztížilo, nemám na to psychicky, potřebuju se vyhrabat ze sraček, ve kterých teď žiju. Když mě někdo vidí, může si podle Tebe říct - hele tlusťoch, línej, bez vůle, celý dny se válí a žere. Ale do hlavy mi nevidí a můj život nežije, takže nemůže vědět, že je to jinak, že jsem zůstala sama se dvěma dětmi, dvěma starými psy, kteří už jsou dementní a nezvládají vylučování, s exem o patro níž, ve zdemolovaném, chátrajícím bytě, od rána do večera v práci, kdy jedu, jedu, jedu a dost často se nažeru až večer, což je ovšem to nejhorší, protože to fakt člověk ztláská, co může, spím čtyři hodiny denně atd. atd. Což nepíšu proto, že se chci obhajovat, ani necítím tu potřebu, nic jsem neprovedla, ale jako příklad.
    Jasně pak jsou zase případy, kdy jsou tlustí, nehýbou se, žerou kopce jídla - ale zase to není vůle, je to jejich svobodné rozhodnutí. Dokonce existujou už i v ČR placené stránky, kde se žena takto nezřízeně cpe a ještě se jí za to platí díky druhu fetišismu - zvaný feeder, feedee. Zase je to jejich věc. Nic mi do nich není, ani je neodsuzuju.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    POZITRON: nejsi znova těhotná? :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    to je jako u kuraku, nici si zdravi a stejne si zapalej. obezni si nici zdravi a stejne zerou. sama jsem bejvala kuracka a slusnou nadvahou uz jsem taky v zivote mela nejednou. protoze jsem nemela dostatecnou vuli. ale jako nezlobte se na me, mit 100kg na 170cm nebo vyhulit krabku a vic denne, u takovyho cloveka jsou predsudky dost pochopitelny.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    COWBOY:
    MARKYSHA: ale ja mluvim o tech opravdu obeznich, kdy jejich vaha je zdravi ohrozujici a presto do sebe tlaci minimne dvojnasobny prijem jidla, nez by bylo zdravo, to o vuli je. vubec nemluvim o lidech s nadvahou, mluvim o obeznich.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    POZITRON: A hubení jsou proto hubení, protože mají vůli? Zajímavá myšlenka.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    POZITRON: nebo třeba mají jiné priority, můžou spotřebovat vůli na boj s něčím jiným, než je obezita a pak už jim vůle nezbývá. Prostě šmahem odsuzovat jakékoliv skupiny ať obézní, maminky, bezdětné, Pražáky, Brňáky a pod. je blbost.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MARKYSHA: jde o to, ze to, co popsala illuze, se bude tykat prevazne obeznich osob, ne vzdy, ale prevazne. samozrejme smrdet a potit se muze i stihly clovek, muzou ho bolet zada, muze se rypat v jidle hodinu, muze. stejne tak souhlasim s nazorem, ze vetsina obeznich lidi nema vuli, protoze jinak by obezni nebyli. vetsina, ne vsichni.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ILLUZE: věří, že Zara a Uncle Sam ne. :)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MAR_TINA: Zajdi si do Metropole Zličín...
    Jaksi se této statistice vymyká ,-)
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    MAR_TINA: Včera jsem na to myslela v Reserved. Slečna za kasou měla postavu skoro jako Barbie :-O
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Všimli jste si, že v obchodech s oděvy, obyčejných řetězcových, jsou prodavačky vždy štíhlé někdy až extrémně hubené? Zejména v módě pro mladé a sportovních oděvech.

Jejich hmota rozhodně neodpovídá normálnímu rozdělení ve skupině prodavačka.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ILLUZE: no oni ti lidi by mohli být agresivní debilové, i kdyby vážili 50 kilo. Nevěřím tomu, že někdo nesnášenlivý a bezohledný se po zhubnutí stanou skvělými lidmi a naopak. To máš jako s důchodci, Pražáky a jinými skupinami - debilové jsou holt víc vidět a slyšet, i když třeba nejsou většina.
    A k Tvé postavě, kolik chlapů nebo atraktivních vyrovnaných žen Tě pohanilo?;-)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ILLUZE: ten článek podle mě ale není o diskriminaci JEN lidí, kteří jsou opravdu morbidně obézní, ale o diskriminaci lidí s nadváhou obecně. Tys to nečetla? Tam nejde o konkrétní fyzické problémy, ale že si o tlustém člověku automaticky lidé myslí určité věci. (Líný, nenasytný, hloupý...) Prostě tlustý člověk = nedbá na sebe, rezignoval, nemá vůli... No a s tímhle vzorcem uloženým v podvědomí k lidem s nadváhou přistupuje okolí jinak než ke štíhlým, a proto je pro ně třeba obtížnější získat zaměstnání, i takové, kde tělesná váha nehraje žádnou roli. Nemluvě už třeba o šancích najít partnera/ku.

Tohle třeba "během soudních procesů je u obžalovaných s nadváhou větší pravděpodobnost, že budou usvědčeni než u obžalovaných s normální váhou... výzkum pak ukázal, že tento efekt je ještě umocněn u žen – takže obézní obžalovaná bude pravděpodobněji uznána vinnou než obézní obžalovaný." - ti připadá v pořádku, protože soudci mají zkušenosti s "určitou skupinou lidí"?

Krom toho, já vím, že se pořád opakuju, ale problém vidím taky v tom, že v současné společnosti neexistuje nic jako různé kategorie tloušťky. Je jen štíhlý - tlustý. Je jedno, jestli máš 10 nebo 100 kilo nadváhy. Předsudky na tebe budou dopadat úplně stejně, lidé si o tobě budou myslet úplně stejné věci. Jakákoli poznatelná nadváha (rozuměj tělo, které už nelze jednoznačně označit za "štíhlé") rovná se "tlustá" a je fakt úplně fuk, kolik kilo navíc to je, jestli to doopravdy zdravotně škodí, jakou velikost nosíš. Takže když já třeba řeknu, že jsem tlustá, budou se na mě holky, které mají o 30 kilo víc než já, koukat, jakože na co si stěžuju, jenomže ono je to úplně jedno, ve skutečnosti jsem vlastně úplně stejně "tlustá" jako ony.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MARKYSHA: Tak já si také vyslechla od matky mně blízké osoby, jak hezká bych jako mohla být, kdybych zhubla ,-)
    A od jiných blízkých osob v rodině, že mne je kus, ale zase jsem hodná.
    Naposled při koupi halenky, že je vhodnější v mém případě větší číslo, že pak má nadváha není tolik viditelná.

No tak jo no ,-))
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ILLUZE: no já na Tebe nechtěla útočit a ano, Ty štíhlá jsi a velmi pěkná, jen si to o sobě z nějakého důvodu nemyslíš, ale to je na jinou debatu. Osobně to až tak neberu, ale taky vycházím z negativních zkušeností s lidmi, kteří mě automaticky odsoudí za vzhled a většinou to opravdu bývají ženy, co přehnaně řeší svůj vzhled a pak taky zamindrákovaní chlapi, o který bych si neopřela kolo, ani kdybych vážila dvakrát tolik a oni to ví.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MARKYSHA: No mne je dost, fakt štíhlá nejsem ,-)

Ad židle - nastoupila do firmy, kde dělá známá, několikrát s ní řešili podobné akce, židle měli opravdu kvalitní :) A řešili i další požadavky a zbytečné konflikty, související s její váhou, které publikovat nebudu.

A ne, lidi s obezitou nevyřazujeme. Psala jsem o zkušenostech z praxe, ta má je již opravdu dlouholetá.

Tedy až na jednu výjimku - pán byl nejen velmi obézní, ale také měl velmi špinavé vlasy a slušně řečeno nevoněl. I kdyby byl na tom sebelépe po odborné stránce (jakože opravdu nebyl), při snaze získat práci konzultanta by bylo vhodné se adekvátně i prezentovat.

Důsledkem předpojatosti některých lidí jsou prostě velmi často negativní zkušenosti.

Mrzí mne, že si to bereš tak osobně. Kdybych si měla pokaždé brát osobně negativní reakci na HR, co si vyslechnu nebo přečtu, měla bych z jednotlivých teček tetování malbu přes celá záda...

TAPINA
    TAPINA --- ---
    ILLUZE: Nikdy asi nezapomenu, jak mě minimálně stoosmdesátikilová osoba, které nestačila šířka metrového chodníku, seřvala, když jsme proti ní šla se dvěma malými psy na vodítku, že se snad nebude vyhejbat čoklům. Tradiční předpoklad, že člověk na konci vodítka přestává být člověkem, ale stává se bezprávnou entitou zvanou "vystimpsem" doveden do absolutní dokonalosti :D
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ILLUZE: no nezlob se, ale přijde mi tohle hodně předpojaté. Vždyť, jestli někoho bolí záda ze židle nemusí být tloušťkou...jo kdyby jí tlačily opěrky nebo tu židli rozsedla to je jiná.
    U nás zase jedla dietářka-hubeňourka - každý tři hodiny nějaké sousto a co se týče věčného téma větrat-nevětrat taky nemusí souviset s obezitou - někdo je zimozřivý, jiná v přechodu, já se třeba nepotím skoro vůbec, ex, ač dnes již štíhlý se potí doteď. To jako fakt vyřadíte z výběru schopné lidi, že jsou obézní? A to není diskriminace? Nebo ženské v přechodu? Dětné? Romy?
    P.s.
    O zážitky s nesnášenlivými lidmi z opačné barikády - o jé to bych mohla vyprávět. Taky o baťužkářích, o lidech stojících ve dveřích, co se hrozně diví, že někdo vystupuje. O sice hubených, ale bezohledných lidech, co si sednou na sedačku a roztáhnou hnáty div ne do roznožky, aby si tam už nikdo nemohl sednout nebo nejlépe si tam strčí tašku atd. atd.
    P.p.s.
    Nejvíc obezitu řeší lidi, kteří svůj život zasvěcují tomu, aby obézní nebyli a irituje, že někdo na to kašle a vlastně tím dehonestují jejich snahu. Což, no offence, bys odpovídala tomu i Ty, protože pro Tebe je udržení si štíhlé postavy je hodně nosné téma.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MARKYSHA: Když tohle je těžké - ke stigmatizaci dochází většinou (neříkám, že ve 100 %) po opakovaných zkušenostech s určitou skupinou lidí.
    V tom článku se ale nepíše o různých aspektech sdílení prostoru s obézními lidmi.

A teď budu psát za své zkušenosti z HR, co jsem musela řešit s konkrétními lidmi - paní s velkou nadváhou - když odešla, oddechlo si nás několik - stěžovala si, že firma, v níž jsme obě pracovaly, nemá vhodné pracovní židle a bolí ji z toho záda - jako je mi líto, ale proč má firma / zaměstnavatel (natož v její zkušební době) platit drahou židli, která by vyhovovala právě jí?
    Dalšího kolegu jsme řešili - opět obézní - permanentně jedl - a fakt už byli kolegové naštvaní, když se potřebovali na meetingu soustředit a on tam pořád u toho šustil nějakými pytlíky nebo cinkal lžící / vidličkou o talíř. Fakt byl problém ho usměrnit, že alespoň na tu hodinu s tím přestane.
    Další kolega - bylo mu pořád horko - prý má vysoký tlak (velmi silná nadváha) - všichni kolem v mikinách, on pořád slitý potem.
    O pachu v podobných situacích bychom za HR mohli psát eseje...

P.S.
    A ano, máme zkušenosti i se štíhlými lidmi - jednomu kolegovi strašně (ale jako fakt ukrutně páchlo z úst), dalšímu páchly nohy, další se potil. Jenže pořád to vychází poměrově 90 % : 10 % pro lidi s nadváhou.

P.S.1
    Poslední zkušenosti s osobními konflikty z MHD - dostalo nás několik vynadáno od ženské, co se nemohla provléknout přes uličku, že jí překážíme - my seděli normálně na sedačkách, jí ten prostor byl malý.
    Naposled na mne začal ječet (beze srandy - to museli slyšet i na druhém konci vagónu) chlap v metru, když mi pípla sms, co ho obtěžuji podobnými věcmi - ano, ten člověk, který zasedl mne a slečnu vedle něj z druhé strany - ještě k tomu smrděl. Což je dvojnásobný nepoměr "obtěžování" z jeho strany - vlastně ten jeho řev a snaha vyvolat konflikt několikanásobný.

Takže ano, ke stigmatizaci dochází... ale aby k ní nedocházelo, chce to také více ohleduplnosti z druhé strany.

MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Obézní lidé se s diskriminací setkávají téměř všude – A2larm
    http://a2larm.cz/2017/05/obezni-lide-se-s-diskriminaci-setkavaji-temer-vsude/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam