• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CORNELA: ona ale neobhajuje obezitu, ale to, že obezita není o hodnotě toho člověka, je to prostě jedna z vlastností - tečka.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ARGANNAH: zabrání místa určeného k přecházení není jen o chování, ale primárně o nadbytečné váze

ale ano, souhlasím, že "můžou si za to sami" není právě košer...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    SAT_ANN: spíš je zajímavé, proč to zrovna tobě nebo ostatním tak vadí? Je to jeho věc. A proč by měl být odpad? Odpad je pro mě někdo z úplně jiných důvodů. No tak je jim to jedno, mně jsou taky jedno, stejně tak jsou mi jedno anorektičky. Není to můj problém, neřeším.
    SAT_ANN: no v Tescu jsou většinou důchodci, co jsem si všimla.
    SAT_ANN: jé ty jsi úplná studnice předsudků :-))) takže ve špatně placených zaměstnání - máš na mysli učitele, policisty, doktory? :-)))
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    SAT_ANN: Ještě jednou podstata mé reakce v kostce: jak víš, že je to 10%? Jak víš, že to není 15, 25, 50, 90? Nevíš, vycházíš ze své individuální zkušenosti a tu prostě nelze extrapolovat na celou společnost. Všichni se pohybujem v nějakých bublinách.
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    ARGANNAH: A ti lide o kterych mluvis je presne tech 10%. Lidi kteri maji problem ktery je trapi a ktery resi.
    Spolecnost proste neni uzivatele internetu a akademicka sfera. Ale ohromny mnozstvi lidi co patri do nizsich prijmovejch skupin. Ty potkas prakticky jen v supermarketu, ve spatne placenejch zamestnanich nebo na pracaku.
    Ja jsem mela tu cest poznat tyhle lidi vic nez bych chtela. Proto moje pozorovani ad hominem vypada tak, jak jsem popsala nize.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    SAT_ANN: A co se o nich dozvím, když se na ně podívám, kromě toho, že jsou tlustí a v košíku mají případně nějaké nezdravé potraviny? Nezjistím vůbec nic o jejich zdravotním stavu, životním stylu, stresu, psychických potížích, o tom, jak svou tloušťku vnímají, jestli ji řeší, kolikrát už hubli a proč se jim to případně nepovedlo. Udělám si jen nějaký povrchní negativní dojem z otylého nebo obézního těla. Dokonce ani u toho levného oblečení nevím, kdo ho nosí z nedostatku peněz, kdo proto, že má příšerný vkus, a kdo proto, že se nenávidí a pohrdá sám sebou.

ILLUZE: Ty tvoje příklady se výrazně liší od Pozitron a Sat_Ann v jedné zásadní věci: ty posuzuješ lidi podle jejich chování, ne podle jejich váhy - kdo po sobě nechá spoušť na záchodě, je idiot, bez ohledu na váhu. Že nějaký tým vypsychne po nějaké zcela konkrétní zkušenosti je věc, se kterou třeba nemusím souhlasit, ale dokážu ji naprosto lidsky pochopit (přesně totéž mám sama s těmi gayi - na počátku nebyly předběžné představy o homosexuálech, na počátku byli tři konkrétní nechutní pitomci). Nicméně musím a budu se dál ohrazovat proti výrokům typu "můžou si za to sami, takže předsudky jsou pochopitelné" nebo "jen se na ně podívej".
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MARKYSHA: ne, nepřímo, já to fakt potvrzuji ,-)
    čímž ale neříkám, že pro mne je váha kritériem výběru přátel...
    ve své profesi se s předsudky prostě setkávám každý den
    včetně druhé strany, kdy se dozvídám na naši adresu, že když jsem HR, tak jsem buď blbá, nebo manipulativní mrcha nebo s někým spím
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ARGANNAH: tam je to prostě o té opakované zkušenosti...
    má čerstvá a ano, budu si na tento typ lidí dávat pozor

kdysi mne strašně vytočil v jedné firmě kolega, který přilít neskutečně vytočený a řekl mi, že to prase, co čeká na něj a s nímž se měl sejít, ať pošlu domů, že nemá zájem se sejít
    musela jsem odborný pohovor na velmi specifickou pozici odtáhnout sama - fakt jsem zuřila, nechal mne v tom vykoupat, ale já neměla koule na to, abych toho člověka poslala pryč
    když jsem pak na kolegu naběhla, řekl, že po dotyčném šel na záchod, a to, co tam po něm zůstalo, že to fakt ne a podobného člověka do firmy nepustí
    zuřila jsem - stav hajzlíku přece neodpovídá jeho odborným znalostem
    o svém týmu však rozhodoval daný člověk, který neměl zájem se s dotyčným vůbec po této zkušenosti sejít a musela jsem jej tedy zamítnout

pak jsem si na to onehdy vzpomněla - měli jsme tu kolegyni, po níž jsem kdysi hned po pohovoru šla na toaletu - zrcadlo zasviněné, papír hozený na zem - přesto jsme do ní šli

a ano, jde o sobeckou a ukřivděnou hypochondričku (která všechno okecá, ale práce skutek utek) - pokaždé, co jsem šla na ten hajzlík a uklízela to tam, jsem si říkala, proč jsem nedala na zkušenost toho kolegy - to, co se dělo kolem jejího odchodu, mne vycukalo tak, že podobnou zkušenost už prostě odmítám znovu podstupovat
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    ARGANNAH: Jdi na nakup do tesca. To je reprezentstivni vzorek obyvatelstva. A podivej se na ty lidi.
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    MARKYSHA: Komu chutna tak, ze morbidne pribira, by si to mel uvedomit a zkorigovat to.
    Pokud se to nedeje cim to? Napada me psychickej nebo fyzickej problem (Ppp, sebeprijeti, psychicka nemoc, hormony, onko, tot mnou zminenych 10% co maji problem ktery resi) nebo je to tomu cloveku proste jedno. Jak se stane ze je to cloveku jedno? Pokud to neni psychickej problem?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ARGANNAH: to není kolegyně, ale známá - a ona podobného člověka vzít nemůže - o tom rozhoduje team leader
    týmu, který se po špatné zkušenosti zasekl a oznámil, že do spolupráce s člověkem s podobně výraznou nadváhou nejde, protože už na to prostě psychicky nemají
    právě prochází zkušeností, že s fyzickou nadváhou se pojí určité fyzické projevy, které ve větší míře už pro ně nejsou únosné
    team leader respektuje rozhodnutí týmu, HR respektuje tým a zadání team leadera
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    SAT_ANN: Podstata věci je, že to nevíš, vycházíš z nějakých svých předběžných představ. Může to být pravda, nemusí, dozvěděli bychom se to, pokud bychom udělali komplexní sociologický výzkum. Bez něj jsou výroky typu "realita je taková, že..." založené jen na osobní zkušenosti. Já mám třeba zase osobní zkušenost s tlustými (včetně své rodiny), kteří se roky týrají a trápí hlady, bojují jako lvi a pomáhá jim to jen krátkodobě, v dlouhodobém měřítku jsou jen čím dál tlustší. Tvoje zkušenost je s 10% výjimek a 90% white trash. Já osobně znám 9 obézních lidí, dalších x znám přes internet, a představ si, nikdo není white trash, všichni už roky hubnou, všichni se trápí, hned několik z nich má poruchu příjmu potravy a něteří se za sebe stydí tak strašně, že jim to aktivně brání ve zdravém životě. Například by se nikdy nesvlékli do plavek, nesportovali na veřejnosti, v létě dokonce ani nechodí pěšky, protože by se mohli zpotit a oni nesnesou představu, že si o nich lidi budou říkat, jak jsou tlustí a smradlaví. Dokonce se bojí chodit k doktorovi, protože si představují, že jim řekne jen to, že mají zhubnout. A ujišťuju tě, že tvoje zkušenost není reprezentativnější než moje jen proto, že odpovídá obecným stereotypům. Takovéhle otázky může zodpovědět jen seriózní vědecký výzkum.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    SAT_ANN: no to já tě teda sežeru, to že někomu chutná a má nevhodnou skladbu potravin ještě neznamená, že je hloupý nebo odpad. To si zas promítáš nějakou svoji sebenenávist.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CORNELA: ale začátek byl ten článek, že ne že každej tlustej má tyhle vlastnosti, ale že tyhle vlastnosti jsou mu přisuzovány automaticky už na základě faktu, že tlustej je.
    ILLUZE: ale to je zase kvůli tomu, že jeden člověk, který je tlustý a přitom je to bezohledná kráva vytvořila dojem, že všichni ostatní tlustí jsou takoví. A co když někdo v tom kanclu ztloustne, stane se taky bezohledným debilem a bylo by třeba mu dát výpověď? Vždyť je to absurdní.
    Navíc ty jsi nepřímo potvrdila, že ten článek je pravdivý, protože tohle se opravdu děje. Já si opravdu nemyslím, že většina tlustých jsou jako ta zmiňovaná osoba, ale prostě, když nikdo nevyčuhuje, chová se slušně a nenápadně, tak si ho nikdo nepamatuje a vůbec asi neřeší, jestli je tlustý. Jenže tahle baba je vidět, chová se bezohledně a K TOMU je tlustá, tak se to šoupne všechno pod to TLUSTÁ.
    A že smrdí...i to se dá řešit, kdyby nebyla bezohledná, víc se sprchovat, kvalitní deodoranty, jiná volba oblečení apod.
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    SAT_ANN: Prispevatele na nyxu pocitam do tech 10%, nez se na me vrhnete
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    Nesezerte mne, ale moc nechapu tenhle hlubokej rozbor co se tu deje. Realita je proste takova, ze vetsina obeznich lidi co vidame na ulici je white trash. Poji se to s malou sebereflexi, nizsim intelektem a tendenci zrat sracky, plus spatny rodinny vzorce, ktery hloupej clovek nema moc sanci zlomit...Akce a reakce.
    A logicky pak takhle spolecnost vnima celou skupinu, protoze stred gausovy krivky proste plati.

Rekla bych, ze jen tak 10% jsou lidi sice obezni, ale makajici na sobe a obvykle majici zdravotni a prychicky problemy.
    Jen jako dodatek to takto vnimam jako opravneny clen obezni mnoziny. Proste je to blby ale je to tak.

POZITRON
    POZITRON --- ---
    ARGANNAH: ne, to tady, nezlob se na me, nikdo opravdu nerekl. nikdo, nikde. jedny, co kdo rekl je, ze se na tebe vzhledem ke vzhledu aplikujou predsudky (bez ohledu na to, ze to je spatne, vsechny predsudky jsou spatne, nikdo nerekl, ze ne) a da se to pochopit. opet rikam, ze "da se to pochopit" neznamena, ze to je spravne.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    LUCIASHECK: ja vim, ze nepises nic o mne, ja jsem se jen chytla tvyho pispevku, protoze presne do puntiku zapada do ty moji predstavy o mensine, dokonce jeste vic, protoze cvicit 3x - 4x tydne je na muj vkus husty.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    POZITRON: Pojďme být opět naprosto konkrétní. Já si za svůj stav mohu v zásadě sama - ano, je to výsledek mnoha faktorů, ne všechny jsem mohla ovlivnit, nicméně nikdo cizí mě "neztloustl" a dosud se mi ten problém skutečně nepodařilo vyřešit, takže přejímám za svou obezitu veškerou odpovědnost. Znamená to tedy, že jsem (cituji, co tu zaznělo v článku i v následné diskusi) hloupá, líná, smrdím, mám "slabší sociální schopnosti", nemám žádnou vůli a bude lépe mě nebrat do žádného zaměstnání, protože bych mohla srát své kolegy?

Pokud si to o mně opravdu myslíš, budu ráda, když budeš mít koule a řekneš mi to z očí do očí (respektive z ikonky do ikonky :D).
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    POZITRON: taky nepisu nic konkretne o tobe. Samozrejme znam taky mraky lidi, co jsou tlusty jako prase, zerou jak nezavreny, sport povazujou za sprosty slovo, pul kilometru do kramu pro rohliky s vlasakem jedou autem nebo tramvaji a zapijou to ctyrma branikama, ... me fascinuje hlavne to presvedceni, ze to tak musi delat kazdej, a kdyz se na verejnosti projevuje nejak, tak hraje komedii na ostatni a stejne se docpava v soukromi. (a ta potreba tohle resit verejne). A ta cerstva teorie o tom, ze nalomenou tibii simuluju, abych mela vymluvu, tomu uz jen tak nejak dodala korunu :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam