MAR_TINA: Ja nejak nemyslim ze ta souvislost s tim, ze slecna nevede aktivni styl volnyho casu muze za to ze je obezni. Kazdej je jinej, tenhle nahled ze “neni dost akcni” ji klidne muze delat opravnenou uzkost a najezd na lednici.
5k kroku? Intenzini sport 4x tydne? Koho to bavi ok, ale to je presne ten point. Dost lidi to bere jako trest. Ja jsem tohle sebemrskacstvi taky delala, a bylo to maximalne kontraproduktivni.
Dovolim si nize popsat co funguje na me:
1) Naucit se vychazet z toho co JA chci jist drzet se toho.
Zni to divne, ale hodne lidi, hlavne s pokrivenym sebevedomim maj tendenci upozadit se na ukor “dulezitejsich” veci. V praxi to znamena - jim na co mam chut a tolik jak chci ja. Tzn vim to lip nez kdokoliv kdo mi nuti jidlo co nechci napr. na navsteve, nevybiram obed jen podle toho ktery je nejlevnejsi, nedojidam kdyz mam dost. Nevycitam si co jsem snedla protoze bylo moje rozhodnuti to snist, chtela jsem to tak.
2) Sport se ma delat pro radost, ne za trest.
Takze zacit s prochazkama, rehabilitacnima cvikama doma podle videi, cokoliv u ceho se chodi nebo aspon hybe. Cilem neni mit uzkost jestli sportuju dostatecne a pocita se to.
3) Lednicku neprecvicis.
Kazdymu funguje jinej druh stravovani, nelpet na dogmatech extremnich dietnich smeru.
Precist si jak funguje inzulino-kortizolovej cyklus a co udela kdyz budu dlouhodobe zrat/chlastat na noc.
Takze se chodim projit v 11 vecer po meste, vecerim v 9 tzatziky a jabko se sklenici vina, nebo rizek. kK snidani si dam klidne mega palivy kari bez ryze a sem tam udelam zachodovy kabince 20 drepu. Ale jen proto, ze se mi chce. A je mi lip :)