Já znám příběh jedné slečny, která je morbidně obézní v 27 letech. Chytrá, vzdělaná, z bohatší rodiny.
Od dětství jí a její sestru maminka vykrmovala, už na fotkách ze školky jsou holky tlusté. A vedla je k nepohybu, samé sedací zájmy, nechození ven. Například neumí jezdit na kole, ani lyžovat ani bruslit. Celý život je tlustá a je jí to líto. Potud proč je obézní a za to fakt nemůže.
Něco s tím dělat chce, ale pořád nesebrala čas, vůli, sílu odvahu k velké změně. To je čistě její vina, už mohla být jen obézní, ne morbidně. Zároveň chápu, že pro ní je to změna mnohokrát těžší, než třeba pro mě. Nebudu soudit, že ji nedokáže zahájit, i když je nejvyšší čas, ani že ji nezvládne napoprvé.
Já jsem z rodiny zvyklá se hýbat, sportovat, plánovat aktivní volný čas. Ona ani trochu. Já si pořídím hodinky a ty kroky nachodím a udělám si čas na intenzivní sport 4x týdně namísto pohodový 2x týdně. Ona si pořídí hodinky a zjistí, že za den neudělá ani 5t kroků, zkusí to zvýšit na 10t a po měsíci se nenávidí, že to nedává. Ona musí přenastavit celý svůj život, protože ten čas má vyplněný sedavými (vhodnými a prospěšnými) činnostmi. Musí se naučit v každodenním životě sebou hnout, 2x týdně sport na hodinu a jinak sedět nestačí. Musela by začít myslet čile. My doma plánujeme víkend, první nám naskočí aktivní možnosti. Kouknem na počasí a zahradu, jestli to je na celodenní výlet nebo jen na běhání. Na druhý den vymyslíme bazén nebo práci na zahradě. Ona plánuje víkend, napadne jí, že dočte knihu, zajde na pivní festival a v neděli do kina. Tohle je na roky.
S jídlem totéž. Když se vrátím do základů (třeba školka), mám je dobré. Ona byla jak husa na krmníku.
Mnoho obézních lidí se nevyžírá právě teď. V nějakém období nabrali. 5 kg ročně je za 5 let 25 kg a (morbidní) obezita. Pak stačí "udržovat" váhu a jsou obézní dalších moc let. Nebo zhubnout 10 kg za půlroku a v první krizi mají 5 kg za měsíc zpět. Protože neumí v krizi žít jinak, než tloustnoucím způsobem.
Taky mi na prvním místě naskakují předsudky, ale prostě je zadržím a schovám. Být tlustá a mít předsudky vůči tlustým by navíc bylo velmi absurdní.