• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Vždyť máš odpověď tady: [ ARGANNAH @ Obezita ]. Co mohu dělat, když si ji nepřečteš, a to, co si přečteš, ať je to cokoli, si přeložíš jako "sedí na gauči, nic nedělá, a říká, že to nejde?"
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    CORNELA: problém je v tom, že vidíš jenom extrém. Kolik je reálně lidí s takovou nadváhou, aby jim uhnívaly končetiny?

Problém má kořeny jinde, a to právě v téhle pseudo-viktoriánské morálce, která staví sebekázeň vyznačující se dokonalým tělem na piedestal. Vřele k tomu doporučuju tento článek, shrnuje to snad nejlíp.
    Twenty-First Century Victorians

V dnešní společnosti, zejména pokud jde o ženy, v podstatě není rozdíl mezi 10 kg a 100 kg nadváhy. Každá žena, která má jen trochu tuku navíc, je "tlustá", "prasnice", "vyžraná", dosaďte si cokoliv. Jsem stejně tlustá jako moje 150kilová kamarádka.

Což vede k tomu, že holka s pěti kilama nadváhy začne držet diety, což vede k tomu, že si nastartuje jojo efekt, což vede k tomu, že z ní jednou ta obezita fakt bude.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA, královna straw manů a kognitivních disonancí.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Ten čas chápu u pohybu a sportu vůbec u lidí se sedavým zaměstnáním.
    Ale pokud se člověk naučí jíst +/- dobře (dejme tomu tak rok včetně fixace návyků), nestojí ho to víc času než špatně.
    Jo psychika, zajídání, zvyky, já chápu selhání, ale čas to fakt nežere.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    VALENTINA: A dospělý dozor byl přítomen vždy jen na jednom stanovišti, zbytek cvičil samostatně a žáci si dávali záchranu navzájem. Dovedeš si tohle dneska představit?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    hehe kladina. Lze vzít dvě tzv. nízké kladiny (to je ta samá, jen se sundá až dolů) a jednou čistě přízemní = leží na parketách a na tom v klidu nechat cvičit 6 holek naráz na střídačku s druhýma 6. 12 dětí zabaveno bez rizika úrazu a ještě se hýbou a něco naučí.
    Ale ne, my je necháme vyskakovat na tu soutěžní. Na soutěž se dostanou jen děti z oddílu, které tam chodí od 5 let, to fakt nemusí ve škole nikoho trápit.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MAR_TINA: tak za nás se toto dělalo tak, že bylo více stanovišť, na kterých jsme se střídali-kladina/koza/švédská bedna/žíněnkový pás...dneska je hrazda skoro sprosté slovo:) o šplhání ani nemluvím..:)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VALENTINA: ale to není nestěžoval nebo nezranil, i v případě takové křeče lze dělat tělák bezpečný a zábavný. Ale pokud mi tělocvikářka dá jasně najevo, že toto a tamto neudělám, protože mám velkou prdel, budu nenávidět jí i její hodiny. Vypustí haranty na dráhu a řve na ty pomalý. Naučit techniku běhu a dýchání? Pche, nuda, ať trpěj. Rocvička? Nástroj ponížení. Na co učit děti se rozehřát a protáhnout, když je lze za 10minut krásně ztrapnit?

Existuje milion her s míčem, her a pohybů na zemi, když se teda bojíme kladiny (ty vole, koho baví stát ve frontě a čekat na svou půlminutu na kládě?), ale líná kráva dělá jen vybíjenou.

Nemluvím jen ze svých trpkých školních let, chodím se s obědem projít okolo hřiště do parku a vidím totéž. 30 let poté, tytéž krávy.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: ano, tohle mám dokonale empiricky ověřené. Dokonale zdravý životní styl se dá dodržovat, jenom pokud nemusíš dělat téměř nic jiného, a to fyzicky i psychicky. Vyžaduje to naprosté soustředění na sama sebe.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MADIETTA: v tom máš pravdu, protože to mám i možnost sledovat u kamarádky, oba mají s mužem nadváhu a jejich děti prostě k tomu mají přirozené sklony, ačkoli se snažila odmalička jim zdravě vařit a nutí je sportovat, tak se ti kluci vždycky budou muset hlídat víc, než třeba moje děti, které mají problém přibrat. Je fakt, že tohle je do budoucna handicap, protože jak se nepohlídají, tak budou vypadat brzo jako rodiče. Musí tomu prostě věnovat daleko větší úsilí...
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MAR_TINA: nj, jenže dnes se hledí na to, aby si náhodou někdo nestěžoval nebo se nezranil, děti jsou nešikovné, v 9. třídě jsou holky, které neudělají kotrmelec. za nás prostě makali všichni, tlustí i hubení, jasně že všem nešlo všechno, ale sorry, synovi taky nejde čeština a učit se jí musí, tak proč si prostě všechna ta děcka nemůžou zkusit cvičit na nářadí...
    syn je z toho otrávený, tělocvik je jediná věc ve škole, která by ho mohla bavit, ale ne, hrajou prý pořád jen vybíjenou...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: já tam vidím důležité postavit sebe nad všechno. A když já,tělo i duše, budu saturovaná, můžu dávat čas a sílu práci a roidně a ostatním. Oni adekvátně tomu musí dávat mně. Zní to sobecky, ale věřím, že to má naopak přínosný výsledke pro všechny.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    VALENTINA: naprostá většina lidí se míň hýbe, protože tak je dnes prostě naše společnost nastavená. Většina zaměstnání je statických až sedavých. Děti tráví mnoho hodin ve škole sezením. Na pohyb je času málo až žádný.

Skutečnost je taková, že něčí tělo to dá, protože má třeba lepší přirozené dispozice, líp spaluje, má menší přirozenou potřebu jíst, rodiče mu pečlivě hlídají stravu, atd. atd. No a někdo má jiné dispozice a začne ze STEJNÉHO životního stylu přibírat. A tohle my vyčítáme těm konkrétním lidem. Přestože evidentně je špatně celý systém, jednodušší je hodit to na hlavu konkrétním tlouštíkům a okázale jimi opovrhovat, protože nemakají.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    CORNELA: ja to co rika ARGANNAH chapu.
    Zpusob lecby obezity (min. neinavazivni cestou, o bandazi zaludku vim prd) pokud clovek nema nejakou hardcore osobni motivaci nebo krajne specificky na vykon orientovany osobnostni zalozeni, vyzaduje imho peci pomalu jak o vrcholovyho sportovce se vsemi klady a zapory z toho plynoucimi.
    Ano, pacienti kolem toho zjevne delaji stale ty stejne chyby (hledani svatych gralu, instantnich reseni, cyklu podvyzivy a prezirani..) nicmene rict, ze to maji ve svych rukach a kazdy muze, je podbne, jako rikat cloveku s uzlickem psychicke bolesti, at se sebere.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    VALENTINA: Ne, určitě jsou obézní lidi, kterým se to fakt povedlo. Ale postupně docházím k názoru, že museli změnit celý svůj život a postavit své tělo opravdu na naprosto první místo, výš než práci, rodinu, koníčky, všechno. Prostě za všech okolností a za jakoukoli cenu si zajistit, kvalitní stravu, pohyb, odpočinek, maximálně bezstresové prostředí. Pak to podle mě fakt jako jde - a možná to pak není až zas tak těžké. Otázka je, pro kolik lidí je tohle reálné - někdo má rodinu, někdo dává své práci maximum, někdo má vážné životní problémy (rozvod, nemoci, nezaměstnanost, úmrtí v rodině, atd.).
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    VALENTINA: Tělocvik byl špatně snad vždycky. Co si pamatuju, tak nás nikdo neučil, jak cviky dělat správně (dřepy třeba, komu z vás tělocvikář vysvětlil, jak se dělá zdravě dřep?), neučili nás třeba techniku při běhu nebo skoku do dálky, jen šup šup, deset dřepů a běž dvanáctiminutovku.
    Největší odpor k pohybu jsem získala právě na tělocviku.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VALENTINA: školní tělocvik je tragédie, v nějakém průzkumu oblíbenosti předmětů vyšel nejhorší daleko před matematikou. Tělocvikáři (a jejich učitelé na vš a systematici na školství) by si měli vytáhnout hlavu z prdele a udělat z toho zábavný čas s pohybem, který děti chytne.

Dokonce tam za nejhorší hlasovaly děti, které zároveň sportovaly jinde.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: nechápu, jak se to, že se teda obézní člověk odhodlá "makat" (nenávidím to slovo a všichni ti trenéři a poradci ho tak milujou, makat na sobě, tvl), může někdo vydávat za "léčbu". Maximálně by se to dalo možná, s přivřenýma očima označit za "rehabilitaci". Ale "léčbu" si teda představuju jinak.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MADIETTA: mi třeba přijde, že systémově špatně je i to, že se děti prostě méně hýbají, viz tělocvik. Pod tíhou toho, aby se náhodou děti nezranily, se už v podstatě vůbec necvičí na nářadí, navíc spousta dětí je z tělocviku z nějakého důvodu omluvených.
    A dál vidím problém v tom, že máme ve větší míře sedavá zaměstnání a děti sedí u počítačů víc, než by měly a syn si třeba stěžuju, že s ním nikdo nechce jít ven, že raději všichni hrají doma na počítači...to je začarovaný kruh.
    plus teda to, že junk food je dnes dostupný pro všechny, co dostávají kapesné...plus i sladké nápoje typu cola...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam