• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    HOUBA: Vládám se samozřejmě vyplatí mít zdravé obyvatelstvo. Zdravý člověk v průměru déle pracuje a nečerpá tolik ze systému, tzn. odvede víc daní a čím víc během svého života vydělá, tím víc taky obvykle utratí. Jenom to možná neutratí za léky, ale něco jiného. Představa, že obézní lidé utrácí víc za jídlo je falešná, obézní bývají lidé často právě kvůli konzumaci levných nekvalitních potravin, ať už z nevědomosti, pohodlnosti nebo nutnosti.
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    MADIETTA: Máš nějakou představu, jak by se to mělo konkrétně systémově řešit? Jako určitě by to bylo fajn a potřebné, ale nějak si nedokážu něco reálně funkčního představit. Jako může se udělat masivní osvěta, ale bude to mít nějaký kloudný efekt? Další věc je, jestli s tím v dnešní kapitalistické konzumní společnosti budou chtít vlády něco dělat, přeci jenom člověk, který utratí mnohem víc za jídlo a léky na komplikace s obezitou je pro ně asi lepší než zdravěji žijící jedninci.
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    ARGANNAH: MADIETTA: Přiznám se, že úplně přesně nevím, co má být smyslem a cílem toho případného aktivismu, ale podle mě rozhodně záleží na tom, jak si to pak veřejnost přebere. Pokud by to bylo chápáno tak, že obezita je správná životní cesta, tak to podle mě není dobře.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MADIETTA: Vyjadrenie k tej téme (smrti pána Kmeťa) od slovenského novinára:

Moderátor a publicista Jozef Kmeťo zomrel niekoľko hodín po tom, ako vo videu popísal svoj ťažký priebeh COVID a varoval pred zľahčovaním ochorenia. Ale Jozef Kmeťo bol obézny, takže sa jeho príbeh až tak neráta. Na Orave zomrel 48-ročný lekár Rastislav Melek v dôsledku ochorenia COVID po tom, čo bol niekoľko týždňov pripojený na pľúcnu ventiláciu. Ale v diskusiách na sociálnych sieťach sa hneď ozvali hlasy, že Rastislav Melek mal údajne cukrovku, načo sa teda nad jeho smrťou pozostavovať. A keď na COVID zomrie niekto starší ako 70 rokov, tak to už vôbec netreba riešiť, to je jednoducho prirodzený kolobeh prírody.

Na tejto pandémií ma najviac desí, ako nenápadne a postupne sa vkrádajú dehumanizujúce myšlienky do spoločenskej diskusie a všeobecne akceptovaného slovníka. Keď zomrie človek nevnímame stratu jedinečného života, ale riešime či zomrel na COVID alebo s COVIDom.

Áno, pridružené ochorenia, obezita a nedostatočná imunita zvyšujú riziko úmrtia na COVID. Táto informácia nie je tajná, médiá ju opakujú už mesiace, konštantne a dostatočne. Aj lekári, ktorí sa starajú o COVID pacientov v ťažkom stave opakovane hovoria, že mnohí (nie všetci) z nich majú pridružené ochorenia. Ale zároveň dodávajú, že mnohí z nich by mohli aj s týmito pridruženými ochoreniami žiť ešte dlhé roky hodnotné životy. Neviem, či si vôbec niektorí ľudia uvedomujú, koľkí z nás trpia cukrovkou, koľkí sa liečia na onkologické ochorenie, koľkí trpia obezitou. Títo ľudia zrazu začínajú dostávať akúsi nálepku, ktorá znižuje hodnotu ich života a ich prípadnú smrť robí menej relevantnou.

Takéto triedenie ľudí je však základom fašizmu. A hrozba fašizmu nespočíva v uniformách a hákových krížoch, ale v dehumanizujúcom myslení, ktoré sa často vkráda do spoločnosti nebadane a potichu. Koľko týždňov a mesiacov nepohodlia, ekonomickej neistoty a obáv ešte znesieme bez toho, aby sme začali nahlas hovoriť, že slabších a menej životaschopných musíme obetovať?

Informovať o rizikových faktoroch pri ochorení COVID je v poriadku. Rovnako ako apelovať na prevenciu a zdravý spôsob života. Ale keď zomrie človek, je vrcholne neetické relativizovať jeho hodnotu alebo životný odkaz tým, akými rizikovými faktormi trpel. Pred niekoľkými dňami denník New York Times informoval, že iba v USA ochorenie COVID doteraz zapríčinilo stratu 2,5 milióna potenciálnych rokov ľudských životov. Polovica z toho bola ukradnutá ľuďom pod 65 rokov ( https://nyti.ms/3kyz0ps ). To množstvo ľudských príbehov, ktoré sa za tým ukrýva si myseľ jedného človeka nedokáže predstaviť.

Preto namiesto relativizovania, ktoré nás oberá o našu ľudskosť, odporúčam vrátiť sa k základným humanistickým hodnotám, na ktorých stojí naša kultúra a civilizácia. Napríklad tak, že si pripomenieme známe slová anglického básnika Johna Donna: “Žiadny človek nie je ostrovom samým pre seba … smrťou každého človeka je ma menej, pretože som súčasťou ľudstva. A preto sa nikdy nepýtaj, komu zvonia do hrobu. Zvonia Tebe”.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    MAR_TINA: Ja mam dojem ze ne. Ono je pro stat pohodlnejsi to hodit na jednotlivce.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    MADIETTA: S tim souhlasim. A logicky nasleduje otazka, jak by takove plosne reseni melo vypadat?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: tak dej vědět. :) Nejsem v tomhle směru iniciátor ani vůdce, nemám kontakty ani drajv, ale ráda se připojím a dostuduju si, co bude potřeba.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Já v tuhle chvíli teda můžu akorát vést silácké řeči, protože jsem v mimořádně náročné osobní situaci, která mi nedovoluje nic než snažit se přežít (a taky náležitě vesele nabírám, jako vždycky, když je mi v životě těžko :/). Ale třeba pak, až se to vyřeší. Jde na mě krize středního věku, toužím po nových cílech a nových zítřcích a inteligentní tlustý aktivismus je v téhle společnosti fakt strašlivě potřeba.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ARGANNAH:
    MADIETTA:

ráda se přidám, bude-li jak.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADIETTA: já hluboce doufám, že alespoň některé státy začnou pandemii obezity systematicky řešit.

V ČR doufám v mnohem prostší věci, obezitu až po výměně vedení a změně využívání dotací. :)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    TAPINA: ale to přece nejsme v rozporu. Ano, těžká obezita ohrožuje na zdraví a je to objektivně špatné. Jenomže pak následuje už jen, zjednodušeně řečeno, "tady vidíte, že nemáte žrát a máte cvičit."

Možná až si to sedne, až se najde vakcína na covid a nebudou se řešit lockdowny, že se nad tím někdo zamyslí a začne obezitu řešit tak, jak by se řešit měla - jako epidemii, na kterou je třeba uplatňovat vědecká epidemiologická opatření. Ale upřímně, já tomu nevěřím.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Taky mě trošku překvapilo, že se to tu bere vlastně úplně naopak, než to vnímám třeba já. Podle mě pandemie ukázala v celé realitě, jak moc jsou obézní (a mám na mysli výrazně obézní, ne sebe nebo Madiettu s troškou nadváhy) ohrožení na životě. Doteď se to vnímalo jako Hm, no jó, to každý ví, že to vede ke komplikacím zkracujícím život, tak s těma kecama o zdraví jděte už někam. Bum ho, teď je tu situace, kdy obézní člověk neumře v padesáti na infarkt, ale může umřít zítra, klidně ve dvaceti. Ale oni byli takhle ohrožení celou dobu, jenom se to nějak moc nemělo říkat nahlas, protože co kdyby se to někoho dotklo? Tak holt infekce se politicky korektně nechová.
    Jedná věc je, že nadávat někomu za to, jak vypadá, je blbě. Ale poukázat na to, že být příliš tlustý je objektivně špatně a není to věc názoru, není to věc estetických preferencí a práva na sebevyjádření čímkoli, je to prostě špatně, protože to poškozuje zdraví, to je a vždycky bylo na místě.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MAR_TINA: je to průser a nejen v naší populaci, ale v celé západní společnosti - jenomže je to systémová záležitost. Největší problém, který vidím v současném přístupu široké i odborné veřejnosti k obezitě, je neochota a neschopnost nahlédnout, že pokud je obézní tak vysoké procento populace, že už je to v některých zemích většina, je to evidentně problém, který nelze házet na bedra výhradně jednotlivým tlouštíkům. Přesto tomu tak je - tlustý člověk si za to může sám, protože se vyžral a protože nemá vůli zhubnout, a protože prostě proto. Házet na jednotlivce výhradní odpovědnost za systémový problém znamená jediné - že ten problém bude stále narůstat.

Ostatně paralela s covidem je v tomhle docela výmluvná. Na počátku, když bylo nemocných málo, byl odsuzován jeden každý. Lyžaři z Itálie byli odpad společnosti. Každý, kdo dostal covid, si za to mohl sám. Ozývaly se hlasy, že by se lidi s covidem měli střílet. Dneska, když se covid šíří komunitně, už fakt nikdo nemůže říkat "kdyby nebyl rozežranec, co musí do Itošky na lyže, tak by to nikdy nedostal!" Covid se řeší na celostátní/celosvětové úrovni.

Obezita je epidemie, to už dnes ví každý odborník. Ale nikdo ji jako epidemii neřeší, místo toho i odborníci - obezitologové a další lékaři - hážou odpovědnost na samotné jednotlivce. Představa, že by vláda řekla, za covid si může každý sám, a kdo se z něho nevyléčí, tak prostě nemá dost pevné vůle, je naprosto absurdní, že. Ale v situaci, kdy je 50 a více procent populace obézní, říkat, že za tloušťku si může každý sám, to absurdní není.

Celým tímhle rantem chci prostě říct, že dokud se obezita nezačne řešit shora, jako systémový problém způsobený současným způsobem života západní civilizace, který se musí taky systémově řešit, dokud jediný způsob řešení bude fatshaming a házení odpovědnosti na jednotlivce, bude jediný výsledek to, že bude populace stále tlustší.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ARGANNAH: Neco na tom bude, kdyby neexistoval fat shaming (a a nim souvisejici myslenky “aha, asi mi tohle nebo tamto v zivote nevychazi, protoze jsem tlusta, kdyz budu tlusta nebude mit nekdo rad atd...), asi bych si spokojene narostla do svych 70kg a netrapila bych se od 12 let stylem 70-60-75-55-80-75-metrak.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Pro mě osobně by byl antifatshaming aktivismus naprosto v intencích boje proti obezitě. Celý můj život se děje ve znamení boje proti obezitě a to, že se mi pořád nedaří vyřešit ho definitivně, neznamená, že chci někde hlásat, že obezita je super.

Ale hodně jsem o tom v posledních letech přemýšlela a jsem pevně přesvědčená, že fatshaming a výsměch ve skutečnosti k obezitě přispívá a že spousta ženských, co by jinak měly normální, byť osvalenou, mohutnou postavu, kvůli němu rozjede to peklo věčných jojoefektů, které končí morbidní obezitou. Strašně mě štve, že se antifatshaming aktivismus mnohdy odehrává coby oslava krás obezity. V tomhle smyslu je to pro mě stejné jako proana - podporuje se tím nemoc, které by mělo být cílem se zbavit. Jenže tím, že budeme tlusté ponižovat, se toho nezbavíme, jen podpoříme psychické problémy a nezdravé coping mechanismy jako nutkavé přejídání nebo hubnoucí sebetýrací kolotoče.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADIETTA: módní je odpor k lidem, kteří připustí, že nemají rádi nějakou skupinu lidí. I se člověk bojí říci, že se mu nelíbí obezita, skoro i nesmím nemít ráda vlastní špeky. Asi víc vidíme to, na co jsme citliví.

Muž právě napsal do sexseznamky, že nechce veganku. A shitstorm už jede :)))
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Náhodou já na jednu stranu musím kovidu asi i poděkovat, konečně mě donutil něco se sebou dělat.
    Od června mám 16 dole z bmi 40 jsem pod 35 a chtěl bych se dostat pod 30.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADIETTA: jako Rom se narodíš, tlustým se staneš. Tedy je to trošku spravedlnější, než umřít na to, že je cikán.

Fakt, že Romové mají větší sklony k tloustnutí geneticky a z prostředí, ze kterého pochází, už je moc komplikovaná myšlenka, kterou navíc antirasisticky smýšlející lidi nepřipustí.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: je to hodně tenké lano, na kterém budeš budeš balancovat.

Ta paní v příspěvku MADIETTA: to podala blbě a vlastně nevhodně. Blogera, který umřel, je mi líto. Hlavně člověk vidí, jak sotva mluví, a ví, že za pár hodin byl konec. Je to velmi emotivní. A je nevhodné pod takovým postem psát: "Vidíte, byl obézní a umřel na to." Ale popravdě to bylo první, co mě napadlo, když jsem ho viděla. Jen to nemusím hned vyblít na FB.

Ale na druhou stranu mi přijde, že obézní lidi naštvaně reagují na objevující se informaci, že obezita škodí zdraví, že covid komplikace a smrt mnohem víc hrozí tlustým. To je pravda. Já bych to zkusila vnímat spíš jako 1) víc se chraňte, když jste obézní 2) zkuste zhubnout, pokud to už neděláte.

Já vím, že ty a Madietta a další děláte maximum a víte, že obezita škodí zdraví. Jenže mám pocit, že populaci ČR jako celku to prostě nedocvakává. A že tahle pandemie je příložitost říci: "Dbejte víc na sebe. Tlustí dopadli hůř, umírali vlastně zbytečně." Protože podíl obézních v naší populaci je prostě průser.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: tlouštíci jsou poslední kategorie lidí, kterou může každý nenávidět a odsuzovat zcela beztrestně. Někdy mi přijde, že je v tom opravdu kauzální souvislost: stále se zmenšuje počet skupin, které je možné hejtovat zcela beztrestně. Rasismus, misogynie, odpor k postiženým, to všechno už není košer a projevy nenávisti se odsuzujou. Do tlustých se může navážet každý, dokonce i jiní tlustí, je to rozplizlá améba, fackovací panák. Odpor k tloušťce je v moderní západní společnosti postupně stále silnější, ale takhle vyhraněná nenávist jako dnes to dosud nebyla.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam