• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: pro mě je nejdůležitější ten aspekt ztráty důstojnosti, opovržení a zhnusení a zařazení tlustých jako lidí druhé kategorie, bezcenných.

Ale upřímně řečeno nevím, jakou formou aktivismu by se to dalo změnit.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LUCIASHECK: Na ty matky bych cílila to, aby necítily selhání, když nemají původní váhu do roka po porodu a pak už se na to nevykašlaly. Ono to jde, ale ne hned. Někomu váha nejde dolů, dokud kojí, někdy hraje roli nedostatek spánku (a ono trvá třeba tři roky, než dítě začne spát jako normální člověk od večera do rána). Trvá to, než matka dostane plnohodnotně zpátky svůj vlastní život.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LUCIASHECK: Taky hovorit vic o onemocnenich, ktery s sebou muzou nest jako nasledek narust hmotnosti... a mluvit o nich otevrene, konkretne, na zaklade faktu, mluvit o tom, jak se narustu hmotnosti u takovych onemocneni branit, nebo jak to zmirnit, co delat, kdyz uz to nastalo..... Pokouset se pomalu odstranovat takovy ty univerzalni “mam nemocnou stitnou zlazu” prohlaseni, ktery uz jsou vnimany jako vymluva, i kdyz to v nekterych pripadech nemusi bejt medikaci uplne uspesne resitelny, ... aby se zkratka vice zduraznovalo, ze takova onemocneni realne existuji (a nejsou to vymluvy), nemusi byt jednoduche takhle vzniklou nadvahu resit nebo najit to spravny reseni... ale ze moznosti mnohdy jsou a stoji za to je zkouset hledat...

Jako dost rizikovej faktor pak vidim tehotensky/poporodni kila... spousta zenskejch asi k velky nadvaze prijde timhle zpusobem (nekdy i vlastnim “zavinenim” - ted muzu, ted jim za dva, pak to bez problemu shodim) a po detech uz s tim nejsou schopny/ochotny nic udelat... ale na tuhle skupinu netusim, jak cilit.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    NIGHTFURY: preju ji taky idealne leky na astma, snizenou funkci stitne zlazy a HA na endometriozu. kdyz to dobre skombinuje, bude mit +30 kg za mesic ani nebude vedet jak
    SADAKO
    SADAKO --- ---
    ARGANNAH: Ad přesvědčování přesvědčených - yep. Osoba z jiného názorového spektra se nad tímhle nevyhnutelně nasere, protože jí to podvědomě implikuje tvůj postoj je špatně = ty jsi špatně a měla by ses stydět = opoziční vzdor intesifies. Tedy, tolik hovoří moje pozorování z řiditelné vzducholodi v moment, kdy dojde na nějaká ožehavá politicko-společenská témata a jedna strana začne vystupovat z pozice, kterou komunikuje jako "mravnou" či "dobrou".

MART1NKA: Ooo, to je nejlepší BlizzCon cosplay ever - The guy with no real life.
    Blizzcon 2013 The guy with no real life
    https://www.youtube.com/watch?v=C3I4wpHshuw

LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ARGANNAH: Imho nejvetsi sluzbu by udelalo komunikovat o tom vic jako o realny nemoci. Vic informovat o moznych pricinach, o moznych resenich, ... zatim vsude jako reseni prevlada “hlidat jidelnicek a sportovat,” coz je imho pro vetsinu obeznich lidi nerealna cesta - ne ze by toho nebyli schopni, ale neodstrani to imho pricinu toho problemu samotnyho... zduraznit moznosti nejake psychoterapie, detabuizovat psychologickou/psychiatrickou peci v procesu boje s obezitou, ...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Ad možný aktivismus, hodně nad tím přemýšlím. A mám svoje velmi vážné pochyby o takovém tom klasickém aktivismu ala hatefree, kde se člověk obrací na většinu s poselstvím typu "nehejtěte xy, vždyť jsou to chudáci, podívejte jak to mají v životě těžké a nebýt vás, jak by byli ve své jinakosti šťastní." Nemám k tomu žádná data, nicméně mám podezření, že takové věci přesvědčují jen přesvědčené.

Podle mě tlustý aktivismus by měl být spíš zaměřený na samotné tlusté - přestat se nenávidět, ozvat se, nežrat ten diskurs "hnusáci, můžete si za to sami", najít svou lidskou důstojnost. Dostat je do veřejného prostoru jako aktivní hlasy - moje zkušenost potvrzuje, že lidi mnohem víc přemýšlí o tom, co říkají, mají-li pocit, že to poslouchá i ten, o kom mluví, a nebojí se reagovat.

Další věc, o které přemýšlím, je, nakolik jsou potřeba osobní výpovědi. Mluvit o sobě a o svojí tloušťce/obezitě otevřeně. Ti, koho se to netýká, si to pochopitelně přeloží jako výmluvu, ale já bych to právě necílila vně, ale dovnitř. Ve finále by možná bylo dobrým "otvírákem" téhle diskuse napsat knihu s tlustou hlavní hrdinkou (nebo hlavním hrdinou). A prostě to naturalisticky popsat takové, jaké to je.

Budu ráda za názory.
    WATTEVILLE
    WATTEVILLE --- ---
    MART1NKA: Jojo a samozřejmě že jsou vykreslení tlustí a nechutní... kdo jiný by mohl hejtit na internetu.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MADIETTA: Southpark mal krásnu sériu na ľudí, čo píšu tieto komentáre.

NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    MADIETTA: (Nejen) Janě bych přála tak +30 kg ze stresu nebo deprese, ať si to pak zkusí s tou tvrdou rukou.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    V rámci přípravy na možný aktivismus si dělám printscreeny.

ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ANNIKA: Já bych se vykašlala na analýzy, co se přesně pod tou kůží děje. To, co z toho procesu vidíš, je super - mizí ti břicho a možná i kondice se zlepšuje. Hlavně nezačni ubírat jídlo a šílet s triky, jak se dostat na váze co nejníž, klidně se úplně přestaň vážit, pokud tě to zneklidňuje. A dělej dál, co děláš. Zřetelně to funguje.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    ANNIKA: u mna po namahe 3 dni za sebou a pred menstruaciou +2,5kg, ktore po zacati menstruacie behom par dni “odisli”, mam 173cm a som vraj osvalena. Ale uz toto je dost velke cislo. Urcite sa meraj, tam su tie ubytky niekedy zaujimavejsie.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ANNIKA: svalům pár týdnů trvá, než si zvyknou na zátěž. K intenzivnější regeneraci potřebují víc vody, takže člověk může přechodně i nějaké to kilo, kilo a půl příbrat.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ANNIKA: Spis se v tech svalech drzi voda, ja to tak mam.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    PISTA1: no ostatni ti uz napisali ze toto nie je moc zdravy jedalnicek, ale ako niekto kto sam mal priserne navyky a prilezitostne stale ma, absolutne chapem ze aj toto je pokrok a holt malokto zvladne zo dna na den komplet zmenit svoje stravovanie. Mne to trvalo roky (a medzitym som len priberala, ake ironicke :P). Takze drzim palce, je to beh na dlhu trat.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    CORNELA: Tak nežeru to samodřejmě furt, blbě sem to napsal. Ale občas, když dostnu chuť. Salát nebo vejce cca jednou za 14dnů, někdy ani to ne. Buchtu když upeče tchýně tak 250g v sobotu k snídani. Ty nudle jsou častější, to uznávám.
    Zkoušel jsem to utnout komplet, ale po 14 dnech sem se na to vysral. Nedalo se semnou vydržet, nervní, nasranej na všechny okolo. To fakt nešlo. Radši dám jednou za čas něco nezravýho, víc zvýším aktivitu, jsem v klidu a pohodě.
    Ohledně cukrovky. V létě sem vysadil jedny pilule, kontrola před pár týdnama Glykovanej 41 mmol/mol předtím se mě to motalo kolem 50.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A když nad tím přemýšlím, bílý pečivo jsem vynechala už v minulém tisíciletí :D
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MAR_TINA: To je jeste dobry, ja kilo tejdne :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam