• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KOCHANSKA_CH: Au. Tak to je mi líto.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ARGANNAH: 56.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KOCHANSKA_CH: Kolik mu bylo, že jsem tak smělá?

MADIETTA: Já právě poslední dobou hodně přemýšlím o tom, kolik z toho veřejného anti-tukového diskurzu je opravdu o zdraví a kolik jen o prestiži spojené se štíhlým ženským tělem. Jestli bych něco chtěla vymazat z planety, tak právě to druhé (bez toho, abych simultánně mazala to první, jak se typicky děje např. v amerických antifatshamingových hnutích).
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: v tom máš asi pravdu. Mediální vizuální standard je přísný pro obě pohlaví, ale ten ženský se přenáší i do reality, kdežto ten mužský je volnější (možná díky tomu, že muž si může tvořit status i jinak než vzhledem, žena převážně nikoli).
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MADIETTA: Mně to vadí. Otec mi kvůli životosprávě, nadváze a přidruženému umřel zbytečně brzo, v neslušně mladém věku, tak si instinktivně vybíram štíhlé chlapy.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MADIETTA: No ale přijatelnosti čeho, žáno. V modelingu, na fotkách, ve filmech a obecně v médiích? Tam jsou i chlapi vysochaní podle velmi přísných parametrů. To, k čemu směřuješ, je podle mě čistě otázka sociální prestiže, která je u žen se štíhlostí spojená mnohem úžeji než u mužů.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: ta hranice přijatelnosti je u mužů o mnoho vyšší. Mně taky vůbec nevadí, když je chlap trochu obalený.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Tyjo ale vidět to takhle genderově obráceně je fakt vtipné. Oba dva jsou to pěkní chlapi a zvlášť teda Zach je prostě normální chlápek, co má sice trochu pupek, ale není to žádný tlusťoch. Možná jsem teda deformovaná tím, že mi nepřirozeně nasvalení a vyrýsovaní chlapi nikdy nepřišli sexy (na fotkách je na to člověk zvyklý, ale v reálu se mi to vlastně vůbec nelíbí). Ale stejně.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MADIETTA: Fajn článok, ale bohužiaľ tak svetácko americký, že to tu bude mať zásah akurát medzi ľuďmi, ktorí ten Guardian už tiež čítajú a o tom, že Rihanna robí osvetu už vedia.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Fotoblog: Je krásné (a přijatelné) být tlustý - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/fotoblog-je-krasne-a-prijatelne-byt-tlusty-129286
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: schválně jsem si projela svoje starší příspěvky a pod spoustu z nich už bych se dneska nepodepsala. Vlastní zkušenosti i životní okolnosti mě posunuly o dost jinam.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ARGANNAH: souhlasím. Můj point určitě není nikoho kádrovat, jen poukázat, jak snadno člověk k takové myšlence (zhodnocení povahového rysu na základě ne-úspěchu v hubnutí) sklouzává, i když si sám vědomě myslí, že ne.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Asi bych nerada, abychom se tu začali navzájem kádrovat. Taky jsem sem za ta léta existence tohohle klubu napsala spoustu věcí, od kterých jsem se později odklonila a dneska bych je naopak měla tendenci ostatním vyvracet. Nebo jsem něco v zápalu diskuse přehnala nebo napsala blbě. Škoda tím típnout ten pěkný brainstorm, který se tu rozběhl.

Shodou okolností sleduju teď podobné debaty v jedné uzavřené dámské skupině na FB. Taky se tam čím dál víc řeší bodyshaming a fatshaming a ta podoba té debaty už fakt vypadá úplně jinak než debaty na FB před třeba deseti lety. Přijde mi, že společnost je už těhotná touhou po změně. A zdaleka ne jen tady na nyxu.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    VALENTINA: ano, je jen málo lidí, kteří to až do smrti mají zadarmo. Pak jsou lidé, co to do určitého věku v podstatě zadarmo měli, a velká část z nich si pak najednou neví rady, když to samo přestane jít. Druhá část se na to v pohodě aklimatizuje, upraví denní a stravovací režim a zase to jde v pohodě udržet (byť už ne zadarmo). A souhlasím i s tím, že je dobré kamarádce chtít pomoct, když si o pomoc řekne, wo tom žádná. Nicméně pokud člověk ví, že ho něco ohrožuje, ví, co by měl dělat, aby ho to neohrožovalo, ale ani s vypětím všech sil (a to se sakra blbě posuzuje zvenku, jak moc ze svých možností už ten člověk vyplácal i na to, aby opět neuspěl) se z toho není schopnej vyhrabat, pak už imho stojí za zvážení, jestli není jinej, vážnější problém jinde. Proto si osobně myslím, že tak moc chybí důraz na tu psychologickou pomoc v boji s obezitou. Když člověka nevytrhly jídelníčky a pohyb doteď, pravděpodobně ho nevytrhnou ani v budoucnu.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    LUCIASHECK: hele, je to možný a na tom druhém si trvám, protože se mi kolikrát stalo, že si okolí myslí, že hubení to mají zadarmo, ale není to tak, v tomhle věku už fakt ne. A ne, nemyslím si, že to pokaždý jde jen nežraním, ale když pak vidíš, že tvoje kamarádka už nemůže skoro chodit kvůli bolestem kolenou a ona sama ví, že by měla zhubnout, protože na výměnu kloubu je ještě mladá, tak mi pořád přijde lepší, ji nějak motivovat, i když třeba blbě, než nad tím mávnout rukou, abych se jí nedotkla.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    VALENTINA: já ani v nejmenším nepochybuju o tvých dobrých úmyslech, ale ne nadarmo se říká, že je jimi dlážděná cesta do pekla. Nicméně hned v další reakci od tebe pak přišla reakce "já taky musim zvládat i všechno ostatní a taky to nemám zadarmo." Nebavíme se tady o tom, že lidé chtějí být a priori hnusní (a ani tebe z toho nikdo neobviňuje), bavíme se tu o tom, že je v lidech zakořeněné to, že všechno jde, když se chce, a když to nejde, tak to zákonitě vypovídá o nějaké špatné vlastnosti dotyčného (lenost, slabá vůle, hloupost, neschopnost), protože "já" bych to zvládnul. Fakt jseš si na 100% jistá, že můžeš tenhle podvědomej setup u sebe vyloučit?
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    LUCIASHECK: nj, tak jestli myslíš ty rezervy, tak to jsou její vlastní slova, se svým jídelníčkem se mi svěřuje, protože chce slyšet jiný názor, to už tak bývá.
    tohle už zas hraničí s tím, že se budeme bát něco říct, aby se to někoho nedotklo, i když to bylo míněno v dobrém, tak to fakt nevím, jestli je dobrá cesta....
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MAR_TINA: JÁ jsem přibrala, jak přibrali ostatní, to je mi fakt jedno...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VALENTINA: ty se projevuješ docela často ve stylu "ou já jsem přibrala na velikost 38" nebo "jak můžemete být x".
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    LUCIASHECK:ad 5-prosím? za mě ať si je každej tlustej-hubenej, jak chce, jediný, ke komu jsem nekompromisní, jsem já sama:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam