• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ECLECTICA: Tos mi nic nerozbila, to jen doplňuješ, že gender nonconforming situace vzniká i v jiných kontextech než u obezity. Což je určitě pravda. :) Z psychologického hlediska je to podle mě obecně motiv spojený s poruchami příjmu potravy.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ARGANNAH: trošku ti to rozbiju. Jsem štíhlá, ale hodně mrňavá, a mám docela výrazné křivky. Připadá mi, že to ke mně vůbec nepasuje a raději bych měla méně ženskou postavu. Nechci působit "žensky", protože tenhle aspekt v interakci s okolím (mimo partnera) považuju spíš za přitěžující. Nepotrpím si na šminky, nebarvím si vlasy, mám zálibu v extrémní hudbě a takové ty činnosti typicky považované za ženské mě nebaví. Přesto se na ose žena - muž identifikuju jednoznačně jako žena.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Děkuju všem za reakce!

Poezie toho výzkumu je v tom termínu "gender nonconforming". Poměrně rozsáhle jsem to googlovala a zdá se, že to neznamená nutně nic extrémního - je to celá rozsáhlá škála od transgenderů na jedné straně přes různé genderfluid, agender, nonbinary atd., až po, na té "nejměkčí" straně, lidi, kteří prostě neodpovídají fyzicky nebo psychicky ideálním charakteristikám svého genderu. Tzn. spadá sem nejen Ru Paul nebo Lana Wachowski, ale třeba i velká robustní žena/křehký štíhlý muž, žena, co nosí kravatu nebo muž, co chodí nalíčený, a tak podobně. Bez ohledu na to, jestli se tito dva identifikují nebo neidentifikují jako cis.

V zásadě to tím pádem znamená, že tak, jak to kladou autoři toho článku, jsme v podstatě gender nonconforming skoro všechny, co jsme sem psaly. Úplně bez ohledu na to, jak se identifikujeme.

Mám tím pádem dojem, že to, co píšete, se zdá víceméně potvrzovat můj názor, totiž že ten kauzální vztah bude primárně spíš obráceně. Tzn. že z jiné než štíhlé postavy plyne u ženy nějaký problém s genderovou identitou. A ten jejich původní závěr, že z minoritní identifikace plyne přejídání a nadváha, se mi jeví spíš jako druhotný (tzn. ne jako nepravdivý, určitě to takhle funguje taky, ale imho spíš sekundárně, v rámci zpětné vazby mezi už vytvořeným vztahem mezi nadváhou a vnímáním vlastního genderu).
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    ARGANNAH: Dost brzo mi vyrostla prsa, následoval zadek, široká ramena jsou samozřejmost a jsem vysoká. Od začátku puberty mi bylo jasný, že nemám nárok bejt křehká, roztomilá holka. A i když jsem vždycky věděla, že jsem holka a budu holka, tak jsem měla kvůli tomu všemu měla pocit, že jsem nějakym způsobem rozbitá a nesprávná holka.
    V podstatě celý dospívání jsem kvůli tomu strávila v mikinách, volnejch tričkách atd, abych tu "rozbitost" schovala. Což mně v mym dojmu samozřejmě utvrzovalo, protože jsem se jako holka nedokázala ani oblíknout...
    Okolí mě až paradoxně vždycky vnímalo normálně žensky a jediný poznámky byly klasický pindy o hubnutí, ačkoliv jsem nebyla nijak mocně tlustá, jen trochu větší než ostatní holky.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ARGANNAH: Je nemam pravdepodobne zadnou hormonalni nerovnovahu, ale vzdycky jsem se kvuli postave vnimala bud jako nejaky TO - blob anebo ten - Golem.
    Uvedomit si plne svou zenskost bude asi jeste trvat :).
    GALE
    GALE --- ---
    ARGANNAH: Mám to podobně jako LUCIASHECK. Mám PCOS a z toho plynoucí vyšší hladinu testosteronu. Mám nadváhu, široká ramena, postavu typu přesýpací hodiny. Na první pohled tedy vypadám velmi žensky i se tak cítím. Díky způsobu uvažování mě ale ostatní moc jako ženu neberou. Pracuju jako programátorka v průmyslové automatizaci. Mám analyticky zaměřené myšlení, což pro ženy není typické.
    Pokud jde o minority stress, tak potvrzuji. Jeho příčinu řeším se svou psycholožku a potvrzuji, že ho občas zajídám (to se taky snažím řešit).
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ARGANNAH: Otec mi rikal Maciku, za coz bych mu doted nejradsi nafackovala. A to navzdory tomu, ze do nejakejch 22 jsem nadvahu nemela ani vzdalene.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    LUCIASHECK: Dostávalas kvůli tomu od okolí nějakou sodu, že vypadáš, jak vypadat nemáš?
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ARGANNAH: odjakživa mám zvýšenou hladinu testosteronu, z ní plynoucí problémy s cyklem atd, postavou jsem dost jablkoidní, dříve v aktivním tréninku až mrkvoidní - široký ramena, nevýraznej pas, úzký boky a malej zadek, odmala silnější konstituce, přirozenou soutěživostí asi taky blíž k tomu stereotypně mužskému chování, nikdy jsem neovládala to umění tlachat hodiny a hodiny úplně o ničem (to nutně neznamená, že bych nezvládala hodiny a hodiny tlachat), takže co se týče nějakých určitých projevů, tak asi ano, ale ani navzdory tomu jsem u sebe nikdy žádnou krizi genderové identity ani v náznaku nezaznamenala. Vždycky jsem se cejtila naprosto jednoznačně jako holčička, nikdy jsem o tom ani na zlomek sekundy nezapochybovala, a myslím, že navzdory vyjmenovanému působím IRL dost žensky i na okolí.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Pardon, špatný odkaz na článek: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4730912/
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Otázka: vy, co máte nadváhu nebo jste obézní, vnímáte nějak vztah mezi svojí obezitou a svojí genderovou rolí nebo přímo identifikací?

Našla jsem článek, kde nějaká parta vědců podnikla výzkum na tohle téma a zjistili velice silný vztah mezi BMI a genderem. U cis mužů a u žen, které ti vědci popisujou jako "gender nonconforming" (což je dost široká paleta, ale whatever), bylo statisticky významé množství vysokého BMI, naproti tomu u cis žen a gender nonconforming mužů bylo BMI statisticky významně nižší. Oni z toho mimo jiné vyvozujou, že "minority stress" způsobuje, že se ženy přejídají.

Při čtení jsem hodně přemýšlela, jestli ta kauzalita ve skutečnosti nemůže vést opačně. Totiž že přirozeně robustní a tlusté ženy mají tendenci k gender-nonconforming chování, projevu nebo identitě, a to primárně proto, že jejich tělo neodpovídá konvenční představě ženství a společnost jim to neustále připomíná. A v bleděmodrém totéž u štíhlých, křehkých mužů. U žen plus neodborné snahy zhubnout a vyhovět ideálu, které následně plošně vedou akorát k dlouhodobému přibírání.

Pociťujete něco podobného ve svém životě? Řešíte nějak své ženství (nebo genderovou identitu obecně) ve vztahu k robustní postavě/tloušťce/obezitě?

(Link na článek: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6669895/)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    COCOBANANA: taky si vsimam, ze na kuraky uz se dneska kouka jako na obcany druhe kategorie. dokonce i na byvale kuraky. dnes jsem se zminila pred skolkou sousedce, ze jsem byvala kuracka, ani nevim, jak na to prisla rec a koukala na me, jak kdybych ji rekla, ze jsem si pichala herak nebo co. bylo videt, ze jsem tim u ni klesla. :)
    motorkare a narkomany nekomentuju, tam to snad bylo vzdy.
    ARGANNAH: jenze ono se to zmenilo az v poslednich nekolika letech.
    a drzim palce s osvetou.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    COCOBANANA: Hele kouřila jsem roky a můžu to srovnat. Proti hejtům na obézní je to čajíček.
    COCOBANANA
    COCOBANANA --- ---
    ARGANNAH:to, že níkdo nechodí prudit uživatele návykových látek (ať už jde o alkohol, cigára nebo nelegální látky) s tím, jak zatěžují systém, je trochu mimo, spíš je to naopak. Veřejnost zrovna tohle řeší dost...jen tak pro info :)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Ok :)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: S tímhle se taky dost potkávám a přijde mi, že tohle problematické je. Stejně tak člověk platí doktory extrémním sportovcům, lyžařům nebo motorkářům, co se každou chvíli někde rozbijou, kuřákům, léčebny alkoholikům nebo drogově závislým, potraty holkám, co do toho vlítly z nedbalosti, ale to nikomu nevadí a nikdo nechodí prudit do motorkářských klubů, nenadává lyžařům na sjezdovce a nehejtí nakoksované celebrity nebo ochmelky v hospodě. Ale u obézních furt někdo řeší, jak zatěžují systém.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    TAPINA: v rodině, nevyžádané komentáře na sociálních médiích... no a zkus se jako tlustá seznamovat, to je panečku masáž ega :/
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Kde se s tou stigmatizací 10kg nadváhy setkáváte? Myslím v reálném životě, mimo běžnou škálu nablblých komentářů pod fotkami celebrit? 10 kg navíc mám většinu dospělého života, po posledním dítěti mám navíc tak 20 kg a fakt jsem se s žádnou negativní reakcí na postavu jakživa nesetkala.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MAR_TINA: o to právě jde přece. Ze zdravotního hlediska není vůbec důvod, aby někdo opovrhoval ženou, která má o 10 kilo navíc, protože 10 kilo navíc zdraví opravdu neohrožuje, ale pochopitelně, že jí do prasnic nadávat budou. Furt o tom píšu dokola, stupeň nadváhy vůbec není důležitý, nadváha je stigma od každého kila, které způsobuje viditelnou odlišnost od štíhlé normy.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADIETTA: já musím říci, že mívám spíš hnutí mysli "a těmhle budeme platit doktory a invalidní důchod", než nechci se na ni koukat.
    Ale to hnutí mívám u lidí morbidně obézních v celém slova smyslu, ne korpulentních nebo s 10 kily navíc.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Jsem si na to konto vzpomněla, že jsem kdysi viděla stránku, která byla v tomhle naprosto super. Byly tam sice success stories, ale ne takové ty klasické, ale prostě normální lidi, co se z fáze "obezita" proboxovali do fáze "nadváha", nebo i třeba ti, co shodili 10, 12 kg a objektivně byli pořád poměrně dost tlustí. A k tomu texty, jak jsou i ta malá snížení důležitá a tak dále. Za mě super.

Říkala jsem si, že to zkusím najít, a šla na STOB. Ehm, to fakt nebylo ono. Ale hned jsem tam narazila na článek o diskriminaci obézních. Říkám si, hurá, taky to řeší. No a pak jsem si to přečetla - a ehm. Víte, co je pointa celého textu? Měli bychom používat výraz "člověk" místo výrazu "obézní". Prej to pomůže.

Zařazuju do kolonky "aktivismus, který dělat nechci".

Diskriminace na základě váhy může mít vážný dopad na zdraví | STOB
    https://www.stob.cz/cs/diskriminace-na-zaklade-vahy-muze-mit-vazny-dopad-na-zdravi-1
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam