MOODYCAT: Podle mě tohle je přesně pregnantní popis toho, co je za problém. Ne to, že by tlustá žena byla reálně neženská nebo nepřitažlivá, ale to, ze jsou tlusté (nebo "tlusté") dívky mnohdy vychovávány k tomu, že jsou monstra, o která by si nikdo neopřel ani kolo. A i kdyby ve skutečnosti budily v mužích obdiv, jsou po takové indoktrinaci schopné interpretovat vše ve shodě se svým negativním sebehodnocením. Hodně jsem o tomhle přemýšlela, když jsem se jednu dobu přátelila s dámou, která ztloustla až po dvacítce. Ve finále se naše těla až tak moc nelišila, ale ona se vnímala jako femme fatale a já jako nepřitažlivá hrouda.
Před pár lety tu myslím Mar_tina psala o tom, jak mezi dětskými družičkami na svatbě, vymóděnými do šatiček, byla jedna oplácaná, kterou navlíkli do nějaké podivné sukně a halenky. Obdobně debaty o tom, že ženy se mají pěkně a nejlíp vyzývavě oblékat, ale tlusťošky ať chodí v pytli. A nedejbože, aby se svlékly do plavek. Není to jen o tom, že tlustí jsou mnohdy bráni jako lidé druhé kategorie, je to i o tom, že tlusté ženy jsou často prezentovány jako nestvůry, pro které neplatí velká část věcí, které jsou prezentovány jako charakteristické pro ženy obecně. Tohle je přesně důvod, proč podle mě ta vazba mezi genderovou identitou a přejídáním je komplikovanější než jen prostý minority stress. A proč je imho fakt potřeba o tom mluvit. Jedna věc je totiž to, když se člověk osvobodí od očekávání společnosti a svobodně proklamuje nějakou alternativní identitu, ale úplně jiná věc je, když naopak člověk podlehne diktátu společnosti, která mu ženství defacto v mnoha ohledech upírá. A přistoupí na to v domnění, že ho to osvobodí.
Určitě v tomhle nejsem objektivní, jsem v tom až příliš osobně namočená (taky se celoživotně cítím jako nestvůra). Ale tím spíš si myslím, že je to nějaké důležité téma pro tlustý aktivismus. Tohle totiž přímo vede do přejídání a do poruch příjmu potravy. A přesto se pořád udržuje na veřejnosti představa, že odsudky okolí jsou nějaká boží motivace, která pomůže lidem zhubnout. Nepomůže. Jediné, k čemu vede, je sebetýrání.