• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MAR_TINA: tak tahle naše hvězda byla fakt hezká, navíc se i dobře učila, rodiče pracovali v zahraničním obchodu, takže měla i hadry z venku, navíc měla už v 7.třídě prsa:)
    takže není třeba ptát se, kdo tu soutěž vyhrál:)
    je na světě nějaká spravedlnost?:)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VALENTINA: hlavně ta třídní hvězda, to byla taková snaživá pionýrka (doslova), pro svoji oblínenost byla předseda pionýrského oddílu, pak pionýra zrušili, tak byla předseda třídy a pak ještě vyvolala tu miss. A miss samo, že vyhrála.
    Nijak krásná, prostě normální jako všichni, ale taková všemi oblíbená pracovitá a sportovní, že bych si s ní dala zápas v bahně ještě dneska.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    To jsem taky zažila, v trochu jiné verzi. Na gymplu se jely v prváku a druháku v zsv nějaké psychohry a učitel zorganizoval anketu o nejpopulárnější osobnost třídy. A pak si pozval za zavřené dveře čtyři lidi - tři nejpopulárnější a nejméně populárního. Já byla na gymplu dost mimo, klasická tlustá nerdka které se půlka třídy smála a druhá půlka nad ní ohrnovala nos, těžce se mi rozjížděla porucha příjmu potravy, prostě průser. Věděla jsem, že se pravděpodobně umístím poslední, ale stejně. Když jsem tam pak stála a poslouchala, jak mi učitel říká, že jsem poslední a že bych se nad tím měla zamyslet, příjemné to nebylo. Ptala jsem se ho, co jako s tím podle něj mám dělat. Řekl že neví, že se nad tím mám prostě zamyslet a vůbec.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Se mi tady vynorujou devadesatkovy traumicka... workin’ out barbie... uz si nepamatuju, kdo mi to daroval, ale zato si pamatuju, ze s komentarem, ze si taky na tu hudbu muzu zacvicit, ze mi to neuskodi.

VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MAR_TINA: nene,to je strašný...
    já si teda pamatuju, že u nás tuhle bodovací anketu vymyslely třídní krásky a kluci se účastnili, ale teda zapojení učitelky, to je vyšší level
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Začínají se mi vynořovat obrysy nějakého názoru na anti-fatshamming aktivity.
    Občas něco řeknu, celek naráz dohromady nedám.

Příliš nemluvit o obezitě. Mluvit spíš o těle a kultu obecně.
    Mluvit o tom, že hodnotit něčí tělo tahkle veřejně, je neslušný. Ptát se na váhu, míry atd., neslušný. A proč.
    Mluvit o tom, že předpovídat někomu budoucnost je snad lepší z kávové sedliny než z velikosti těla, typu obličeje nebo školních známek nebo druhu kamarádů. Prostě nenálepkovat.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    Mimochodem, být celoživotně přesvědčená o svojí tloušťce (a to bez ohledu na to, jestli jsem měla maturitních 66 kg nebo kterékoliv z pozdějších, výrazně vyšších čísel) a vyfasovat anorektickou tchyni, to nechcete!
    Ona je tedy kritická jen k sobě, ale tyhle pokřivené limity má v hlavě zafixované dost. O mně byla v nejtlustší fázi přesvědčená, že mám tak 75 kg (a proto jsem zoufale zkoušela zhubnout, že), o manželovi, že určitě nemá ani 90 (má 205 cm a váží velmi vysportovaných 115 kg).

MAR_TINA: To je humus!

(Mě se rozhodli šikanovat na lyžáku, kde smrděly odpady na horské chatě, že to určitě smrdím já, protože mám velkou prdel. Bylo mi 13, byla jsem úplně normální dítě, které s rodiči jezdilo pravidelně na kole a tehdy jsem se tam doopravdy zhroutila. Dneska bych je všechny poslala do prdele, nojono.)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BIRMA: škola v přírodě, rok 90 nebo 91.
    Třída vymyslela (takže asi třídní hvězda a pár průbojných kluků), že jeden večer bude soutěž miss.
    Do té doby prudérní řídní učitelka to schválila jako pěkný nápad.
    Chlapcům se rozdali papírky se jmény dívek a kolonkami na bodování (ani nevím, čeho všeho). Holky se předvedly, všechny, povinně a kluci to obodovali. Už to je dnešníma očima hnus fialovej.

A učitelky nenapadlo nic lepšího, než sečíst body, udělat pořadí a zveřejnit VŠECHNA MÍSTA 1. -16.
    (Jo byly jsme s kamarádkou 15. a 16. )
    BIRMA
    BIRMA --- ---
    LUCIASHECK: no jo, máš pravdu, “anorektický” byl asi spíš začátek nultých let, než devadesátky.
    BIRMA
    BIRMA --- ---
    V souvislosti s tímto tématem jsem si vzpomněla na úplnou esenci tohoto bizaru - soutěže Miss. Přijde mi, že do nějakých 10 po revoluci se pořádaly Miss snad v každém větším kulturáku. Tam už to základní “vyřazovací kolo” - seš moc malá/velká/tlustá/škaredá v obličeji byl opravdu “balzám” na pubertální duši -a probouzelo hned toho ultrapřísnýho sebekritika. A celej ten humbuk kolem toho, pamatuju si i jako dítě, jak jsme se na tyto soutěže koukali celá rodina. Prostě - být Miss bylo úplně nejvíc nejlepší, čeho můžeš, dívenko, v tomto světě dosáhnout! Super byla i Miss středních škol blahé paněti, kdy 13/14 leté holky předváděly na pódiu různé eroticky laděné tance s židlí:)
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    Jo, tohle trauma, že holky nemají mít přes 50 kg, si taky pamatuju. Na ZŠ jsem měla kolem sebe dost holek, které měly v 15 kolem 45-50 kg (nebo to tvrdily), akorát mi unikalo, že jsou o hlavu menší než já a úplně jinak stavěné :D

Podobným traumátkem si málem prošla moje nejmladší sestra, která má krásnou štíhlou osvalenou 177 cm vysokou postavu. Taky tak kolem těch 14-15 se hrozně trápila tím, že je větší a těžší než její spolužačky. Které ovšem měly 140 cm a byly baletky/gymnastky/mažoretky, takže úplně jiný typ.
    Naštěstí s tím přišla za mnou a probraly jsme to, docela na ní vidím, že se ohledně postavy snad trápit nebude, sebevědomí má teď v 16 úplně jinde než já tehdy. Tak doufám, že nezačne zkoušet "hubnout", když nemá co, a nezkazí si postoj k jídlu jako já.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    KOVOVAMINCE: Jooo, vykoksovana Kate Moss je something else :-D
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    LUCIASHECK: Já měla jako dětskej idol Kate Moss. Asi to mojí psychice nepřidalo... :D
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    LUCIASHECK: ty jo, ja jsem podobnou postavu mela, ale zase ne oblicej, tak to si pak moc nepomuzes:D stejne to bylo spis - hrajes basket, vid? modelka z tebe nebude.. dloooouhy pohled na muj oblicej. pardon za vsuvku...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LUCIASHECK: jo, normální holka nikdy nemá nad 60 kg.
    20 let mi trvalo, než mi dišlo, že o své váze lhala už generace našich matek, které měly do 165 cm.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    BIRMA: Pitomy bylo, jak se vsude psalo, ze vsechny topmodelky maj 50 kilo (pritom velka cast z nich zarucene nemela)... nicmene tehdejsi supermodelky byly furt mnohem vic “zdrave stihly” nez dejme tomu o desetileti pozdeji.

Ostatne Herzigova v 90s a Herzigova par let zpatky je dost hezka ukazka

BIRMA
    BIRMA --- ---
    KRISKA: Taky tomu všemu moc nepomohlo dospívání v anorektických devadesátkách, kdy vrcholil kult vychrtlých modelek a jako tlustou se vnímala každá holka, které netrčely žebra a nevypadala jako dvanáctiletý kluk s ženským obličejem. Teď přece jen vidím posun k sice zase většinově nedostupnému, ale přece jen zdravějšímu ideálu pevného vysportovaného těla, ovšem s křivkami, zadkem, prsama apod.

Stejně je to bizar, vzpomínám si na jeden z prvních pracovních kolektivů, kde jsme byly v převaze ženy, a tam se vlastně hubnutí a postava vůbec řešilo horem dolem furt.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    k tomu vsemu nepomaha fakt, ze jako silne = skarede (zajimave, ze casto par kg navic znamena misto davej si bacha na zdravi, ze ses vlastne skareda holcicka) se casto oznacuji naprosto bezne holky, s normalni zdravou vahou, akorat je porad predstava kostnate nohate dite a ramena, boky, hrudnik, vse trochu sirsi nez utle dite uz je razeno do tlousky, tudiz skaredosti.

vlastne vetsina normalnich holek resi tyto problemy taky, staci par poznamek, naznak... a pokud uz stihle nestandartni zeny maji toto mineni, potize, nemoznost navazat vztah, najit praci, neco dokazat "kvuli tloustce" u objektivne silnejsich zen toto musi byt 3x horsi:( takze on by mozna takovy aktivismus mohl i pomoci paradoxne i tem "normalnim" holkam, treba by to ozdravilo nahked na vlastni zdravi/postavu/sebemineni
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    LUCIASHECK: ja mám ruky od zápästia smerom k prstom už roky opuchnuté tak, že tým pravidelne desím sestričky. V narovnanej polohe mám na priehlbiny tam kde sú kĺby. Nosiť prstene neexistuje. Pri akejkoľvek aktivite kde sa zapotím a vyjde mi tep hore mi spuchnú ešte viac, až mi nejde zatnúť päsť.

Ale ja som rada, že je to len kozmetická vada, mohlo to byť niečo oveľa horšie.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LUCIASHECK: má drahá, víš hovno, co je kulatej obličej ;)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam