• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VALENTINA: hele, já šla na VŠ, zemědělku z těžkýho gymplu. Většina mých spolužáků z lesárny. A tak mi to prváku oproti nim šlo. Když jsem měla v indexu prvních asi 8 výborných, další zkoušející zalistoval indexem, považoval mě za chytrou nebo učivou nebo co a zkoušení proběhlo v přáteslkém duchu a dostala jsem další jedničku.
    Spolužáci mě tím měli za chytrou. A tak se to táhlo. Prostě dobrá pověst se nalepila a držela i tam, kde nebylo dáno (krom stavbení mechaniky, ale to je jiný příběh). Souhra na začátku - prvák na zemědělce je opáčko maturity, spíš lehčí - a pak jsme byla hvězda napořád.

Když tě mají ostatní rádi, nahrávají ti ve vybíjené dobře. A protihráč to vidí, že ti všichni věří, a tak se bojí tvé rány, která je možná jen průměr. Nálepky fungují. Takže by učitelé měli dávat pozitivní nálepky!
    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    VALENTINA: ve vybijene jsem byla vzdycky nejvetsi frajer ja, hazet dlouhe hody, tvrde jit po obetich v poli, no jo. Ale tim to tak asi koncilo.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    TAPINA: tyhlety výběry na cokoli jsou zapeklitá věc, já jsem zase pravidelně končila poslední, když se vybíralo na vybíjenou a třídní hvězda byla i na tohle šikovná, jak je to sakra možný.)
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MAR_TINA: ano, na VŠ je praxe minimum, naproti tomu na střední pedagogické jsme měli praxi už v prváku, psychologii i pedagogiku několikrát týdně
    BIRMA
    BIRMA --- ---
    Taky si myslím, že tu hrál roli takovej mix společenského úzu, že ženské tělo je věc, kterou kdokoliv jakkoliv může hodnotit a má na to plný právo - plus takové to ještě soudružské “provádíme veřejnou sebekritiku” bez ohledu na to, jestli to není traumatizující. Prostě ten důraz to, co si myslí “kolektiv”. Taky ty předchozí generace učitelů studovali ještě v ovzduší, kdy psychologie apod. byly buržoazní pavědy a kdo neměl nějakou vyšší empatii, tak mu často to ani nedochàzelo.

U těch bodovacích soutěží (někdy ty volby královny krásy byly i veřejné:) taky sehrává roli stádní reflex - největší frajer ve třídě označil jako nejhezčí holku XY, tak všichni hlasovali podle něho, aby si ostatní nemysleli, že je ňákej divnej.
    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    MAR_TINA: fuj, tohle jsem uz chtela zapomenout a ne... je to tady zas. Ano, holka co ma 60 a vic je tlusta velryba. No exceptions... Vsechny holky v tride na ZS, krom te jedne, co byla vice obalena tukem nez kostra se svaly a nizkym hrejivym tukovym obalem ja (paradoxne jsem si prisla tlusta i v dobe, kdy jsem zavodila v judu, kdy jsem k tomu mela pravidelne dvou a pul hodinove treninky dva az trikrat tydne...well), mely maximalne do 55! A to, ze clovek rekl, ze ma "tezke kosti" to byla tehdy slabosska vymluva pro to, ze ses tlustej a nechces si to priznat... Zly to bylo, zly...
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    TAPINA: Na gymplu to bylo úplně jiné než na ZŠ (ale to bylo dost možná i tím, že jsem byla v klučičí třídě, holky jsme tam byly dvě a musely jsme spolu vycházet, chtě nechtě).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NIGHTFURY: bohužel funguje, kamarádka skvělá učitelka doděla peďák nedávno (učí o dost let víc :)). Třeba práce s disporuchama semestr. Jeden semestr. Nebo integrace jako volitelný předmět na zápočet. Minimum práce s dětma, maximum biflování se oboru, který budeš vykládat na úrovni základky.

No a tady na venkově prostě učí a když jim dojdou fyzikáři, dají to příkazem někomu, kdo má málo hodin svého.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Tenhle frajer se stejně ve školství moc dlouho neohřál, pokud si dobře pamatuju, velmi rychle pak skončil někde v politice. Ale já mu to vlastně nemám za zlé. Gympl byl pro mě neštěstí obecně, bezkonkurenčně nejhorší období mého života, ale hlavní peklo nebylo ve škole (kde jsem se holt naučila nějak přežívat), ale doma.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    U nás na gymplu dvakrát proběhly nějaké psychohry, jednou s nějakým psaním lístečků, které si moc nepamatuju, jenom vím, že člověk mohl dopadnout blbě hned dvakrát, buď že mu nikdo nenapsal, nebo že mu přišly negativní komentáře, a podruhé s přiřazováním lidí ze třídy na větve stromu podle toho, kde si myslíme, že se kdo vyskytuje v kolektivu. Tam jsem skončila u 100 % spolužáků jako samotář sedící na zemi a otočený zády ke všem, tenkrát mě to strašně sebralo, ale dneska bych s tím souhlasila. Jo, takhle to je a polibte si :D
    Řekla bych, že na nás tyhle pokusy nezanechaly vážnější následky, protože jsme byli docela dobrý kolektiv, šikana se nevyskytovala a většina spolužáků chodí na třídní srazy, žádné "tyhle lidi už nechci nikdy vidět". Jestli to mělo za účel odhalit možný problém, tak kdyby tam byl, tak by ho to spíš rozjelo do extrému, obávám se.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    MAR_TINA: Takhle už to nefunguje, minimálně na VŠ jsou zaměření na ty svoje aprobace.

Spíš jim chybí zájem o ty děti jako takový.
    Mám kamaráda velmi nadšeného učitele matematiky a francouzštiny a "jeho" děti ho milují, když dával v karanténě ukázky svojí distanční výuky, tak bych si to dala s nimi :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VALENTINA: Já myslím, že to spíš byly děti vychovávané, že jsou hvězdy. Což je fajn, pokud tak vychovává celé společnost všechny děti. ne pokud většina vychovává, že má být dívka skromná a pokorná a hlavně se nevytahovat.

Já si hvězdu pamatuju taky hezkou a že se dobře učila. Dobře jsme se učili úplně všichni, výběrová třída. Hezká - na fotce má krátké vlasy a akné. Ale měla v sobě všechno to hlášení se, upozornění, jak udělala dobrý skutek i takové ty věty "já myslela, že v létě jezdí k moři každý". Tipuju rodiče na nějaké stranické pozici, když mohli jezdit do Jugoslávie každý rok.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: učitelům u nás zoufale chybělo a dodnes zoufale chybí pedagogické a psychologické vzdělání.
    Mají peďák, ale oni se tam nic takového neučí i pedagogiky mají minimum. Drilují bižuli nebo dějepis 5 let a pak jdou učit na nejbližší školu a tam jim přidělí angličtinu a fyziku.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MAR_TINA: tak tahle naše hvězda byla fakt hezká, navíc se i dobře učila, rodiče pracovali v zahraničním obchodu, takže měla i hadry z venku, navíc měla už v 7.třídě prsa:)
    takže není třeba ptát se, kdo tu soutěž vyhrál:)
    je na světě nějaká spravedlnost?:)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VALENTINA: hlavně ta třídní hvězda, to byla taková snaživá pionýrka (doslova), pro svoji oblínenost byla předseda pionýrského oddílu, pak pionýra zrušili, tak byla předseda třídy a pak ještě vyvolala tu miss. A miss samo, že vyhrála.
    Nijak krásná, prostě normální jako všichni, ale taková všemi oblíbená pracovitá a sportovní, že bych si s ní dala zápas v bahně ještě dneska.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    To jsem taky zažila, v trochu jiné verzi. Na gymplu se jely v prváku a druháku v zsv nějaké psychohry a učitel zorganizoval anketu o nejpopulárnější osobnost třídy. A pak si pozval za zavřené dveře čtyři lidi - tři nejpopulárnější a nejméně populárního. Já byla na gymplu dost mimo, klasická tlustá nerdka které se půlka třídy smála a druhá půlka nad ní ohrnovala nos, těžce se mi rozjížděla porucha příjmu potravy, prostě průser. Věděla jsem, že se pravděpodobně umístím poslední, ale stejně. Když jsem tam pak stála a poslouchala, jak mi učitel říká, že jsem poslední a že bych se nad tím měla zamyslet, příjemné to nebylo. Ptala jsem se ho, co jako s tím podle něj mám dělat. Řekl že neví, že se nad tím mám prostě zamyslet a vůbec.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Se mi tady vynorujou devadesatkovy traumicka... workin’ out barbie... uz si nepamatuju, kdo mi to daroval, ale zato si pamatuju, ze s komentarem, ze si taky na tu hudbu muzu zacvicit, ze mi to neuskodi.

VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MAR_TINA: nene,to je strašný...
    já si teda pamatuju, že u nás tuhle bodovací anketu vymyslely třídní krásky a kluci se účastnili, ale teda zapojení učitelky, to je vyšší level
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Začínají se mi vynořovat obrysy nějakého názoru na anti-fatshamming aktivity.
    Občas něco řeknu, celek naráz dohromady nedám.

Příliš nemluvit o obezitě. Mluvit spíš o těle a kultu obecně.
    Mluvit o tom, že hodnotit něčí tělo tahkle veřejně, je neslušný. Ptát se na váhu, míry atd., neslušný. A proč.
    Mluvit o tom, že předpovídat někomu budoucnost je snad lepší z kávové sedliny než z velikosti těla, typu obličeje nebo školních známek nebo druhu kamarádů. Prostě nenálepkovat.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    Mimochodem, být celoživotně přesvědčená o svojí tloušťce (a to bez ohledu na to, jestli jsem měla maturitních 66 kg nebo kterékoliv z pozdějších, výrazně vyšších čísel) a vyfasovat anorektickou tchyni, to nechcete!
    Ona je tedy kritická jen k sobě, ale tyhle pokřivené limity má v hlavě zafixované dost. O mně byla v nejtlustší fázi přesvědčená, že mám tak 75 kg (a proto jsem zoufale zkoušela zhubnout, že), o manželovi, že určitě nemá ani 90 (má 205 cm a váží velmi vysportovaných 115 kg).

MAR_TINA: To je humus!

(Mě se rozhodli šikanovat na lyžáku, kde smrděly odpady na horské chatě, že to určitě smrdím já, protože mám velkou prdel. Bylo mi 13, byla jsem úplně normální dítě, které s rodiči jezdilo pravidelně na kole a tehdy jsem se tam doopravdy zhroutila. Dneska bych je všechny poslala do prdele, nojono.)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BIRMA: škola v přírodě, rok 90 nebo 91.
    Třída vymyslela (takže asi třídní hvězda a pár průbojných kluků), že jeden večer bude soutěž miss.
    Do té doby prudérní řídní učitelka to schválila jako pěkný nápad.
    Chlapcům se rozdali papírky se jmény dívek a kolonkami na bodování (ani nevím, čeho všeho). Holky se předvedly, všechny, povinně a kluci to obodovali. Už to je dnešníma očima hnus fialovej.

A učitelky nenapadlo nic lepšího, než sečíst body, udělat pořadí a zveřejnit VŠECHNA MÍSTA 1. -16.
    (Jo byly jsme s kamarádkou 15. a 16. )
    BIRMA
    BIRMA --- ---
    LUCIASHECK: no jo, máš pravdu, “anorektický” byl asi spíš začátek nultých let, než devadesátky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam