• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    AIJA
    AIJA --- ---
    U nás to bylo podobné jak tu píšete. Navíc moje máti je nejvíc netaktní člověk, kterého znám. Její nejčastější věty, které s gustem pronáší, když potká kohokoliv z rodiny a známých je...Ty jsi zase přibrala, Ty ses zase spravil, Ty asi nějak moc jíš....
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Mně byla robustnější sestra naopak dávána za vzor, jak hezky jí. Nesměla jsem od stolu, dokud jsem nedojedla. Neexistovalo, že bych si vymrčovala, že nějaká jídla nebudu jíst. Ale spousta tehdejších věcí mi prostě nechutnala. (Dnes už to tak rozhodně není :-))
    Doktorka řekla, že jsem astenická a skončila jsem na výkrm v ozdravovně a brala to od rodičů jako zradu. Byla jsem malá, stýskalo se mi, návštěvy nebyly povoleny. Přibrala jsem tam snad 5 kilo, uměli nám vyrobit hlad. Doma jsem to zase zhubla.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    VALENTINA: Moje máma mě sice nesrážela (táta jo, sice to myslel jako bodré vtipy, ale vtipné to moc nebylo), ale zase se sama trápila nesmyslným hubnutím v době, kdy měla objektivně navíc fakt max pár kilo. Přes různé hladovky, tukožroutskou polévku, koktejly, krabičky, tyčinky, nandavání sobě velmi malých porcí svého vlastnoručního jídla, na kterém nebylo špatně nic (a dožíráním sladkým) se prohladověla přes metrák a na hranici diabetu.
    A velmi podobně "hubly" všechny dospělé ženy v naší rodině. Hubená není a nebyla ani jedna, štíhlá nebo normální pak už taky moc ne. Vlastně jedna moje teta zhubla na jídelníčku "cottage, salát a krůtí prsa", který držela asi rok a půl, zhubla, váhu relativně udržela, ale už několik let je protivná jako prdel :D

Po kom to asi mám, že vynechám oběd a pak si dám něco sladkého a kafe, hmm..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VALENTINA: Ale máš pravdu, tenkrát se vyvářelo z mouky a masa a uzenin a večer chleba se sádlem a cibulí a zeleniny se moc nejedlo (a to jsme měli zahradu a svoji, kupovaná asi nebyla vůbec), jogurt byl vzácnost apod.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VALENTINA: hele, moje ne. Moje mě udietovala.
    Já byla dítě s chutí k jídlu a máma se od mých cca 3 let pokoušela od něj odříznout. A čím jsem byla větší, tím víc přitvrzovala. Povedl se opak, jedla jsem, kdykoli jsem se někde k něčemu dostala (babička, kapesný, návštěvy) a tím i v některých obdobích nabírala. Ale mámina logika - holka je velká a oplácaná, stačí jí jíst méně a bude normální, ta byla boží. Ve srovnání s dnešníma doporučeníma mi přidělovala asi 2/3 potřebné potravy. Tak jsem si dala sušenky u babičky, no. do jistý míry to chápu, protože pravda, že na vynechané svačině ještě nikdo dlouhodobě nezhubl se těžko prosazuje i dnes.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MAR_TINA: na druhou stranu, oni si nás tak vykrmily, matky:)
    já měla v roce skoro 14 kilo, to měla moje dcera ve 3 letech, naštěstí jsem z toho vyrostla
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: já myslím, že jak jsme je (celá generace) bleskově přerostli - já měla stejnou výšku jako máma někdy v 11-12 letech a byli jsme robustní zdravé děti, tak to nepobrali jako klad, ale viděli v nás obludy. Prostě mimo jejich měřítka.
    A faktor dobré výživy od těhotenství matky, zdravotní péče a hygieny se poprvé projevil až na naší generaci.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    ANNIKA: to je strašný, zlatá teda moje máma, sice mě nechválila, ale na druhou stranu ani nesrážela, co se vzhledu týče. Co si tím ty matky jako dokazujou???
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: A nechápu, že když už se člověk s ideální váhou dostal k obezitoložce, ta nevzala metr a kalkulačku a neřekla "ale vždyť máte normální zdravou váhu."

Sport to byl a nechápu to. Co vím, tak máma a tety (jiná rodina, stejné generace) byly utvrzovány v tom, že jsou krásné a na každém prstu mají zájemce a mohou si vybírat.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    ANNIKA: tak nasa mam to myslela dobre, navyse moji rodicia by olympiadu zdraveho sebavedomia a nastavovania hranic v tom kto a jak moc im keca do zivota, nevyhrali. Holt tazko predat detom nieco, co clovek sam nema.

Tvoje zazitky su uplne iny level a jako jo, velku cast ludi by to totalne rozlozilo. Neviem ako casto by som jazdila domov, keby ma tam cakalo toto, moc casto asi nie.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    ANNIKA: Poslala bych je do prdele všechny a dort jim sežrala celý! (Pardon, poslední dobou jsem nějak agresivní. A žeru a tloustnu teda :D )
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ECLECTICA: My sme mali na Slovensku povinnú etickú výchovu ako protipól náboženstva pre ateistické deti, kde sme presne tieto veci rozoberali.
    Trochu to pomáhalo, ale šikane to nezabránilo. Bola to len jedna hodina, jedna učiteľka, ktorá s nami podobné veci riešila v 10 ľuďoch naraz.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Zrovna včera jsem přemýšlela nad tím, že ve školách chybí něco jako praktická psychologie. Jak zjistit, co je pro mě důležité a podle toho si uspořádat priority, jak se vyrovnat s mindráky, jak poznat šikanu nebo manipulaci, jak umět konstruktivně řešit spory atd. Hodil by se i nějaký time-management.

Spoléhat na to, že se to člověk naučí doma, je zcestné. Z pohledu na společnost je zřejmé, že mnohdy není kde brát. Ti šťastnější z nás (kteří dojdou aspoň nějakého náhledu, umí se zorientovat a mají na to čas a peníze) to pak řeší pomocí psychologů nebo koučů.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    MART1NKA: S tou obranou souhlasim, to je jedna z hodne dulezitych veci, kterou je potreba umet a deti naucit.
    Mne taky sikanovali. Doma mi bylo otcem sdeleno, at si jich nevsimam, ze to prejde. Nepreslo to cely osmilety gympl (to je prekvapeni!). Nastesti jsem spoluzacku potkala jen jednou. Snazila jsem se ji vyhnout, ale dohnala me a byla velmi urputna. Jako sousedka na venkove, ktera visi na plote, hulaka a neda se setrast. Kdyz zjistila, co delam, tak nepochopila, cituji: “Jak takovy blbec, mohl tohle zvladnout.”
    V kategorii blbec jsem se ocitla protoze jsem se nebranila.
    Vlastne jsem pak potkala jeste jednu, ale te jsem naprosto chladnokrevne nakecala, ze jsem ji nikdy nevidela a ze se spletla. Byla urputna, ale ja byla urputnejsi.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Ja som tieto súťaže krásy vyhrávala, hoci som sa ich nechcela zúčastňovať. Na maturite som mala čisté jednotky a 47 kg (na 163 cm). Kila boli viacmenej vďaka nedostatku jedla a prebytku cigariet. Mala som moc busy hlavu rôznymi pubertálnymi depresiami a nejedla som. Šport mi strašlivo nešiel, som manuálne nešikovná. Prsia mi narástli v sekunde. Kluci sa išli posrať, mala som veľa pozornosti, o ktorú som ale vôbec nestála. Hanbila som sa, do 17 som bola úplne asexuálna. Holky ma vyhodili z kolektívu, sproste mi nadávali, každy deň bol boj. Chcela som byť neviditeľná niekde v rožku s knížkou a nešlo to.
    I tak mi spolužiačka (rozložitejšia šikanátorka) povedala, že vyzerám ako somálske dieťa s hubenými ručičkami a nafúknutým bruchom. A brániť som sa nedokázala. Podľa mňa je fakt dôležité učiť deti sa brániť. Naši ma vychovávali v štýle “múdreší ustúpi”. To moc nefunguje v týchto prípadoch.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MAR_TINA: tak ja jsem neco takoveho absolvovala poprve, takze jsem to necekala. Nejdriv jsme se radili podle barvy oci, coz bylo vlastne zajimave, pak podle abecedy, nakonec doslo na ten vek. Musim rict, ze me to vlastne potom dost prekvapilo, protoze jsme americka firma, kde se na tohle hodne dba, nesmim ani vedet rok narozeni kolegy a najednou toto
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: Možná. Zase, jsem v tom až příliš osobně. Mockrát jsem si říkala, jestli mezi mnou a zdravým sebevědomím nestála vlastně jen schopnost se bránit. A ne věčně strkat hlavu do písku s tím, že si to všechno (doma i ve škole) zasloužím.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Když my jsme už odmalička vychováváni k tomu se podřídit. Teď to přesně řeším s dcerou. Každého Mikuláše chodí po jejich základce deváťáci coby Mikuláš, čerti a andělé a čerti na ty děti fakt pouštějí normálně hrůzu. Mají teda zakázáno strašit prvňáčky a druháčky, ale od třetí výš je učitelé nechávají fakt řádit. Plus o přestávkách běhají po chodbě a tam teda dělají nekontrolovatelný bordel, moje dítě např. jednou šlo kolem nich na záchod a čert ji praštil řetězem, až brečela. Teď jsou v šestce, ale skoro celá třída, hlavně holky, se těch parchantů bojí, dokonce do té míry, že některé děti ten den přemluví rodiče, aby si je nechali doma. Ale že by se ty děti třeba bránily? Utekly, když to čerti přehánějí? Ne. Když se jim nepodaří zůstat doma, tak holt sedí jako přimražené a doufají, že se jim nic nestane. Není divu, že později se podrobují ponižujícím hrám, nechají si nadávat do tlusťochů, absolvují ponižující aktivity během teambuildingu. Pravidlo "ignoruj to" a pravidlo "neber si to tak." :/
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VALENTINA: je na místě to zastavit viz RUZOVYKOLOUSEK: . Dohodnout se s kolegyněmi a odmítnout takovou blbost.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Zaroven je skvely, jak u zen je jejich postava a vaha predmetem verejny debaty a muze se libovolne kritizovat, ale u muzu je to naopak.
    Muj legendarni ex (osazenstvo vegety pamatuje pribehy s maminkou) 182cm/130kg me vecne kritizoval, ze jsem tlusta/oskliva/potrebuju vetsi prsa/v horku se potim/mela bych si nechat zmensit vaginu, ale kdyz jsem mu jednou laskyplne (!) rekla “speku”, dva dny se mnou nemluvil.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam