• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VALENTINA: a nastávají okamžiky, kdy tě děti potěší? Protože to je takové místo, kde stačí "jenom" tu radost verbalizovat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NIGHTFURY: to ano.
    Ale myslela jsem jiná témata ve věci "seš hroznej". Co já vím nešikovný, blbý, líný, neuživíš rodinu.

Já mám ze základky matný pocit, že u kluků se oceňovalo, že aspoň něco dělaj, jsou to přeci kluci, zatímco holky musí mít všechno perfektně.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MOODYCAT: problém je ten, že mě to prostě automaticky nenapadne, musím se na to zasoustředit. Musím na tom každopádně zapracovat a to daleko víc u syna, než u ní, protože najít něco k chválení na průserářovi, to je fakt oříšek:)
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    MAR_TINA: Kluci můžou žrát jako protržení, protože jsou ve vývinu přece.
    Ve stejném věku, kdy se holkám začne říkat "nejez to, nějak ti roste zadek, hahaha".
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KRISKA: tohle je dobrý postřeh : "vetsina tech zen, ktery tam byly museli skoro 2x zvetsit objem jidla (o slozeni mluvit nechci) a spise chlapi museli ubirat na pivu a klobasach"

Zajímalo by mě, co by tu psali kluci. Jestli rodiče na ně takhle útočili na jiná témata nebo méně.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    VALENTINA: A proc dceru nechvalis? V cem je ten problem? Nepripada ti hezka/sikovna/chytra/whatever?
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    Mně z toho, co tu čtu vyplývá jedna věc a to je, nedělat to našim dětem znova. Ale je to teda sakra těžký, když v tom člověk vyrůstá...já dceři třeba neříkám ošklivý kritiky, ani nemám proč, není objektivně tlustá ani blbá, ale moc pochválit ji taky neumím. Sama mám s pochvalou problém a neumím ji vlastně ani moc přijmout. Fakt se musím víc snažit, když to tady čtu, je mi z toho úzko, že by tohle jednou mohla moje dcera psát o mně...
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    sice jsem debatu o sebevedomi trochu prospala, ale jo, ty rodice... 100x opakovana lez je nakonec pravdou. ja byla vzdycky blba, neschopna a lina (kdyz sem nahodou donesla 2). objektive sem byvala asi sikovny dite a bez uceni nebo s minimem sem prolizala v pohode s dvojkama az do matury, ale kazda 2 znamenala ze su blba, lina a neschopna a co komu rodice udelali ze maj tak blby a tupy dite. mam 1cm jizvu na rtu = zohyzdena holcicka co nikdy nenajde praci (slovy me mamy, to ze jizva neni skoro videt poslednich 15 let je fuk, ze). kdyz sem nechtela rtenku jako dite na vanoce tak sem byla skareda holcicka, kdyz sem nechtela silonky byla sem.skareda holcicka. v 5 tride mi narostly prsa, takze sem razem byla i tlusta holcicka. celej zivot su tlusta, blba a skareda. ted se po 30 fakt ucim, ze nejsu tak moc blba, vypadam normalne a obezitu mam vic v hlave nez v tele (protoze proste kdyz sem nevazila 55kg ani v 15, tezko o 20 let pozdeji, ze...) ze dulezity je zdrave relativne pruzne a zdrave osvalene telo. a asi dost zen se v puberte z prsou, zadku ci vetsich ramen dostane do kolotoce jidlo je nepritel, nesmim jist a kdyz vezmu porad jste to co jite - vetsina tech zen, ktery tam byly museli skoro 2x zvetsit objem jidla (o slozeni mluvit nechci) a spise chlapi museli ubirat na pivu a klobasach, tak to je podle me uplne predpisova ukazka, jak normalni holcicky po masazi predevsim od rodiny se dostanou do kolotoce jidlo je spatne a asi si vsechmy dovedeme predstavit situaci - nejim, at nepriberu, pak me po narocnym dnu ci sportu dozene vecer desna zrava a kdyz si to 15 let budu dobre fixovat, najednou se vzbudim a dojde mi, ze mam nadvahu a nevim z ceho. a misto abych na sebe byla hodna, zaplatila si poradny jidelnicek a psychologickoy pomoc, ve jmenu ses blba tlusta a hnusna to samodomo zkusim sama a staci jeden blbej den v praci/ s rodinou a je to tam zase.

misto aby maminky rikaly ses ramena, sup na basket, budes mit raju ze kluci budou mit co delat aby meli tvuj odpich, mas zadek a steh a tak sup na turistiku, to sou stehna vytrvalostnich borcu, co behaj po horach, jezdi na kole... proste rozvijet a podporat. zvyraznit pas kdyz mam zadek a rict tobe to tak slusi, mas v tom stihly pas a ne bez se prevlict, mas v tom velkej zadek, s timhle si kluka nenajdes... pak si kluka nenajdes a myslime si ze kvuli zadku sme i po 40 sami (nemame narok na vztah protoze s tim zadkem nas nemela rada ani nase mama, nejmilovanejsi a nejblizsi osoba, ktere jsme bezmezne vse verili, jak by nas asi mohl mit rad nekdo cizi co nas neporodil? nemohl. tecka.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    MAR_TINA: Ano, porad ma. Mne to naucilo, ze zlu se clovek musi postavit. Jinak spatne skonci.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BERUSKA_CA: tvoje máma měla vlastně strašně těžký a smutný život.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Když to tady tak čtu, tak vlastně až teď doceňuju, jaký mám rodiče. Nebyla to vždycky růžová zahrada, ale ani vzdáleně se to neblíží vaším historiím teda.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    NIGHTFURY: Dekuju. Mela jsem stesti, narodila jsem se se stastnou povahou.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    BERUSKA_CA: Tohle všechno co píšeš je strašně smutné a děsivé a zároveň mám (i když se neznáme osobně) strašnou radost z toho, jaká jsi úspěšná a super ženská, těm dvěma strašidelným osobám navzdory!
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    Pochopitelne pribrala zpatky a neco navrch jako bonus, ale ve svych ocich ukol splnila. Nevypadala mezi temi chytrymi lidmi jako nekdo, kdo neumi ovladnout ani svoje pudy. Tehdy jen krasni a stihli lide zasluhovali uspech a uznani.
    Jenze to neukocirovala. Nechtela vypadat jako tlusta = chudinka a stejne ji spousta lidi litovala.
    Pritom rodicu s nadvahou tam bylo tolik, ze by opravdu nijak nevycnivala z davu.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    MART1NKA: Plynule prechazela v kouli. Zacala na 50kg (163cm) a skoncila...privezla jsem ji pyzamo UK velikosti 18 a je ji akorat. Samozrejme za to nemuze, protoze diety nefunguji a je to hormonama.
    Opravdu zhubla jen jednou. Pred moji promoci. Tehdy prihlasila: “Nepujdu tam tlusta, ani kdybych mela chcipnout.” A protoze usoudila, ze diety nefunguji, zdrava strava ji nechutna (na depresi ji delal dobre cukr, ne ryba varena v pare) a ke sportu ji nikdo nedonuti, tak pohledla na svou matku a vzpomnela si, ze v koncentraku, kde Frau Hitler stravila pres dva roky a odesla po svych nikoliv kominem, jak bylo zvykem, taky nebyl nikdo tlustej. Tak proste nejedla. Pila jedno kafe za druhym, projit nakupnim centrem pro ni bylo jako zdolat osmitisicovku a porad se trasla zimou. Zhubla. Dokonce tak straslive, az za mnou prisel nejodvaznejsi spoluzak a opatrne zjistoval, jestli nepotrebuju pomoc. Jestli nemaji neco zajistit... oni si mysleli, ze umira na rakovinu. Podivala jsem se poradne a opravdu vypadala jako v poslednim tazeni.

Frau Hitler moji matce casto vycitala: “Kdyby nebyla chytra, byl by svatej klid!” Matka se za sebe velmi stydela. Kdyby vyrobila lepsi dite, mela by ji jeji matka rada. Takhle “ten spratek maminku jen trapi”.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    BERUSKA_CA: tak toto sme mali doma tiez. a zhubla tvoja mama niekedy? moja je podvyzivena koule cely zivot. moja teda nejela na sladkom, ale na strasnom mnozstve zeleniny a po siestej nejest. skoncila s rakovinou tlusteho creva. inak mame dobry vztah, ale tie ocakavania... to bolo nad ludske chapanie. a tiez som bola nezvladatelny spratek.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    NIGHTFURY: Moje matka se taky prodietovala (nejhorsi byla “jist jen v liche dny”, to byla priserne protivna) az k vaznym zdravotnim potizim. Ji sladkosti “lecily” depresi. Ale zase to neni moc na hubnuti, takze kaloricky prijem vyplnila jen cokoladou a oplatkama a libovala si, jak s tim vybehla. To byl jediny pohyb. Nikdy jsem nevidela cloveka s vetsim odporem k pohybu.
    Vysledek se dostavil: tri mrtvice, srdecni potize a nulova kondice. Deprese (nelecena) jako bonus.

Muj vzhled se taky hodne hlidal. Neslo jen o vahu, ale i o ostatni polozky. Ma pekne vlasy? Zuby? Nema akne? Nesmi byt tlusta a musi mit pekny oblicej, jinak se nevda. A jestli neporodi bohatemu muzi deti, tak kdo nas bude ve stari zivit? To byla logika nad kterou mi uz jako diteti zustaval rozum stat.
    Provinila jsem se opravdu osklive tim, ze jsem pozorovala chod veci a premyslela nad tim, jak funguji. Veskere pokusy zamezit tomu, at myslim a kladu otazky, se minuly ucinkem. Babka moji matce casto vycitala, ze “porodila takoveho nezvladatelneho spratka”.

Cim jsem starsi, tim vic je videt, kdo z nas tri opravdu vyhral v geneticke loterii.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    A doted je pro me problematicky zkouset sporty, ktery neumim. Misto abych si to uzila, tak jsem frustrovana z toho, ze mi to nejde, protoze “jestli planujes predvadet tohle, tak tady ani nemusis bejt” a “nic jako nejde neexistuje, kdyz ti to nejde, tak se proste jenom malo snazis!”
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ARGANNAH: U nas se zase, hlavne kvuli otci, kterej se neubranil tomu preambicioznimu pristupu, vzdycky sport bral jako neco, co se musi delat skvele a musi se drit, slzy na trenincich, ktery se MUSEJ prekonat a nic se nesmi vzdat, included... na cyklovyletech kazdej, kdo chtel jet kratsi trasu nebo objet nejakej silenej krpal, byl sracka... nektery veci se mi snazil vymlouvat, protoze bych se prece mohla zranit (takze treba kone podminoval sportovnima uspechama, coz mu zazlivam doted)... kdyz jsem si v 17 poranila pater, pak sla na VS a do toho na dlouho onemocnela, prakticky se mi zhroutil svet, protoze jsem nic nic moc jinyho nez drinu neznala a nevedela si s tim novym zivotem bez vrcholovyho sportu rady... a dlouho mi trvalo, nez jsem se naucila mit ze sportu radost a pro radost ho delat.

Ke cti mu slouzi aspon to, ze se poucil a sestru uz takhle nedrtil, takze sestra (ktera ma to stesti, ze je o hodne mladsi) je mnohem vic sportovni v tom smyslu “dela sport rada a pro radost.” A dokonce ani ty kone uz ji nezneprijemnoval.
    ACKO
    ACKO --- ---
    ARGANNAH: to býval obvyklý předsudek rodičů intelektuálů, že pohyb a zejména sport je pro primitivy a je nehoden inteligentního člověka. U nás byly za vhodnou aktivitu považovány jen dlouhé procházky na čerstvém vzduchu. V pohybu jsem žádnou podporu neměla, ale zase mě nebyl nějak zakazován, že jsem chodila furt plavat do Podolí bylo považováno za můj divný pubertální vrtoch, který je akceptován.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam