• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    Pochopitelne pribrala zpatky a neco navrch jako bonus, ale ve svych ocich ukol splnila. Nevypadala mezi temi chytrymi lidmi jako nekdo, kdo neumi ovladnout ani svoje pudy. Tehdy jen krasni a stihli lide zasluhovali uspech a uznani.
    Jenze to neukocirovala. Nechtela vypadat jako tlusta = chudinka a stejne ji spousta lidi litovala.
    Pritom rodicu s nadvahou tam bylo tolik, ze by opravdu nijak nevycnivala z davu.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    MART1NKA: Plynule prechazela v kouli. Zacala na 50kg (163cm) a skoncila...privezla jsem ji pyzamo UK velikosti 18 a je ji akorat. Samozrejme za to nemuze, protoze diety nefunguji a je to hormonama.
    Opravdu zhubla jen jednou. Pred moji promoci. Tehdy prihlasila: “Nepujdu tam tlusta, ani kdybych mela chcipnout.” A protoze usoudila, ze diety nefunguji, zdrava strava ji nechutna (na depresi ji delal dobre cukr, ne ryba varena v pare) a ke sportu ji nikdo nedonuti, tak pohledla na svou matku a vzpomnela si, ze v koncentraku, kde Frau Hitler stravila pres dva roky a odesla po svych nikoliv kominem, jak bylo zvykem, taky nebyl nikdo tlustej. Tak proste nejedla. Pila jedno kafe za druhym, projit nakupnim centrem pro ni bylo jako zdolat osmitisicovku a porad se trasla zimou. Zhubla. Dokonce tak straslive, az za mnou prisel nejodvaznejsi spoluzak a opatrne zjistoval, jestli nepotrebuju pomoc. Jestli nemaji neco zajistit... oni si mysleli, ze umira na rakovinu. Podivala jsem se poradne a opravdu vypadala jako v poslednim tazeni.

Frau Hitler moji matce casto vycitala: “Kdyby nebyla chytra, byl by svatej klid!” Matka se za sebe velmi stydela. Kdyby vyrobila lepsi dite, mela by ji jeji matka rada. Takhle “ten spratek maminku jen trapi”.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    BERUSKA_CA: tak toto sme mali doma tiez. a zhubla tvoja mama niekedy? moja je podvyzivena koule cely zivot. moja teda nejela na sladkom, ale na strasnom mnozstve zeleniny a po siestej nejest. skoncila s rakovinou tlusteho creva. inak mame dobry vztah, ale tie ocakavania... to bolo nad ludske chapanie. a tiez som bola nezvladatelny spratek.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    NIGHTFURY: Moje matka se taky prodietovala (nejhorsi byla “jist jen v liche dny”, to byla priserne protivna) az k vaznym zdravotnim potizim. Ji sladkosti “lecily” depresi. Ale zase to neni moc na hubnuti, takze kaloricky prijem vyplnila jen cokoladou a oplatkama a libovala si, jak s tim vybehla. To byl jediny pohyb. Nikdy jsem nevidela cloveka s vetsim odporem k pohybu.
    Vysledek se dostavil: tri mrtvice, srdecni potize a nulova kondice. Deprese (nelecena) jako bonus.

Muj vzhled se taky hodne hlidal. Neslo jen o vahu, ale i o ostatni polozky. Ma pekne vlasy? Zuby? Nema akne? Nesmi byt tlusta a musi mit pekny oblicej, jinak se nevda. A jestli neporodi bohatemu muzi deti, tak kdo nas bude ve stari zivit? To byla logika nad kterou mi uz jako diteti zustaval rozum stat.
    Provinila jsem se opravdu osklive tim, ze jsem pozorovala chod veci a premyslela nad tim, jak funguji. Veskere pokusy zamezit tomu, at myslim a kladu otazky, se minuly ucinkem. Babka moji matce casto vycitala, ze “porodila takoveho nezvladatelneho spratka”.

Cim jsem starsi, tim vic je videt, kdo z nas tri opravdu vyhral v geneticke loterii.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    A doted je pro me problematicky zkouset sporty, ktery neumim. Misto abych si to uzila, tak jsem frustrovana z toho, ze mi to nejde, protoze “jestli planujes predvadet tohle, tak tady ani nemusis bejt” a “nic jako nejde neexistuje, kdyz ti to nejde, tak se proste jenom malo snazis!”
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ARGANNAH: U nas se zase, hlavne kvuli otci, kterej se neubranil tomu preambicioznimu pristupu, vzdycky sport bral jako neco, co se musi delat skvele a musi se drit, slzy na trenincich, ktery se MUSEJ prekonat a nic se nesmi vzdat, included... na cyklovyletech kazdej, kdo chtel jet kratsi trasu nebo objet nejakej silenej krpal, byl sracka... nektery veci se mi snazil vymlouvat, protoze bych se prece mohla zranit (takze treba kone podminoval sportovnima uspechama, coz mu zazlivam doted)... kdyz jsem si v 17 poranila pater, pak sla na VS a do toho na dlouho onemocnela, prakticky se mi zhroutil svet, protoze jsem nic nic moc jinyho nez drinu neznala a nevedela si s tim novym zivotem bez vrcholovyho sportu rady... a dlouho mi trvalo, nez jsem se naucila mit ze sportu radost a pro radost ho delat.

Ke cti mu slouzi aspon to, ze se poucil a sestru uz takhle nedrtil, takze sestra (ktera ma to stesti, ze je o hodne mladsi) je mnohem vic sportovni v tom smyslu “dela sport rada a pro radost.” A dokonce ani ty kone uz ji nezneprijemnoval.
    ACKO
    ACKO --- ---
    ARGANNAH: to býval obvyklý předsudek rodičů intelektuálů, že pohyb a zejména sport je pro primitivy a je nehoden inteligentního člověka. U nás byly za vhodnou aktivitu považovány jen dlouhé procházky na čerstvém vzduchu. V pohybu jsem žádnou podporu neměla, ale zase mě nebyl nějak zakazován, že jsem chodila furt plavat do Podolí bylo považováno za můj divný pubertální vrtoch, který je akceptován.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Taky jsem už někdy v páté třídě (dejme tomu v deseti letech) párkrát držela matčinu oblíbenou vajíčkovou dietu (k snídani dvě vařená vejce, k obědu trocha suchých vařených brambor, k večeři bramborový salát z brambor, vajec a trochy octa). Ale ta byla přísně vedená pouze jako třídenní akce do plavek. Takže jsem nic moc neshodila, ale taky pak následně nic nepřibrala.

Nicméně co je zvlášť zajímavé je, že když jsem v těch cca dvanácti přišla s tím, že mě baví soft a že chci začít chodit do čerstvě založeného softballového oddílu ve škole, matka mi to rezolutně zakázala. Tlusté dítě přece nemůže sportovat, zničilo by si klouby a bylo by všem pro smích. Že jsem v té době měla odpal přes celé hřiště a že mě do toho oddílu lanařila tělocvikářka, to bylo jedno.

V tomhle byla moje rodina taková zvláštní. Máti dodnes hlásá, že pohyb je pro blbce, co se nedokážou zabavit inteligentněji, a jediné, co bylo přípustné, bylo "cvičení", které se dělalo pro krásnou postavu.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Jo, to je téměř přes kopírák můj jídelníček při prvním hubnoucím pokusu. Akorát bez doktorky, čistě na základě rodinných rad, jak má vypadat správná dieta. A nebylo mi 17, ale 12.

Shodila jsem deset kilo za tři týdny. A těch pochval, co jsem sklidila, jak to dělám "skvěle"!
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MAR_TINA: mě vykrmila rýžovou kaší. Prý abych spala celou noc, cpaly do mě s babičkou odmalička tu kaši na noc, nebyla jsem kojená, takže opravdu od úplného kojence...Vypadala jsem jak michellinek:)
    AIJA
    AIJA --- ---
    U nás to bylo podobné jak tu píšete. Navíc moje máti je nejvíc netaktní člověk, kterého znám. Její nejčastější věty, které s gustem pronáší, když potká kohokoliv z rodiny a známých je...Ty jsi zase přibrala, Ty ses zase spravil, Ty asi nějak moc jíš....
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Mně byla robustnější sestra naopak dávána za vzor, jak hezky jí. Nesměla jsem od stolu, dokud jsem nedojedla. Neexistovalo, že bych si vymrčovala, že nějaká jídla nebudu jíst. Ale spousta tehdejších věcí mi prostě nechutnala. (Dnes už to tak rozhodně není :-))
    Doktorka řekla, že jsem astenická a skončila jsem na výkrm v ozdravovně a brala to od rodičů jako zradu. Byla jsem malá, stýskalo se mi, návštěvy nebyly povoleny. Přibrala jsem tam snad 5 kilo, uměli nám vyrobit hlad. Doma jsem to zase zhubla.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    VALENTINA: Moje máma mě sice nesrážela (táta jo, sice to myslel jako bodré vtipy, ale vtipné to moc nebylo), ale zase se sama trápila nesmyslným hubnutím v době, kdy měla objektivně navíc fakt max pár kilo. Přes různé hladovky, tukožroutskou polévku, koktejly, krabičky, tyčinky, nandavání sobě velmi malých porcí svého vlastnoručního jídla, na kterém nebylo špatně nic (a dožíráním sladkým) se prohladověla přes metrák a na hranici diabetu.
    A velmi podobně "hubly" všechny dospělé ženy v naší rodině. Hubená není a nebyla ani jedna, štíhlá nebo normální pak už taky moc ne. Vlastně jedna moje teta zhubla na jídelníčku "cottage, salát a krůtí prsa", který držela asi rok a půl, zhubla, váhu relativně udržela, ale už několik let je protivná jako prdel :D

Po kom to asi mám, že vynechám oběd a pak si dám něco sladkého a kafe, hmm..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VALENTINA: Ale máš pravdu, tenkrát se vyvářelo z mouky a masa a uzenin a večer chleba se sádlem a cibulí a zeleniny se moc nejedlo (a to jsme měli zahradu a svoji, kupovaná asi nebyla vůbec), jogurt byl vzácnost apod.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VALENTINA: hele, moje ne. Moje mě udietovala.
    Já byla dítě s chutí k jídlu a máma se od mých cca 3 let pokoušela od něj odříznout. A čím jsem byla větší, tím víc přitvrzovala. Povedl se opak, jedla jsem, kdykoli jsem se někde k něčemu dostala (babička, kapesný, návštěvy) a tím i v některých obdobích nabírala. Ale mámina logika - holka je velká a oplácaná, stačí jí jíst méně a bude normální, ta byla boží. Ve srovnání s dnešníma doporučeníma mi přidělovala asi 2/3 potřebné potravy. Tak jsem si dala sušenky u babičky, no. do jistý míry to chápu, protože pravda, že na vynechané svačině ještě nikdo dlouhodobě nezhubl se těžko prosazuje i dnes.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MAR_TINA: na druhou stranu, oni si nás tak vykrmily, matky:)
    já měla v roce skoro 14 kilo, to měla moje dcera ve 3 letech, naštěstí jsem z toho vyrostla
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: já myslím, že jak jsme je (celá generace) bleskově přerostli - já měla stejnou výšku jako máma někdy v 11-12 letech a byli jsme robustní zdravé děti, tak to nepobrali jako klad, ale viděli v nás obludy. Prostě mimo jejich měřítka.
    A faktor dobré výživy od těhotenství matky, zdravotní péče a hygieny se poprvé projevil až na naší generaci.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    ANNIKA: to je strašný, zlatá teda moje máma, sice mě nechválila, ale na druhou stranu ani nesrážela, co se vzhledu týče. Co si tím ty matky jako dokazujou???
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: A nechápu, že když už se člověk s ideální váhou dostal k obezitoložce, ta nevzala metr a kalkulačku a neřekla "ale vždyť máte normální zdravou váhu."

Sport to byl a nechápu to. Co vím, tak máma a tety (jiná rodina, stejné generace) byly utvrzovány v tom, že jsou krásné a na každém prstu mají zájemce a mohou si vybírat.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    ANNIKA: tak nasa mam to myslela dobre, navyse moji rodicia by olympiadu zdraveho sebavedomia a nastavovania hranic v tom kto a jak moc im keca do zivota, nevyhrali. Holt tazko predat detom nieco, co clovek sam nema.

Tvoje zazitky su uplne iny level a jako jo, velku cast ludi by to totalne rozlozilo. Neviem ako casto by som jazdila domov, keby ma tam cakalo toto, moc casto asi nie.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam