VALENTINA: Ach, pochlubit se pred kolegy v praci...
Muj otec poradne netusil, co se s takovym ditetem dela. Kdyby si me nevsimal, ale lide vetsinou opakuji, co videli doma a jako bonus je to cholerik. Tedy byl, vekem ho to dost pustilo. Pristupoval k vychove “prakticky”. Kdyz jsem nedelala, co jsem mela, kricel. Ma velice pevny a durazny hlas, i dospeli se ho po telefonu boji. Taky mel pevnou ruku, tu pouzival, kdyz jsem donesla spatnou znamku. Myslel, ze strach z jeho zloby me donuti se pekne ucit. Mel takovou teorii, ze kdyz se budu dostatecne bat, bude mne to motivovat k dobrym vysledkum.
Jako dite jsem se nebala certa ani strasidel, zato sveho otce naprosto strasne. Dodnes z nej nemam dobry pocit.
V dospelosti jsem se optala, jak si predstavoval, ze se mam ucit, kdyz mi babka visi na krku, prohledava veci, dela veci, ktere se detem nedelaji a matka na to reagovala slovy: “Kdyby ses mamnce nevzpouzela, nemuselo to byt tak strasne”. Dodnes nechapu jakym rizenim vesmirnych sil to male dite poznalo, ze takhle veci fungovat nemaji.
Muj otec to pry nevedel. No...on si spis zvolil si toho nevsimat, jako te sikany ve skole. Problem odbyl jednou vetou a tim ho povazoval za vyrizeny.
Pochazel ze spatne rodiny a rozhodl se, ze ta jeho bude normalni. Proste bude. I kdyby mel nevidet, nevnimat a obcas nekoho pretahnou hadici od pracky.
Ale kdyz jsem vystudovala technickou vysokou skolu, to jsem najednou byla jeho chytra holcicka. Muj diplom visel v jeho kancelari a kazdy ho byl povinen obdivovat. Pochopitelne se urazil, kdyz jsem utrousila, ze me ma rad jen pokud delam co chce. Bylo potreba nekolika velmi emotivnich diskusi (postavit se chlapovi, ktery by revem zkrotil i vezne v Alcatrazu, byla narocna prace) aby pochopil, ze jeho vychova nebyla spravna. Nasilim si rozhodne nezajisti, ze ho bude mit dite rado.
Uplynulo mnoho let a on se ted strasne stydi. Priznal, ze to bylo jeho nejvetsi zivotni selhani.
Porad mi nedela uplne dobre, kdyz se potkame, ale uz jsem ho zvladla nalozit do letadla a vzit na vylet. Coz je znamka toho, ze se to lepsi.