• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    BERUSKA_CA: tak ono ta stredna cesta totiz nie je tak jasne vytycena jak extremy. Ta sa musi stale hladat a to boli.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    ACKO: To je jako s tou obezitou-stihlosti-vychrtlosti, ode zdi ke zdi, lidi neumi chapat stredni cestu, vzdycky se to nekam prevazi.
    ACKO
    ACKO --- ---
    BERUSKA_CA: nojo, teď se to ovšem někdy totálně zvrtlo, jeví se mi, že někteří rodiče dělají otroky svým dětem, protože ta zářivá čistá individualita se nesmí pokřivit
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Začínám chápat současnou (občasnou) výchovu úplně bez trestů, zákazů a okřikovani. Pokud někdo zažije tohle, tak to nechce na svých dětech opakovat ani v náznaku.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    NIGHTFURY: Ale básničky jsem uměla nejdelší a nejdřív ze všech!
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    ANNIKA: To je příšerný. Jsme fakt vděčná za svoje rodiče, tohle je pro mě úplné peklo :(
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    VALENTINA: Na tuhle otazku jsem dostala odpoved uplne omylem. Kdyz jsem byla hodne mala. Babka matce narizovala, jak se ke me ma chovat a dohlizela na spravnost toho konani. Chyby pochopitelne trestala smrsti vycitek a vydirani. Zaslechla jsem, jak si moje matka stezuje te svoji, tresoucim se velmi nestastnym hlasem: “Ale kdyz se k ni budu takhle chovat, nebude me mit rada...”
    Babka mela odpoved: “Musi. To je jeji povinnost.” S velkym durazem na posledni slovo.
    V te generaci panoval pocit, ze dite proste musi. Musi si vsechno nechat libi, “v zajmu civilizace”. A pochopitelne je potreba, aby dite bylo vdecne a chovalo sve rodice v ucte.
    Kdyz slycham, jak dnesni generace vyzaduje to a ono, “ma narok” aniz by chapala, ze to je vsechno akce a reakce, tak si rikam: “A kdopak je to asi naucil?”
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    VALENTINA: Tohle je hrozně zvláštní, jak někteří rodiče (i prarodiče), kteří se svým dětem/vnoučatům v jejich dětství téměř nebo dokonce vůbec nevěnovali, pak tuhle skutečnost vytěsní a očekávají radostné společné chvíle na stará kolena.
    Že ten vztah musí na něčem stát a z něčeho růst, to už je nenapadne.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    BERUSKA_CA: mně na tom vlastně dnes už mrzí jen to, že máma teď ode mě očekává, že s ní budu chodit na výlety, na nákupy atd..že prostě budeme takové dvě kámošky, jako to má její kamarádka s dcerou. Už nějak nenazírá to, že já nemám moc velkou potřebu ji vidět, pořád mi volá, že ji tam jednou najdu ohlodanou kočkou atd..Jako když si řekne o pomoc, tak já jí samozřejmě pomáhám, ale volné chvíle s ní opravdu nemám potřebu trávit...
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    VALENTINA: To chapu, to je jasne. Ja taky zvolila ustup. Nehadam se, nenutim je naprosto k nicemu. Nasla jsem si misto k ziti jinde, vydelala jsem si na vzdelani, ktere me zivi a je klid. Komunikujeme online, jen s otcem.
    Zmizet z toho prostredi byla jedina cesta, jak si zachovat pricetnost.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    BERUSKA_CA: tak v mém případě to úplně za hranou nebylo, nevšímat si dítěte na jedné straně nebo ho kritizovat místo chválit, to trestné není....
    mně v tom smíření pomohlo, že naši zestárli, prostě už se mi nechce hádat se starou paní, která má co dělat sama se sebou...
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    VALENTINA: Jsou veci za hranou, ktere kdyby clovek odpustil, tak by priznal, ze je takove chovani normalni. Ne nadarmo se za takove polozky chodi sedet.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    VALENTINA: Moje matka je presvedcena, ze delala vsechno spravne a “ten spratek maminku trapil”. Jeji smrt ji naprosto vyradila ze zivota a co hur, zacina najizdet na jeji chovani (asi jak se ji styska). Jesteze tam nejsem.

Kdyz to nechce pochopit, tak to nepochopi.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    BERUSKA_CA: hele ale apoň to nahlídl jako starej chlap, vím, že je pozdě, ale aspoň něco. Já jsem o tom třeba s mámou zkoušela pohovořit víckrát, ale ona neustoupí ani o milimetr z toho, že to dělala dobře. S otcem tyhle hovory nemají smysl vůbec, to jsem si dovolila jen jednou a víckrát už ne.
    už se o to teda nepokouším ani s jedním z nich, člověk je prý dospělý, když odpustí rodičům a ty křivdy nechá za sebou, tak jsem už asi dospělá, konečně:)
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    VALENTINA: Ach, pochlubit se pred kolegy v praci...
    Muj otec poradne netusil, co se s takovym ditetem dela. Kdyby si me nevsimal, ale lide vetsinou opakuji, co videli doma a jako bonus je to cholerik. Tedy byl, vekem ho to dost pustilo. Pristupoval k vychove “prakticky”. Kdyz jsem nedelala, co jsem mela, kricel. Ma velice pevny a durazny hlas, i dospeli se ho po telefonu boji. Taky mel pevnou ruku, tu pouzival, kdyz jsem donesla spatnou znamku. Myslel, ze strach z jeho zloby me donuti se pekne ucit. Mel takovou teorii, ze kdyz se budu dostatecne bat, bude mne to motivovat k dobrym vysledkum.
    Jako dite jsem se nebala certa ani strasidel, zato sveho otce naprosto strasne. Dodnes z nej nemam dobry pocit.
    V dospelosti jsem se optala, jak si predstavoval, ze se mam ucit, kdyz mi babka visi na krku, prohledava veci, dela veci, ktere se detem nedelaji a matka na to reagovala slovy: “Kdyby ses mamnce nevzpouzela, nemuselo to byt tak strasne”. Dodnes nechapu jakym rizenim vesmirnych sil to male dite poznalo, ze takhle veci fungovat nemaji.
    Muj otec to pry nevedel. No...on si spis zvolil si toho nevsimat, jako te sikany ve skole. Problem odbyl jednou vetou a tim ho povazoval za vyrizeny.
    Pochazel ze spatne rodiny a rozhodl se, ze ta jeho bude normalni. Proste bude. I kdyby mel nevidet, nevnimat a obcas nekoho pretahnou hadici od pracky.
    Ale kdyz jsem vystudovala technickou vysokou skolu, to jsem najednou byla jeho chytra holcicka. Muj diplom visel v jeho kancelari a kazdy ho byl povinen obdivovat. Pochopitelne se urazil, kdyz jsem utrousila, ze me ma rad jen pokud delam co chce. Bylo potreba nekolika velmi emotivnich diskusi (postavit se chlapovi, ktery by revem zkrotil i vezne v Alcatrazu, byla narocna prace) aby pochopil, ze jeho vychova nebyla spravna. Nasilim si rozhodne nezajisti, ze ho bude mit dite rado.
    Uplynulo mnoho let a on se ted strasne stydi. Priznal, ze to bylo jeho nejvetsi zivotni selhani.
    Porad mi nedela uplne dobre, kdyz se potkame, ale uz jsem ho zvladla nalozit do letadla a vzit na vylet. Coz je znamka toho, ze se to lepsi.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Po té, co jsem na srazech motorkářů asi třikrát chytla rýmu a před pěti lety aj pravou chřipku, tak už z dálky křičím: "Nelíbat!".
    Su za krávu, ale zdravá.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    ANNIKA: Jak ziju v hodne multi kulturnim svete, ten fyzicky kontakt me naucili Italove. Oni se na cloveka vrhnou s takovou uprimnosti a kdyz uz se znate, tak je na nich videt, jak te opravdu radi vidi. Uplne jim zari oci i holkam, to je proste povaha naroda. Postupne clovek vymekne, nebo aspon ja vymekla a jsem rada, ze me toho studeneho cumaku zbavili.
    Porad kdyz vidim nekoho neznameho, tak trochu blbe koukam, ale ted uz se to podda.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    POZITRON: tyjo, to tě stříhal sám? chudinko.
    A přitom jsi fakt hezká, jen stačí opižlat nůžkama na manykúru a je to v háji.
    ACKO
    ACKO --- ---
    POZITRON: zas na sebe můžeš být hrdá, že jsi přes tenhle prapůvodní stav dopadla dobře ;-)
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    POZITRON: táta nefungoval vůbec, začal si mě všímat až jako dospívající, protože zjistil, že jsem docela hezká a může se pochlubit před kolegy v práci:(
    máme spolu dnes celkem dobrý vztah, ale o nějaké blízkosti se mluvit nedá
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    POZITRON: pritom je to "drobnost" v sestrihu (brylich), ze? kdybych poslala svoji fotku z foceni na konci roku kdyz mi bylo 14 tak vedle pekne ohaklych osmacek co davali na odiv prsa, stihly nohy, cokoli a ja rifle po sestre, ruzovej pletenej svetr od maminky, brejle jak ty a sileny pudli mikado :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam