• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    GALE
    GALE --- ---
    Opět k našemu tématu.
    Varování: Plus size modelka na obálce časopisu škodí zdraví? | Heroine
    https://www.heroine.cz/styl/3968-varovani-plus-size-modelka-na-obalce-casopisu-skodi-zdravi
    MONROE
    MONROE --- ---
    ARGANNAH: Vyleceni alkoholici neexistuji, jen abstinujici.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MART1NKA: Mne prijde lepsi si jednou za cas dat kousek neceho, po cem moje srdce touzi, nez zacpavat diru radoby-zdravyma sladkostma :D.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MOODYCAT: Mne chutia tie kakaovo kakaové :)
    Ono to teda žiadna dietka nie je, kamarát vegan na nich pekne pribral. Ale on to jedol ako dezert po obede. Ja si to nosím na výlety.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MART1NKA: Jezisi ty jsou strasne odporny ale.
    Nedavno jsem tu jednu stradala z minulyho zari, nakonec jsem se prinutila ji snist, protoze to je skoda, kdyz je to tak drahy, a bylo to jako zrat krabici.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ANNIKA: Tyčinky od Bombus a im podobné asi nie sú to ono čo?
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    MART1NKA: No to doma peču taky, ale chuť na nějakou plnenou tyčinku apod. to nijak zvlášť neřeší.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ANNIKA: piecť doma... používam web Pradobroty, cukor delím tak, aby bolo 100g cukru na 300g múky a nekupujem priemyselné sladkosti okrem 70% čokolády.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    ANNIKA: Ale losos s grilovanou zeleninou A celozrnným bulgurem už zasytí dost, rozhodně víc než ty bílé rohlíky.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    KRISKA: S tou sytosti těžko říct, nemyslím si, že zdravý nutně zasytí líp. O složení a prospeenosti tělu není debata, ale losos s grilovanou zeleninou třeba zasytí min než čtyři rohlíky s paštikou nebo vlasakem a finančně je taky úplně někde jinde. A už třeba naše batoleci slečna toho lososa vyluxuje tolik, že se nestačím divit. Starší je nezravec, s jídlem celou řadu problémů, a jedno z mála, co jí, jsou jogurty. A některé oříšky. Tak jsme rádi, že aspoň něco, a kupujeme to ve velkým. A jogurt s cornflakes taky nezasyti tak pěkně jako rohlík s nějakým sajrajtem nebo nutellovy koláč, že.

    Že lidi jsou cunata nerozporuju, ale věřím, že drahé prasarny a oproti ním levná třeba zelenina a základní potraviny by s tím složením vozíků zamávaly.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    KRISKA: No... Ono ale je drahý. Kolik teď stojí zelenina, třeba. Jablka z nás ve čtvrtek začínaly na 35 Kč. Kolik stojí ryby. A podobně. Já mám třeba ráda quinou, pistacie a další dráhy legrace. Jogurty u nás mizí raketovou rychlosti. Občas koupíme kvalitní parky a je to pálka jako blázen.

    Ano, vím, že třeba ovesny vločky a luštěniny a zelí a kroupy drahý nejsou, vařím z nich, ale těžko budou v jídelníčku převažovat.

    Takže kdo nemá, tak koupi jogurty s půlkou škrobu za polovic, tocenak, místo slušný čokolády dobrůtky z palmace a podobně. O lososovi a třeba oriskach si nechá jen zdát... Místo nakrájený zeleniny k svačině bilej rohlík, co je rychlý, levný a nezkazí se to.

    Druhá věc pak je, kolik padne na vlasak, krupky, aro limonády a cigára, no, na tom je pak vidět, kdo fakt nemá, a kdo jen neumí hospodařit.

    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ANNIKA: ono i ta predstava ze kvalitni jidlo je drahy... ano je drazsi ale kdyz snim kvalitni jidlo tak nemusim tlaskat hromady nekvalitniho... ktery treba ani nenasyti, zvysuje pocit hladu atd ...
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    KRISKA: Ony ty sociální bubliny holt dělají svoje.

    A právě i ta šílená kvalita potravin škodí hlavně tam, kde rodiče nemají zájem/rozum/peníze to nějak víc řešit a prebrat si, co jo a co ne, a dát detem na svačinu denně čtvrt kila nějaký preslazeny hrůzy s palmacovou polevou jim přijde normální. A často regulerne neví, kde nastala chyba.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    ARGANNAH: Mně by nejvíc pomohl čas pro sebe. Kde bych mohla cvičit, jezdit třeba plavat, vypiplavat si zeleninové svačinky... A mít víc zdrojů radosti, takže by se okrouhnuti toho jednoho tak nějak vsaklo. Dokud je situace takhle na prd, spánek blbej, čas žádnej a jídlo jedna z mála radosti, někdy i jediná, tak vidím velký špatný.

    Ale i tak jsem přesvědčena, že kvalita jídla by se měla řešit. A ty cukry omezovat, řešit zlo glufru sirupu, sladidel atd. Protože sám od sebe to žádný výrobce dělat nebude, není na hlavu padlej, aby si zdrazoval výrobu, že. Je to sice jen jeden stripek velké skládačky, ale každej stripek dobrej.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ANNIKA: ja naopak znam fakt hodne pripadu vykrmovani... a obcas je to smutny kdyz 8 lety dite si nezavaze tkanicky
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ARGANNAH: ale to neresi i velky procento uz obeznich deti... a ty deti primarne krmi rodice a prarodice... no a taky skolni system, ktery se teda uz snad zlepsuje? protoze to nemas 1x za mesic ale 3x denne...
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    KRISKA: Ty jo, to asi ziju v jiným vesmíru. Sladké se nepilo v naší původní rodině ani v manželove, nepijeme to doma ani teď s výjimkou džusu občas. Neznám ani z návštěv ani hory cukru, ani nuceni, kazdyho věc, co si vezme. Baculatejsi dítě není zdravé, ale vyžráně, co potřebuje víc sportu a matka rozum. Prostě úplně jiná zkušenost.

    Ani v žádné práci jsem nikdy nezažila nějaké kerovani, co kdo jí, někdo tlačil guláše s osmi, jinej zvejkal zelí, někdo paleo, někdo vegan, další alergik na čtyři věci, někdo prostě maso moc nerad, tak si ho dával minimálně... A debaty kolem toho vznikaly jen v duchu "A co je/to neznám/to vypadá dobře/jak se to dělá/to by na mě teda nebylo" a podobně, žádný drama.

    A pak šel syn na koledu, byl ve třech rodinách a donesl standardní igelitku plnou palmacovejch dobrot. Nefasoval jednotlivé kousky, jako jsem dávala já, ale rovnou balíčky. Nebo balíky. Zírala jsem jak puk a jsem asi ve výsledku ještě za lakomce. A milou igelitku jsem zabavila. Ve školce pití nasycenej roztok cukru, neochutnat to, tak to vůbec nevím a chudák dítě to pije, takhle jsme to řešily s učitelkou, že chci, aby pilo neslazene...

    Tohle mě štve, a to proti nějakým těm dobrotam u dětí celkem nic nemám, nedrzim je nijak zvlášť zkrátka. Ale igelitka tukové pochoutky mě teda drasa.
    Naštěstí i ty děti mají rozum a jedou na úrovni dvě lentilky nebo gumový medvídek denně, nemusím řešit co kamarádka, že si dítě toho pulmetroveho zajíce z palmace buď vzít nedá a následně problije noc, nebo ho zabaví za vodopádu slz a intenzivní křivdy. U nás to docela prochází, zato šunku nebo parky musím těžce tajit a vydávat na příděl.

    KRISKA
    KRISKA --- ---
    TESSS: urcite sem tim nechtela rict, ze obcas si dat neco dobryho je spatne, jestli to tak vyznelo tak se omlouvam
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Když mě ty debaty o obezitě fakt přijdou jako debaty o alkoholismu. Jasně, vyléčení alkoholici existujou, dost pravděpododobně jich je podstatně víc než vyléčených obézních. Nicméně stejně ve finále všichni chápeme, že základem je vůbec se alkoholikem nestát. Dtto s obezitou. A to fakt není problém toho, že nám babička jednou za měsíc na návštěvě pocukruje buchtu a urazí se, když ji nechceme sníst. To je problém toho, že lidi jsou zavření ve své hlavě, tzn. v odtělesněném sedavém prostředí, které považuje pohyb (s výjimkou ritualizovaného "cvičení" a "sportování") za něco nízkého a které svým tlakem na výkon, potlačování emocí a co největší štíhlost aktivně nadváhu generuje. Zároveň ale přísně posuzuje i sebemenší zdánlivé nedostatky zvláště na ženských tělech, předepisuje jim praktikování poloúčinných nebo přímo kontraproduktivních asketických rituálů a vyvolává v lepším případě stud za své tělo, v horším případě šílenou, nesnesitelnou toxickou hanbu. A ta má dva reálné efekty - obézní se skryje doma na gauči, kde ho nikdo nevidí, a přejídá se, aby se cítil psychicky lépe.

    My v tomhle systému všichni vězíme, nemůžeme z toho ven - a realizujeme se debatami o procentech cukru v buchtách. Fajn, tlačit na kvalitu potravin je obecně dobrá věc a já souhlasím s tím, aby se to řešilo. Ale epidemii obezity to fakt nezastaví, sorry.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ANNIKA: protože jsou potraviny často plné náhražek a ztrácí se přirozená chuť té potraviny, tak tam narvou cukr/sladidla a aromata a dochucovadla. Tím, že se cukr přidává i do potravin, které vlastně mají být chutí nesladké, si na sladkou chuť zvykáme jako na něco běžného, co už ani necítíme. A chceme tu sladkost vyšší a vyšší a přirozenou sladkost ovoce a zeleniny pak už nikdo necítí a děti to nechtějí jíst, protože ve srovnání s konvenčními sladkostmi je to prostě bez chuti :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam