• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ANNIKA: protože jsou potraviny často plné náhražek a ztrácí se přirozená chuť té potraviny, tak tam narvou cukr/sladidla a aromata a dochucovadla. Tím, že se cukr přidává i do potravin, které vlastně mají být chutí nesladké, si na sladkou chuť zvykáme jako na něco běžného, co už ani necítíme. A chceme tu sladkost vyšší a vyšší a přirozenou sladkost ovoce a zeleniny pak už nikdo necítí a děti to nechtějí jíst, protože ve srovnání s konvenčními sladkostmi je to prostě bez chuti :-(
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Já bych byla fakt vděčná za - aspoň třeba jednu řadu - min sladke sladkosti. A tím nemyslím pohankove cosi s chutí kartonu a podobné "zdravé dobroty", ale regulérní sušenky, tyčinku, čokoládu apod. Prostě když mám chuť na sladké a zaprasit si. A skoro všechno je tak brutálně preslazene, že bolí zuby, pálí to na jazyku a připomíná to spíš test na cukrovku než nějaké výjimečné doprani si.

Nevím, kdy a kde se to tak zvrtlo, že to sladké je sladké prostě už nesnesitelně. A jak to, že to nikomu nevadí...
    TESSS
    TESSS --- ---
    KRISKA: tak dik, uz rok nam chut na buchty, tak jerm si je vcera upekla a zrovna jednu jim
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    pripomina mi to buchty. na navsteve ci v cukrarne. mame buchtu/zakusek/dortik. mame na nej obcas chut a samotna ta vec je vetsinou chutove vyvazena a dostatecne sladka a jeden kousek by nam udelal radost.
    ted vezmeme cukr moucku a poradne to zasypeme, protoze buchta musi byt sladka! kdyz vidim brownies bez jakekoli mouky za 80kc a na tom kybl cukru jima me hruza. a ted vsechny ty navstevy u rodicu a u babicek - ty si nedas? ty hubnes? dame si strudl s pul kilem cukru a zapijeme slazenou limonadou, protoze kdyz chceme vodu a sttudl ne, sme ti spatni. deti to jeste rady vsechny sezerou, jenze me prijde, ze pred 30 lety byla buchta vzacnost, peklo se na nedelni navstevu a clovek se mohl umlatit pro kus buchty. dneska mame pocukrovany buchticky doma denne prokladamy bombonama, zdravyma ovocnyma pitickama a o sulanek kilo cukru aby to chutalo...

neustale treba u detske obezity vidim rodice/prarodice, pro ktere je normalni dite "chude dite" a tluste dite je "on pekne papa, jaky ma zdravy tvaricky". takze rodice hejtuji svoje nornalni holcicky, babicky prekrmujou svoje vnoucata, teenageri a mladi dospeli podlejhnout po pulhodine masaze ze tu buchtu delala babi jen pro nas a ze ji nemame rafi a psychickym vyderacstvim nas nuti jist co nechceme a uprimne kdo z nas nepodlehme aby babicce neudelal kazdou nedeli radost? a teticce v sobotu?

vnimam problem i v obrovske nesvobode rict, ze tohle jist nechci.

me zachranila od podobnyh masazi az bezlepkova dieta a uprimne se mi dost ulevilo ze uz nemusim furt poslouchat kecy ze jesylinse bojim ze budu tlusta nebo ze nekoho nemam rada protoze nechvi jeho buchty... vypecky se sesti, vlasak s parkama...

ale i tak ze zacatku ty kecy stali za to, jak si lidi mysli ze bezlepek snad jim proto ze chci zhubnout... nojo to je ted modni ta bezlepkova dieta, no ale vypadas porad stejne, nezda se ze bys zhubla tak to si snad jednu buchtu dat muzes, to ti prece nic neudela...

a samozrejme treba stresovy prejidani, ze? jakoze zdrazit cukr zamezi babickam cukrovat buchty a pak se zhorsi i kvalita potravin, no nicmene problem se tim nevyresi, ze... tohle chce edukaci cele spolecnosti, zaroven zdravy vztah k telu svemu, svych deti, sveho okoli... a taky uvedomit si, ze lidi s nadvahou sou rpiste lidi s nadvahou, ze kvalita osobnosti by se nemela soudit podle kil navic a ze nezdravy vyhubly modelky nepatri jako mantra "takhle vypada zdrava stihla zena" versus nenavistny hejteni obezity... jenze pokud holka s 10kg navic nad dokonalost posloucha hejteni jak je hnusna tlusta blba nebude ji mit jikdo rad a ennajde si praci tak jako pak uz je castecne jedno jestli vazim 60 nebo 120, protoze chtenych 48 to neni nikdy...

a pak je tu hromada tech zen/lidi co ze 120 zhubnou na 80 a pripadaj si sexy koceny s velkou nabikou obleceni a citi se fakt dobre a skvele... pritom o 20 let mladsi s 65 kg se citi jako tlusty blby nemilovany tlustosky...

pripada mi to jak clovek co prijde o praci, a po par mesicich na pracaku a neuspesnych pohovorech uz se ani neobtezuje rano prevlict z pyzama a vyklepat bramburky z gauce...

ze cela problematika je neuveritelne komplexni a jeden vystrel naslepo sice spusti lavinu, ale vetsinou prave neceho uplne jineho jako priklad na limonadach v uk...

nehlede na to, ze ty lidi ve skutecnosti asi nechteji byt obezni, oni proste jsou a jednoho dne zjisti, ze sakra jak je to mozny? a co ted s tim? a vetsinou to neni jen snadny reseni pohyb/jidlo ale treba nutnost s psychologem resit vubec mnoho aspektu, ktery s tim muzou souviset ...
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    ARGANNAH: skusim to inak: upravu jedalnicku zmienujem preto, pretoze mi pride ze ta norma v zmysle normalnej stravy je tu posunuta a to dost nezdravym smerom. A to nie je problem jednotlivca, ale spolocnosti. Typicky priklad: firemne kantiny kde clovek, ktory sa chce vyhnut smazenemu a tucnemu masu ma obcas fakt problem si vybrat. Posmesky o zradle pre kraliky, alebo ze jedlo bud zdrave, alebo chutne atd atd. Nejde o to jest len salaty, to je uplne spatne, ale uvedomit si, ze to co tu mame za tradicnu kuchynu (skor rakusko-uhorsku ako cesku) su jedla, ktore boli sviatocne a jedli ich ludia co pracovali na poli. Pepa z uctarny si kludne moze dat bulgur so zeleninou a kuracim masom miesto veprovych vypeckov. Nielenze to bude kaloricky postacovat a neupadne do komy, ani jeho muznost tym neutrpi. Alebo ze pivo sa nema pit ako voda, pitny rezim haha. Limonady su problem tiez, ale u nich neni ten spolocensky natlak.

Jasne ze stres, prepracovanost a nevyspalost maju na vahu velky vplyv a prosta uprava jedalnicku nemusi stacit, naopak je to casto dalsi stres lebo k tomu vsetkemu pribuda praca naviac (varit a rozmyslat nad tym co jem) plus pocit viny a zlyhanie ked to nejde podla predstav. Ale ked bude tou normou lahsia kuchyna, ktora bude siroko dostupna a chutna, tak vlastne tym jednotlivcov trochu odbremenime.

MAR_TINA: adorovany workoholizmus je problem a bez debaty je to hlupost. Ale tiez je vela ludi, ktori si tu jaternicu na obed daju nie preto ze by boli prepracovany, ale proste len preto ze je. A povedzme si rovno, ze ziadne zeleninove placky neurciteho zlozenia s nou nemozu superit.

Proste mi pride, ze kvalita a vyzivova hodnota nie su priorita, mnohy sa chcu hlavne poriadne “nadlabnout” aj ked nie su v strese. Cast by aj chcela zmenu, ale ide sa im to tazko proti prudu a vlastnym navykom. Potom je tu cast obyvatelstva kde realne narazame na socialne, alebo ine problemy a taketo veci jednoducho nemaju kapacitu riesit. Pochopitelne. Preto mi pride, ze ak by sa zmena udiala u toho “institucionalizovaneho” stravovania: fabriky, skoly, firmy, nemocnice ze by to malo najsirsi zasah.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MARINNE: tak vem si ten obvyklý nátlak na trávení doby v práci, přesčasy, kontrolované kratičké pauzy, služební cesty do daleka a zpět, namísto zaměření se na efektivitu. V horší verzi ještě doplněné marným trávením času na teambuildingu nebo firemním večírku.
    A srovnej to s přístupem k pracovní době s Holanďany nebo Skandinávci a jejich % obezity v populaci.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MARINNE: Hrátky s jídlem jsou podle mě ta méně efektivní cesta (byť odvyknout od limonád a sladkostí jistě nikomu neuškodí). Ve chvíli, kdy se většina populace nehýbe, mizerně spí a šíleně se stresuje, můžeš dělat jaké změny jídelníčku chceš a bude to fungovat jen krátkodobě. Volba jídla a množství jídla je instinktivní, stres, únava a přepracování prostě dál povedou k mizerné volbě stravy a úpravy jídelníčku vydrží každému přesně do chvíle, než přijde tak vážný stresor, že síly vynaložené na sebeovládání budou potřeba někde jinde. Alkoholismus taky nevyřešíš tím, že víc zdaníš chlast - ten už je zdaněný až hrůza a Češi stejně lejou první ligu vesele dál.

Současný životní styl konečně nevede jenom k obezitě - vede k bezprecedentní epidemii duševních onemocnění, závislostem všeho druhu, rozpadu mezilidských vztahů, poklesu porodnosti atd. Nelze jeho důsledky házet na bedra špatných životních voleb jednotlivců a tvářit se, že vyšší cena piva nebo tyčinky Mars přestaví lidské životy od základů.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    ARGANNAH: inak teda s tym sedenim v kancelarii na zadku sa holt nic moc urobit neda. Da sa to snazit kompenzovat, moze clovek vyrazat na vylety, chodit cvicit a ked ma stastie na poloosvieteneho zamestnavatela tak mozno aj stol s nastavitelnou vyskou na statie. Ale holt s pocitacom sa neda pochodovat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MARINNE: a limonád.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    ARGANNAH: A neprekope sa vseobecna predstava “normalneho” jedla. Nic proti vepro-knedlo-zelo, ale to je tak na nedelny obed po vylete, nie bezne stravovanie cloveka so sedavou pracou co vsade dochadza autom.

Plus menej piva.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Hubnout se nezačne, dokud bude většina populace sedět celý den v kanceláři na zadku. Libovolná fašo nařízení týkající se zdanění potravin s tím neudělají zhola nic.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MAR_TINA: Do Spritu ted zacali davat min cukru, tak mozna i to? Ale jo, taky mi chybi dalsi "zero" limonady.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MART1NKA: dík. hnusné to bude proto, že poděbradka samotná není dobrá :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MAR_TINA: Minerálky s umelými sladidlami existujú, ale sú hnusné. Také tie Poděbradky rôznymi príchuťami citrón, pomaranč.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A zároveň je u nás na trhu velmi málo limonád jen s náhradními sladidly, tedy nula kaloriemi.
    Pro mě je pití s cukrem nepřijatelné, ale pokud mám chuť a dala bych si náhražku, jediná možnost je cola a snad kofola. Oranžové, žluté nebo průhledné lehce ochucené pití se sladidly nikde, tonic nikde.

----
    Já osobně si myslím, že situaci u nás hodně zhoršila masivní reklama snad Matonky na jejich báječné ochucené minerálky bez zlých sladidel. Ostatní značky se se sortimentem rády přidaly. Lidi si to dost vyložili jako v pohodě trochu sladká čirá minerálka, to je super na běžné celodenní pití. A celé rodiny mají pitný režim postavený na kilech cukru.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LILINKA6423: A tohle je děsný průser. Už teď je problém koupit něco s normálním cukrem, který je sladký tak jak má, zasytí tak jak má a nepředstírá organismu, že v tom jídle vlastně nic nebylo a klidně si může dát takových deset porcí.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    LILINKA6423: Jasně, vyměníme cukr za něco ještě horšího. To je jasný že by to tak dopadlo no.
    LILINKA6423
    LILINKA6423 --- ---
    ALONSY: V UK to už funguje. Daň na cukr je tak vysoká, že v skoro nekoupíš limonádu jen s cukrem, bez umělého sladidla, určitě ne v malých potravinách. Když jsem byla těhotná a dělalo se mi špatně z hypoglykémie tak mě to dost sralo (tlustá nejsem).
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Nehanim boj s obezitou, to by bylo fajn, regulovat cukr (ale spíš ve smyslu maximálně kolik a v čem) by bylo Taky fajn. Jen to pripominani všem tlustým prasatum, že jsou tlustý prasata a brzo zhebnou, mi přijde poněkud nadbytečné. A že si tohle troufne politik zahlSit... To je teda mazec.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam