ARGANNAH: skusim to inak: upravu jedalnicku zmienujem preto, pretoze mi pride ze ta norma v zmysle normalnej stravy je tu posunuta a to dost nezdravym smerom. A to nie je problem jednotlivca, ale spolocnosti. Typicky priklad: firemne kantiny kde clovek, ktory sa chce vyhnut smazenemu a tucnemu masu ma obcas fakt problem si vybrat. Posmesky o zradle pre kraliky, alebo ze jedlo bud zdrave, alebo chutne atd atd. Nejde o to jest len salaty, to je uplne spatne, ale uvedomit si, ze to co tu mame za tradicnu kuchynu (skor rakusko-uhorsku ako cesku) su jedla, ktore boli sviatocne a jedli ich ludia co pracovali na poli. Pepa z uctarny si kludne moze dat bulgur so zeleninou a kuracim masom miesto veprovych vypeckov. Nielenze to bude kaloricky postacovat a neupadne do komy, ani jeho muznost tym neutrpi. Alebo ze pivo sa nema pit ako voda, pitny rezim haha. Limonady su problem tiez, ale u nich neni ten spolocensky natlak.
Jasne ze stres, prepracovanost a nevyspalost maju na vahu velky vplyv a prosta uprava jedalnicku nemusi stacit, naopak je to casto dalsi stres lebo k tomu vsetkemu pribuda praca naviac (varit a rozmyslat nad tym co jem) plus pocit viny a zlyhanie ked to nejde podla predstav. Ale ked bude tou normou lahsia kuchyna, ktora bude siroko dostupna a chutna, tak vlastne tym jednotlivcov trochu odbremenime.
MAR_TINA: adorovany workoholizmus je problem a bez debaty je to hlupost. Ale tiez je vela ludi, ktori si tu jaternicu na obed daju nie preto ze by boli prepracovany, ale proste len preto ze je. A povedzme si rovno, ze ziadne zeleninove placky neurciteho zlozenia s nou nemozu superit.
Proste mi pride, ze kvalita a vyzivova hodnota nie su priorita, mnohy sa chcu hlavne poriadne “nadlabnout” aj ked nie su v strese. Cast by aj chcela zmenu, ale ide sa im to tazko proti prudu a vlastnym navykom. Potom je tu cast obyvatelstva kde realne narazame na socialne, alebo ine problemy a taketo veci jednoducho nemaju kapacitu riesit. Pochopitelne. Preto mi pride, ze ak by sa zmena udiala u toho “institucionalizovaneho” stravovania: fabriky, skoly, firmy, nemocnice ze by to malo najsirsi zasah.