• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ANNIKA: Tyčinky od Bombus a im podobné asi nie sú to ono čo?
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    MART1NKA: No to doma peču taky, ale chuť na nějakou plnenou tyčinku apod. to nijak zvlášť neřeší.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ANNIKA: piecť doma... používam web Pradobroty, cukor delím tak, aby bolo 100g cukru na 300g múky a nekupujem priemyselné sladkosti okrem 70% čokolády.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    ANNIKA: Ale losos s grilovanou zeleninou A celozrnným bulgurem už zasytí dost, rozhodně víc než ty bílé rohlíky.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    KRISKA: S tou sytosti těžko říct, nemyslím si, že zdravý nutně zasytí líp. O složení a prospeenosti tělu není debata, ale losos s grilovanou zeleninou třeba zasytí min než čtyři rohlíky s paštikou nebo vlasakem a finančně je taky úplně někde jinde. A už třeba naše batoleci slečna toho lososa vyluxuje tolik, že se nestačím divit. Starší je nezravec, s jídlem celou řadu problémů, a jedno z mála, co jí, jsou jogurty. A některé oříšky. Tak jsme rádi, že aspoň něco, a kupujeme to ve velkým. A jogurt s cornflakes taky nezasyti tak pěkně jako rohlík s nějakým sajrajtem nebo nutellovy koláč, že.

    Že lidi jsou cunata nerozporuju, ale věřím, že drahé prasarny a oproti ním levná třeba zelenina a základní potraviny by s tím složením vozíků zamávaly.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    KRISKA: No... Ono ale je drahý. Kolik teď stojí zelenina, třeba. Jablka z nás ve čtvrtek začínaly na 35 Kč. Kolik stojí ryby. A podobně. Já mám třeba ráda quinou, pistacie a další dráhy legrace. Jogurty u nás mizí raketovou rychlosti. Občas koupíme kvalitní parky a je to pálka jako blázen.

    Ano, vím, že třeba ovesny vločky a luštěniny a zelí a kroupy drahý nejsou, vařím z nich, ale těžko budou v jídelníčku převažovat.

    Takže kdo nemá, tak koupi jogurty s půlkou škrobu za polovic, tocenak, místo slušný čokolády dobrůtky z palmace a podobně. O lososovi a třeba oriskach si nechá jen zdát... Místo nakrájený zeleniny k svačině bilej rohlík, co je rychlý, levný a nezkazí se to.

    Druhá věc pak je, kolik padne na vlasak, krupky, aro limonády a cigára, no, na tom je pak vidět, kdo fakt nemá, a kdo jen neumí hospodařit.

    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ANNIKA: ono i ta predstava ze kvalitni jidlo je drahy... ano je drazsi ale kdyz snim kvalitni jidlo tak nemusim tlaskat hromady nekvalitniho... ktery treba ani nenasyti, zvysuje pocit hladu atd ...
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    KRISKA: Ony ty sociální bubliny holt dělají svoje.

    A právě i ta šílená kvalita potravin škodí hlavně tam, kde rodiče nemají zájem/rozum/peníze to nějak víc řešit a prebrat si, co jo a co ne, a dát detem na svačinu denně čtvrt kila nějaký preslazeny hrůzy s palmacovou polevou jim přijde normální. A často regulerne neví, kde nastala chyba.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    ARGANNAH: Mně by nejvíc pomohl čas pro sebe. Kde bych mohla cvičit, jezdit třeba plavat, vypiplavat si zeleninové svačinky... A mít víc zdrojů radosti, takže by se okrouhnuti toho jednoho tak nějak vsaklo. Dokud je situace takhle na prd, spánek blbej, čas žádnej a jídlo jedna z mála radosti, někdy i jediná, tak vidím velký špatný.

    Ale i tak jsem přesvědčena, že kvalita jídla by se měla řešit. A ty cukry omezovat, řešit zlo glufru sirupu, sladidel atd. Protože sám od sebe to žádný výrobce dělat nebude, není na hlavu padlej, aby si zdrazoval výrobu, že. Je to sice jen jeden stripek velké skládačky, ale každej stripek dobrej.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ANNIKA: ja naopak znam fakt hodne pripadu vykrmovani... a obcas je to smutny kdyz 8 lety dite si nezavaze tkanicky
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ARGANNAH: ale to neresi i velky procento uz obeznich deti... a ty deti primarne krmi rodice a prarodice... no a taky skolni system, ktery se teda uz snad zlepsuje? protoze to nemas 1x za mesic ale 3x denne...
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    KRISKA: Ty jo, to asi ziju v jiným vesmíru. Sladké se nepilo v naší původní rodině ani v manželove, nepijeme to doma ani teď s výjimkou džusu občas. Neznám ani z návštěv ani hory cukru, ani nuceni, kazdyho věc, co si vezme. Baculatejsi dítě není zdravé, ale vyžráně, co potřebuje víc sportu a matka rozum. Prostě úplně jiná zkušenost.

    Ani v žádné práci jsem nikdy nezažila nějaké kerovani, co kdo jí, někdo tlačil guláše s osmi, jinej zvejkal zelí, někdo paleo, někdo vegan, další alergik na čtyři věci, někdo prostě maso moc nerad, tak si ho dával minimálně... A debaty kolem toho vznikaly jen v duchu "A co je/to neznám/to vypadá dobře/jak se to dělá/to by na mě teda nebylo" a podobně, žádný drama.

    A pak šel syn na koledu, byl ve třech rodinách a donesl standardní igelitku plnou palmacovejch dobrot. Nefasoval jednotlivé kousky, jako jsem dávala já, ale rovnou balíčky. Nebo balíky. Zírala jsem jak puk a jsem asi ve výsledku ještě za lakomce. A milou igelitku jsem zabavila. Ve školce pití nasycenej roztok cukru, neochutnat to, tak to vůbec nevím a chudák dítě to pije, takhle jsme to řešily s učitelkou, že chci, aby pilo neslazene...

    Tohle mě štve, a to proti nějakým těm dobrotam u dětí celkem nic nemám, nedrzim je nijak zvlášť zkrátka. Ale igelitka tukové pochoutky mě teda drasa.
    Naštěstí i ty děti mají rozum a jedou na úrovni dvě lentilky nebo gumový medvídek denně, nemusím řešit co kamarádka, že si dítě toho pulmetroveho zajíce z palmace buď vzít nedá a následně problije noc, nebo ho zabaví za vodopádu slz a intenzivní křivdy. U nás to docela prochází, zato šunku nebo parky musím těžce tajit a vydávat na příděl.

    KRISKA
    KRISKA --- ---
    TESSS: urcite sem tim nechtela rict, ze obcas si dat neco dobryho je spatne, jestli to tak vyznelo tak se omlouvam
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Když mě ty debaty o obezitě fakt přijdou jako debaty o alkoholismu. Jasně, vyléčení alkoholici existujou, dost pravděpododobně jich je podstatně víc než vyléčených obézních. Nicméně stejně ve finále všichni chápeme, že základem je vůbec se alkoholikem nestát. Dtto s obezitou. A to fakt není problém toho, že nám babička jednou za měsíc na návštěvě pocukruje buchtu a urazí se, když ji nechceme sníst. To je problém toho, že lidi jsou zavření ve své hlavě, tzn. v odtělesněném sedavém prostředí, které považuje pohyb (s výjimkou ritualizovaného "cvičení" a "sportování") za něco nízkého a které svým tlakem na výkon, potlačování emocí a co největší štíhlost aktivně nadváhu generuje. Zároveň ale přísně posuzuje i sebemenší zdánlivé nedostatky zvláště na ženských tělech, předepisuje jim praktikování poloúčinných nebo přímo kontraproduktivních asketických rituálů a vyvolává v lepším případě stud za své tělo, v horším případě šílenou, nesnesitelnou toxickou hanbu. A ta má dva reálné efekty - obézní se skryje doma na gauči, kde ho nikdo nevidí, a přejídá se, aby se cítil psychicky lépe.

    My v tomhle systému všichni vězíme, nemůžeme z toho ven - a realizujeme se debatami o procentech cukru v buchtách. Fajn, tlačit na kvalitu potravin je obecně dobrá věc a já souhlasím s tím, aby se to řešilo. Ale epidemii obezity to fakt nezastaví, sorry.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ANNIKA: protože jsou potraviny často plné náhražek a ztrácí se přirozená chuť té potraviny, tak tam narvou cukr/sladidla a aromata a dochucovadla. Tím, že se cukr přidává i do potravin, které vlastně mají být chutí nesladké, si na sladkou chuť zvykáme jako na něco běžného, co už ani necítíme. A chceme tu sladkost vyšší a vyšší a přirozenou sladkost ovoce a zeleniny pak už nikdo necítí a děti to nechtějí jíst, protože ve srovnání s konvenčními sladkostmi je to prostě bez chuti :-(
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Já bych byla fakt vděčná za - aspoň třeba jednu řadu - min sladke sladkosti. A tím nemyslím pohankove cosi s chutí kartonu a podobné "zdravé dobroty", ale regulérní sušenky, tyčinku, čokoládu apod. Prostě když mám chuť na sladké a zaprasit si. A skoro všechno je tak brutálně preslazene, že bolí zuby, pálí to na jazyku a připomíná to spíš test na cukrovku než nějaké výjimečné doprani si.

    Nevím, kdy a kde se to tak zvrtlo, že to sladké je sladké prostě už nesnesitelně. A jak to, že to nikomu nevadí...
    TESSS
    TESSS --- ---
    KRISKA: tak dik, uz rok nam chut na buchty, tak jerm si je vcera upekla a zrovna jednu jim
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    pripomina mi to buchty. na navsteve ci v cukrarne. mame buchtu/zakusek/dortik. mame na nej obcas chut a samotna ta vec je vetsinou chutove vyvazena a dostatecne sladka a jeden kousek by nam udelal radost.
    ted vezmeme cukr moucku a poradne to zasypeme, protoze buchta musi byt sladka! kdyz vidim brownies bez jakekoli mouky za 80kc a na tom kybl cukru jima me hruza. a ted vsechny ty navstevy u rodicu a u babicek - ty si nedas? ty hubnes? dame si strudl s pul kilem cukru a zapijeme slazenou limonadou, protoze kdyz chceme vodu a sttudl ne, sme ti spatni. deti to jeste rady vsechny sezerou, jenze me prijde, ze pred 30 lety byla buchta vzacnost, peklo se na nedelni navstevu a clovek se mohl umlatit pro kus buchty. dneska mame pocukrovany buchticky doma denne prokladamy bombonama, zdravyma ovocnyma pitickama a o sulanek kilo cukru aby to chutalo...

    neustale treba u detske obezity vidim rodice/prarodice, pro ktere je normalni dite "chude dite" a tluste dite je "on pekne papa, jaky ma zdravy tvaricky". takze rodice hejtuji svoje nornalni holcicky, babicky prekrmujou svoje vnoucata, teenageri a mladi dospeli podlejhnout po pulhodine masaze ze tu buchtu delala babi jen pro nas a ze ji nemame rafi a psychickym vyderacstvim nas nuti jist co nechceme a uprimne kdo z nas nepodlehme aby babicce neudelal kazdou nedeli radost? a teticce v sobotu?

    vnimam problem i v obrovske nesvobode rict, ze tohle jist nechci.

    me zachranila od podobnyh masazi az bezlepkova dieta a uprimne se mi dost ulevilo ze uz nemusim furt poslouchat kecy ze jesylinse bojim ze budu tlusta nebo ze nekoho nemam rada protoze nechvi jeho buchty... vypecky se sesti, vlasak s parkama...

    ale i tak ze zacatku ty kecy stali za to, jak si lidi mysli ze bezlepek snad jim proto ze chci zhubnout... nojo to je ted modni ta bezlepkova dieta, no ale vypadas porad stejne, nezda se ze bys zhubla tak to si snad jednu buchtu dat muzes, to ti prece nic neudela...

    a samozrejme treba stresovy prejidani, ze? jakoze zdrazit cukr zamezi babickam cukrovat buchty a pak se zhorsi i kvalita potravin, no nicmene problem se tim nevyresi, ze... tohle chce edukaci cele spolecnosti, zaroven zdravy vztah k telu svemu, svych deti, sveho okoli... a taky uvedomit si, ze lidi s nadvahou sou rpiste lidi s nadvahou, ze kvalita osobnosti by se nemela soudit podle kil navic a ze nezdravy vyhubly modelky nepatri jako mantra "takhle vypada zdrava stihla zena" versus nenavistny hejteni obezity... jenze pokud holka s 10kg navic nad dokonalost posloucha hejteni jak je hnusna tlusta blba nebude ji mit jikdo rad a ennajde si praci tak jako pak uz je castecne jedno jestli vazim 60 nebo 120, protoze chtenych 48 to neni nikdy...

    a pak je tu hromada tech zen/lidi co ze 120 zhubnou na 80 a pripadaj si sexy koceny s velkou nabikou obleceni a citi se fakt dobre a skvele... pritom o 20 let mladsi s 65 kg se citi jako tlusty blby nemilovany tlustosky...

    pripada mi to jak clovek co prijde o praci, a po par mesicich na pracaku a neuspesnych pohovorech uz se ani neobtezuje rano prevlict z pyzama a vyklepat bramburky z gauce...

    ze cela problematika je neuveritelne komplexni a jeden vystrel naslepo sice spusti lavinu, ale vetsinou prave neceho uplne jineho jako priklad na limonadach v uk...

    nehlede na to, ze ty lidi ve skutecnosti asi nechteji byt obezni, oni proste jsou a jednoho dne zjisti, ze sakra jak je to mozny? a co ted s tim? a vetsinou to neni jen snadny reseni pohyb/jidlo ale treba nutnost s psychologem resit vubec mnoho aspektu, ktery s tim muzou souviset ...
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    ARGANNAH: skusim to inak: upravu jedalnicku zmienujem preto, pretoze mi pride ze ta norma v zmysle normalnej stravy je tu posunuta a to dost nezdravym smerom. A to nie je problem jednotlivca, ale spolocnosti. Typicky priklad: firemne kantiny kde clovek, ktory sa chce vyhnut smazenemu a tucnemu masu ma obcas fakt problem si vybrat. Posmesky o zradle pre kraliky, alebo ze jedlo bud zdrave, alebo chutne atd atd. Nejde o to jest len salaty, to je uplne spatne, ale uvedomit si, ze to co tu mame za tradicnu kuchynu (skor rakusko-uhorsku ako cesku) su jedla, ktore boli sviatocne a jedli ich ludia co pracovali na poli. Pepa z uctarny si kludne moze dat bulgur so zeleninou a kuracim masom miesto veprovych vypeckov. Nielenze to bude kaloricky postacovat a neupadne do komy, ani jeho muznost tym neutrpi. Alebo ze pivo sa nema pit ako voda, pitny rezim haha. Limonady su problem tiez, ale u nich neni ten spolocensky natlak.

    Jasne ze stres, prepracovanost a nevyspalost maju na vahu velky vplyv a prosta uprava jedalnicku nemusi stacit, naopak je to casto dalsi stres lebo k tomu vsetkemu pribuda praca naviac (varit a rozmyslat nad tym co jem) plus pocit viny a zlyhanie ked to nejde podla predstav. Ale ked bude tou normou lahsia kuchyna, ktora bude siroko dostupna a chutna, tak vlastne tym jednotlivcov trochu odbremenime.


    MAR_TINA: adorovany workoholizmus je problem a bez debaty je to hlupost. Ale tiez je vela ludi, ktori si tu jaternicu na obed daju nie preto ze by boli prepracovany, ale proste len preto ze je. A povedzme si rovno, ze ziadne zeleninove placky neurciteho zlozenia s nou nemozu superit.

    Proste mi pride, ze kvalita a vyzivova hodnota nie su priorita, mnohy sa chcu hlavne poriadne “nadlabnout” aj ked nie su v strese. Cast by aj chcela zmenu, ale ide sa im to tazko proti prudu a vlastnym navykom. Potom je tu cast obyvatelstva kde realne narazame na socialne, alebo ine problemy a taketo veci jednoducho nemaju kapacitu riesit. Pochopitelne. Preto mi pride, ze ak by sa zmena udiala u toho “institucionalizovaneho” stravovania: fabriky, skoly, firmy, nemocnice ze by to malo najsirsi zasah.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MARINNE: tak vem si ten obvyklý nátlak na trávení doby v práci, přesčasy, kontrolované kratičké pauzy, služební cesty do daleka a zpět, namísto zaměření se na efektivitu. V horší verzi ještě doplněné marným trávením času na teambuildingu nebo firemním večírku.
    A srovnej to s přístupem k pracovní době s Holanďany nebo Skandinávci a jejich % obezity v populaci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam