• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    MADIETTA: A byla jsi na nějakém důkladném vyšetření, ideálně kalorimetrem? Abys přesně věděla, jaký máš bazal apod.? Podle mě je pes někde v tom, že máš něco někde nějak divně nastavené a nespadás do těch běžných odhadnich výpočtů.

Já mít tvůj režim, tak jsem průhledná, tedy byla bych, kdybych nebyla na krchove nebo v base za to, že jsem někomu uhryzla hlavu v deliriu z hladu...

Obdivuju tvoji vůli, mít pěknou postavu jen za takovou cenu, tak to rovnou balím a holt budu jezdit sama v přeplněném kupé :-)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MADIETTA: Ty tiež nie si obézna nie? Ano, nadváhu máš, ale Ridina je o dosť väčšia ako ty.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADIETTA: já neříkám, že nedřeš, naopak. A právě se tak nějak do éteru ptám, kde je ta chyba v matrixu je.
    Zkoušené běžné zavedené postupy zjevně na část populace nefungují.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MAR_TINA: Nechceš věřit? Vždyť mě máš před sebou, znáš mě a víš, že o svém stravování a pohybu nelžu. A nevím, kde dělám chybu, fakt ne.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    MAR_TINA: Myslím, že to vcelku jednoduché: dře tvrdě ale blbě.

Ono je tá rovnica príjem a výdaj je síce jednoduchá, ale zmerať to je docela oriešok. Ak chceš mať zmeraný príjem, musíš si všetko sama variť, vážiť a zapisovať. To je pre mnohých problém, aj teraz keď sú všetci doma lebo veď var s 2 deťmi na domácej výuke a vlastnom home office. Výdaj je ešte lepší, samozrejme kalorické tabuľky majú niečo v zozname a podľa váhy by mali byť schopné prepočítať koľko spáli konkrétny človek cvičením, ale to je stále len odhad, ani fitbity nie sú presné. Keď sa niekto snaží chudnúť roky a veľkú časť z toho je v kalorickom deficite, telo a bazál sa asi nejak prispôsobí. Ale akým smerom a na akú hodnotu? Ovplyvňuje výdaj energie práca hlavou? Zloženie stravy? Každý hovorí niečo iné. Kardio vs posilovačky? Každý hovorí niečo iné. A to som nezačala o všelijakých diétach a módnych výstrelkoch typu keto a bavíme o osobe, ktorá je zdravá (napr niektoré lieky spôsobujú zavodňovanie a to skresľuje váhu).

Z moje vlastnej skúsenosti: čokoľvek robím, po čase to prestane fungovať. A ja musím niečo nejak zmeniť. Čo a ako? To je tá otázka.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ZANNA: Myslím, že chtěla říct, že nemáme dělat závěry o stravovacích návycích ostatních jen podle jejich postavy. To, co píšeš, je přesné, ale myslím, že Ridina by to taky podepsala. :)
    ZANNA
    ZANNA --- ---
    ARGANNAH: Tohle překvapuje mne. Že všichni se nakonec soustředí na způsob boje s váhou, kritiku diet, stravovacích stylů a pohybových aktivit. Kdyby držela správnou dietu a měla o 10 kilo míň, byla by lepší člověk?

Učím se tu netlustému myšlení od vás :-)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Jako na tyhle věci se holt typicky reaguje stylem "asi se jen vymlouvají, protože kdyby dělali, co říkají, tak by zhubli." A třeba je to v části případů pravda. Ale druhá věc je, že lidi mají z nějakého důvodu pocit, že všechna těla jsou stejná a reagujou stejně. Třeba si vemte kulturisty v posilovně: jednomu stačí dobře jíst a dobře cvičit a vyposiluje si svaly jedna radost, zato ale musí během prořezávání shazovat jak magor, aby to bylo aspoň trochu vidět. A jiný má od přírody hubené tělo a bez steroidů si tu namakanou postavu prostě nevyrobí, i kdyby zvedal nevímco. A tohle všichni chápou. Ale že se někomu udržuje postava prakticky sama a jiný má genetiku adaptovanou na hladomory, to z nějakého důvodu nikdo neuznává, protože by se zhroutil ten klasický šikanovací narativ "vždyť je to snadné, stačí jen chtít".

A to vůbec nezohledňuju ten masakr, který průměrná žena páchá ve svém jídelníčku, když se snaží zhubnout. Ono by se mnohé podařilo, a možná by to ani tak moc nestálo, kdyby se na to šlo hned napoprvé dobře. Jenže tu zamindrákovanou patnáctku, co chce "shodit", aby se líbila Jardovi z béčka a spolužáci se jí přestali posmívat, vůbec nenapadne, že by si měla dojít k doktorovi a hubnout pod odborným dohledem. Ne, ta prostě přestane jíst, protože přece stačí nežrat a cvičit, všichni to říkají, je to přece jednoduché a tlustí se jen vymlouvají. Následně se dostane do cyklu jojo efektů, který trvá s náležitými pauzami dvacet let. V jejich průběhu nahodí o třicet kilo víc, než kolik měla v těch patnácti, ale nevzdává to a pořád "nežere", protože je to přece jednoduché, stačí chtít. Akorátže v těch pětačtyřiceti už má metabolismus natolik na sračky, že to jde ztuha i pod tím odborným dohledem, který si nakonec rezignovaně zaplatí. A pokud do toho nikdy nebyla na terapii, neumí zacházet s emocemi a navíc je třeba ještě stresařka a people-pleaser, která věčně hraje soutěž o nejhodnější holku v okolí, tak je pochopitelně odsouzená se nadosmrti zmítat v jojáčích.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ARGANNAH: asi to faktor určitě bude, zbytek je flagelantství, chytí se každýho hovna ;)
    GALE
    GALE --- ---
    MAR_TINA: Popravdě taky nevím. Mám jednu takovou kamarádku. Na střední závodně sportovala, ale sušenky ke svačině každý den. Jedna věc je na ni ale zajímavá. Při sportu se skoro nepotí a v sauně je zabalená v prostěradle jen, aby se začala potit. Já v tu chvíli ždímu svršky.
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    MAR_TINA: ono je to takové zrádné, samotné vnímání toho, co je tvrdá dřina je subjektivní a co je pro jednoho brnkačka, to je pro někoho jiného téměř nadlidský výkon, ať už je to kvůli vnějším okolnostem nebo kvůli boji s nějakými vnitřními démony. Možná jedinou chybou je, že nedřou dost, ale třeba prostě víc dřít nezvládnou, nepřišli na to, jak to dělat nějak udržitelně, protože dřít nikdo nevydrží věčně. A pokud je to spojené navíc s nějakou sebenenávistí, nízkým sebevědomím a jinýmy psychickými komplikátory, tak vážně někdo může mít pocit, že dře jako kůň a efekt je tak sotva nula.
    Problém prostě bude v hlavě, což bohužel není ta jednodušší část pro změnu, jak se většina lidí tváří.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GALE: mě by zcela upřímně zajímalo, kde tihle lidé udělali / dělají chybu.
    Já nechci věřit tomu, že někdo tvrdě dře na to, aby byl jen mírně obézní a ne brutálně obézní.
    A že takových lidí je. Vlastně si nevzpomínám, jestli kdy někdo nabídl nějaká řešení.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Tak zároveň to ale něco vypovídá o efektivitě nízkosacharidové diety a přerušovaných půstů. Bylo by zajímavé vidět v tvrdých číslech rychlost jejího spalování.
    GALE
    GALE --- ---
    Ridina Ahmedová: Jsem tlustá, ale nikdo nemá právo se mi posmívat. Ženy nejsou povinné líbit se všem – Deník N
    https://denikn.cz/...-ale-nikdo-nema-pravo-se-mi-posmivat-zeny-nejsou-povinne-libit-se-vsem/?ref=tit
    Článek nemohu otevřít, ale jedna část mě opravdu zaujala, tak kopíruji.

Autor: Problém je, že lidé obezitu vnímají jako rozmar, přežírání a lenost, ne jako nemoc. Cituji internistu a kardiologa Ivana Majerčáka: „Za svou obezitu si nikdo nemůže. Je to nemoc, která vznikla jako daň za to, že žije v obezitogenním prostředí. Ten pacient ho přece nevytvořil, pouze na něj doplatil. Každý obézní člověk je nemocný. Proč si pak někdo myslí, že na obezitu mu pomůže recept od kadeřnice nebo z časopisu od známé herečky?“

Ridina Ahmedová: Jsem ráda, že to říkáte. Udržet si váhu je přitom jedna z největších výzev, které mám. Hateři si o mě myslí, aspoň dle toho, co píšou, že určitě od rána do večera žeru čokoládu a liju colu. Absolutně netuší, že jsem na nízkosacharidové stravě, držím přerušovaný půst, že se snažím hýbat, a přesto si dokážu váhu pouze udržet, ne snížit. Když jsem to nedodržovala, blížila jsem se ke 120 kilogramům.

Opravdu to není o mé nenasytnosti. Naopak, to, jak vypadám, je ve skutečnosti výsledek mé vytrvalosti a disciplíny. Jenže vysvětlujte to těm, kteří se takto trápit nemusí, a přesto soudí jiné.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    KOCHANSKA_CH: toto nikto nikdy nerozporoval, pls.
    Akurat, ze podla tejto logiky bola ceska republika minuly rok na jar jedna z najstihlejsich krajin a ta obezita sa tu zjavila az nejak na podzim.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ARGANNAH: Vyřešeno :)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Jinak nemáte někdo předplacené HN? Tenhle článek (VALENTINA) je za paywallem
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    V pořádku, však jsem psala, že tam je nějaké pravdivé jádro. Nicméně jedna věc je zdůraznit propojení obezity a úmrtnosti na covid, což je nějaký objektivní fakt, a úplně jiná věc je implicitně napsat, že Češi si za ten drastický počet úmrtí můžou sami, protože jsou moc tlustí.

Jak tu už někdo psal, kdyby ti tlustí totiž covid nikdy nechytli, nebo kdyby je někdo včas očkoval, vůbec nic by se jim nestalo. A to, že se to tu lavinově šíří, stejně jako to, že nejsou vakcíny, není vina nedisciplinovaných tlouštíků, ale totálního selhání vlády. That's all, folks.
    XAJA
    XAJA --- ---
    XAJA: patdon, wof, nie who. u nas to prebehlo mediami 4.3. proste ma pobavilo, ako hned nasledovala reakcia "ten hajzel to zvaluje na inych":)

OBEZITA: Počet úmrtí na koronavírus je najvyšší v krajinách, v ktorých má viac ako polovica obyvateľov nadváhu. Osoby s nadváhou, ktorým hrozí vyššie riziko, že ochoreniu COVID-19 podľahnú, by preto mali byť uprednostňované pri očkovaní i testovaní. Uvádza sa to v správe Svetovej federácie pre obezitu (WOF), informoval v stredu večer denník The Guardian. (TASR)
    XAJA
    XAJA --- ---
    ARGANNAH: akokolvek chapem tvoju nastvanost, o len skopiroval spravu who, co pred pat dnami prebehla vsetkymi mediami.
    tu napr. guardian: https://www.theguardian.com/...ovid-deaths-high-in-countries-with-more-overweight-people-says-report
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    Dejme tlouštíkům peníze za zhubnutí, vyplatí se to. Příští epidemie bude levnější | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://archiv.ihned.cz/...93610-dejme-tloustikum-penize-za-zhubnuti-a-pristi-epidemie-bude-levnejsi
    a zde další dnes v HN
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ...více než 70 procent lidí s nemocí covid-19 v kritickém stavu je na jejich oddělení obézních.

Drtivá většina pacientů v kritickém stavu je obézní, upozorňuje přednosta FN Ostrava - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...rce=hp&seq_no=4&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam