Tak jsem některé ty studie našla, byť jenom ve stručném abstraktu (škoda že teď nemůžu do práce, kde bych si našla fulltexty). Studovali psychózy, hlavně schizofrenii a bipoláru, u té schizofrenie mi přišli sebevědomější (to jsou ty studie o stárnutí mozku), u bipoláry podstatně opatrnější (našli nějakou korelaci mezi vyšším BMI a těžším vývojem psychózy, ale sami píšou, že nevědí, kterým směrem ta kauzalita vede a jestli tam vůbec nějaká je).
Sama jsem ještě včera přemýšlela, že bych ráda věděla, nakolik zohlednili vliv medikace na tloustnutí pacientů, s tím, že větší problém = silnější medikace = víc tloustnutí = dramatičtější stárnutí mozku ze všech třech důvodů. Ale to předpokládám, že si snad ošetřili.
Jinak jsem našla editorial nějakého tematického čísla, které prof. Hájek dal ještě s někým dohromady. Přijde mi to zajímavější a víc vypovídající, než ten rozhovor, tak kdyby to někoho zajímalo.
Frontiers | Editorial: Brain-Metabolic Crossroads in Severe Mental Disorders—Focus on Metabolic Syndrome | Psychiatryhttps://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2019.00492/full