• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    MONROE
    MONROE --- ---
    MOODYCAT: Tak strach je, no.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MONROE: Super :). Zavidim :).
    MONROE
    MONROE --- ---
    Ahoj, tak jsme se s dr domluvily ze bych byla dobrej uchazec o operaci zaludku.
    Sama vi, jak moc me vaha trapi a pri kazdym stoupnuti na vahu chci utect.

Tak to zacnu resit. Drzte pesti.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ANNIKA: Já si taky nemyslím, že hnusně, zle nebo neuctivě. Spíš trochu nepromyšleně.

Je fakt dobré si znovu připomenout, že podle závěrů, které jsou už koneckonců veřejným tajemstvím, je zbavit se obezity s pomocí diet prakticky nemožné a s pomocí bariatrické chirurgie možné, ale stejně velmi obtížné a málo efektivní. Takže bych si dobře rozmyslela, jakým způsobem "biju na poplach" proti nemoci, která je skutečně vážná a nese s sebou vysoká rizika různých komplikací, ale kterou medicína v současné době v podstatě léčit neumí, alespoň tedy ne bez mrzačení pacientova zdravého trávicího traktu.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    ANNIKA: Shrnula bych to za sebe asi tak, že ono vůbec není blbý místo "Budete mít tolikrát zvýšený riziko vysokyho tlaku a cholesterolu a tolikrát cukrovky a tolikrát tohohle, asi možná někdy" říct "Budete mít tohle, tohle a tohle. Dřív nebo později, ale budete."

Neříkám, že po tom všichni řeknou A jo a shodej za rok 30 kg, ale ubírá to ten mentální manévrovací prostor pro všechno to "Ale, vždyt to není tak zlý, ono to nějak, ono se to..."
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    ARGANNAH: Nevím no, mně to přišlo jako seriózně podana, dobře podložená fakta, ne jako hysterceni, že je to příšerná hrozná šílená věc. A fit fat měli za cíl prostě zhodnotit, zase v souladu s vědeckým poznáním. To že přišli na to, fit fat není lepší než unfit unfat mě nijak neurazi, ono se to dalo tak nějak čekat. A asi by bylo dobré, aby se tyhle mýty nesirily, protože nikomu neprospivaji...

Zatím jsem se tím slyšela ohánět jen lidi, co za fit fat považuji to, že jdou občas na procházku, ale že je to lepší, než být štíhlý, protože to je pohyb, že jo. Což je sice hezký si myslet, ale ku prospěchu jim to není.

Osobně mi přišlo docela mazec a motivujici to, že obezita prostě se zdravím slucitelna není. Samozřejmě ne, že bych si myslela, že je zdravá, ale třeba osobně mám zdraví zatím dobrý, včetně cholesterolu, tlaku atd. Takže mě to svádí k takovýmu tomu "Jo, situace není dobrá, ale tak jako zdravá jsem, tak co". A když tam pak říkali, že úplně u všech to bylo jen všeho do času a nakonec to tělo zvládat přestalo, tak mi docela zatrnulo a rozhodně si na to při příštím váhání, jestli jít cvičit, nebo ne, vzpomenu.

Psychiku tam neřešili, to je pravda, ale nedávali si cíl probrat fenomén obezity ze všech stran a hledisek, ale jen z toho zdravotního. Což taky udělali a nemyslím si, že nějak hnusně, zle nebo neuctive.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ANNIKA: Tak jsem to teda zkoukla. No. Většinu z toho, co říkali, poslouchám v takové nebo onaké verzi už roky. Je fajn, že se vymezujou proti nějakým americkým extrémním hnutím, to je určitě dobře. Ale přijde mi, že jim trochu uniká jádro pudla, proč ta hnutí vůbec vznikla a z čeho rostou. Což teda zas souvisí s tím, že česká situace je jiná, podstatně míň vyhrocená, proto tu ostatně taky máme rozumné Ridinino hnutí body neutrality, nikoli oslavované bohyně špeku na instáči. Ale je to pořád ta samá písnička pořád dokola. "Doktoři bijou poslední čtyři dekády na poplach!" Ano, bijou, pánové si taky bouchli, a výsledek je, že západní populace je opravdu alarmujícím způsobem stále tlustší a tlustší. Asi to bití nepomáhá. Asi je potřeba přestat bít na poplach a začít to téma řešit jinak.

My prostě potřebujeme zklidnit diskurs, ne do zblbnutí opakovat, že tloušťka je šílená, příšená, hrozná věc. Ať si je to třeba pravda - ale i špatně podaná pravda může mít devastující účinky. Třeba ten moment, kdy podkládají daty vyvrácení mýtu, že fit fat má být lepší než unfit unfat. Ovšem jaký je pravděpodobný praktický výsledek toho, co říkají? Obézní člověk, který se snaží hýbat, se po tomhle může propadnout do depky a říct si "no tak já se na to vykašlu, stejně to evidentně nemá smysl." Přitom stačilo přidat srovnání dat aktivních obézních a obézních, co se skoro nehýbou. Ale to bychom museli myslet nejen na fakta, ale taky na to, jak je podat, aby výsledek nebyl kontraproduktivní.

Což je druhá věc: celý ten podcast působí jako "o nich bez nich". O obézních se tam mluví jako o třetí osobě způsobem, který sugeruje, že adresátem je nějaká ne-obézní osoba. "Ti obézní pacienti" na jedné straně a "nemáme se jim smát" na straně druhé. To je celkem typická věc a je to hrozně nepříjemné pro obézního posluchače. Osobně mě ta dikce přišla obecně hrozně stresující a v jednu chvíli jsem měla fakt fyzickou stresovou reakci, bojovala jsem s hroznou chutí to vypnout. A to jsem ženská, která má za sebou několik terapií, která milionkrát koukala svým démonům do tváře, něco snese a nedělá si o obezitě vůbec iluze. Stejně mi u toho třískalo srdce. Jak jsem psala, možná je to lékařsky pravda, ale ta forma, jakou ty věci sdělujou, je teda mimořádně špatně zvolená, aspoň pokud aspoň součástí cílovky mají být obézní lidi.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    JUPIII: Třeba ti odpoví nějaký odborník-lékař, nicméně v mezičase si vygoogluj "bodystat". :) Nechat si změřit zhruba složení těla a podle toho vypočítat makra je skvělá věc, akorát předpokládá, že budeš jíst mechanicky, tzn. budeš si všechno vážit, zapisovat a trefovat se do denních dávek maker. To celé třeba rok. Pokud tohle nejsi ochotná dělat, nevím, jestli takové měření má vůbec smysl nad rámec toho, že ti řekne, kolik máš reálně nadváhu. Ne podle váhy samotné, ale podle množství tuku.

Jiná věc je, že na mě ta firma působí poněkud neseriózně - vyplňte nám tady osobní údaje a my se ozveme, wtf. To bych si spíš našla nějakou zavedenou kliniku, kde neriskuju, že zadáčo předávám osobní údaje komusi kdesi.
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    Co si myslíte o tomhle způsobu hubnutí? Je to zas nějaký podvod "speciální přístroj" anebo to má cenu zkusit? Díky

Hubneme s profesionaly upr 2 – Hubneme s profesionaly
    https://hubnemesprofesionaly.cz/exam/?fbclid=IwAR0AzH94ZKqPqtjIBpUvucCrKGWLuMG_8HG7tPFqEXCO7JtwgncAIsugoWg
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Institut moderní výživy o obezitě, "fit fat", "zdravé obezitě" apod. Skvělý jako vždycky, většinu jsem věděla, ale mají hodně zajímavých studií delanych v řádu třeba 35 let a vynikající data.

Reálný pohled na OBEZITU: Hnutí HAES vs. zdravotní rizika.
    https://youtu.be/P0ZJrpYalZg
    AIJA
    AIJA --- ---
    Mně se od nich osvědčily bundy, kabáty a dlouhé sukně. Jinak pleteniny, šaty apod. šupajdily zpátky.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    TAPINA: tak to mám zjevně šťastnou ruku při výběru, nic takového se mi nestalo.
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    TAPINA: Totéž, nachytala jsem se vloni na hodnocení zákazníků, miliony kladných hvězdiček, nadšené výlevy, jaká je to krása a přišly nepoužitelné hadry. Všechno jelo zpět, i docela drahé věci, ne jen levná trika.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MADIETTA: Mně všechno z Bonprixu do půl roku skončí jako hadry na doma, protože ty materiály rychle degradujou.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ANNIKA: mně teda přijde, že se bonprix průběžně pořád zlepšuje, a to jak co do materiálů, tak střihů a stylů. Už to mám nakoukaný, takže vím, po čem jít, a už hodně dlouho jsem nic nevracela, a jsou to samý pěkný věci.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Přesně.

Ten chlap mi vůbec přijde jako takový Marx obezitologie. Geniální vystižení problému - a pak bác ho, řešení na hovno.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Zajímavé metody, wtf. Nevím teda, co si o tom myslet.
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Jako ale i ten první díl stojí za to, i když název se zdá jen opakovat, co už všichni známe.

Dr. Evžen - Proč dieta nefunguje? (1.díl)
    https://www.youtube.com/watch?v=ng1vOBAZFzg
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Přestože to, co tam zatím je, je celkem fajn :)

Dr. Evžen - Říkají Vám TV pořady o hubnutí pravdu? (2.díl)
    https://www.youtube.com/watch?v=-JpUU3FKXtk
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam