ANNIKA: Tak jsem to teda zkoukla. No. Většinu z toho, co říkali, poslouchám v takové nebo onaké verzi už roky. Je fajn, že se vymezujou proti nějakým americkým extrémním hnutím, to je určitě dobře. Ale přijde mi, že jim trochu uniká jádro pudla, proč ta hnutí vůbec vznikla a z čeho rostou. Což teda zas souvisí s tím, že česká situace je jiná, podstatně míň vyhrocená, proto tu ostatně taky máme rozumné Ridinino hnutí body neutrality, nikoli oslavované bohyně špeku na instáči. Ale je to pořád ta samá písnička pořád dokola. "Doktoři bijou poslední čtyři dekády na poplach!" Ano, bijou, pánové si taky bouchli, a výsledek je, že západní populace je opravdu alarmujícím způsobem stále tlustší a tlustší. Asi to bití nepomáhá. Asi je potřeba přestat bít na poplach a začít to téma řešit jinak.
My prostě potřebujeme zklidnit diskurs, ne do zblbnutí opakovat, že tloušťka je šílená, příšená, hrozná věc. Ať si je to třeba pravda - ale i špatně podaná pravda může mít devastující účinky. Třeba ten moment, kdy podkládají daty vyvrácení mýtu, že fit fat má být lepší než unfit unfat. Ovšem jaký je pravděpodobný praktický výsledek toho, co říkají? Obézní člověk, který se snaží hýbat, se po tomhle může propadnout do depky a říct si "no tak já se na to vykašlu, stejně to evidentně nemá smysl." Přitom stačilo přidat srovnání dat aktivních obézních a obézních, co se skoro nehýbou. Ale to bychom museli myslet nejen na fakta, ale taky na to, jak je podat, aby výsledek nebyl kontraproduktivní.
Což je druhá věc: celý ten podcast působí jako "o nich bez nich". O obézních se tam mluví jako o třetí osobě způsobem, který sugeruje, že adresátem je nějaká ne-obézní osoba. "Ti obézní pacienti" na jedné straně a "nemáme se jim smát" na straně druhé. To je celkem typická věc a je to hrozně nepříjemné pro obézního posluchače. Osobně mě ta dikce přišla obecně hrozně stresující a v jednu chvíli jsem měla fakt fyzickou stresovou reakci, bojovala jsem s hroznou chutí to vypnout. A to jsem ženská, která má za sebou několik terapií, která milionkrát koukala svým démonům do tváře, něco snese a nedělá si o obezitě vůbec iluze. Stejně mi u toho třískalo srdce. Jak jsem psala, možná je to lékařsky pravda, ale ta forma, jakou ty věci sdělujou, je teda mimořádně špatně zvolená, aspoň pokud aspoň součástí cílovky mají být obézní lidi.