• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MONROE
    MONROE --- ---
    Tyjo, tak jsem pomerne zahnana do kouta. K panu dr se nemuzu uz nekolikaty tyden dovolat a nechci se mu zase vnucovat pres mail.
    Mi nekdo asi nepreje.. :(
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    DELIRIUM: To není v jádru hodnej člověk, to je prostě kráva. Odpálkovat, nediskutovat, nikam to nepovede (proč by vůbec měla komentovat, že si někdo dělá kafe, wtf? co to je za argument, ať si všímá sebe)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ARGANNAH: ona je asi lidska prirozenost, ze des tak nejak "prirozene" = o neco rychleji, nez je idealni pro dlouhodobejsi udrzeni... protoze ja si treba ani neuvedomuju ze jdu rychle, jen vim, ze me na 35km chyti noha a doma z logu vidim, ze prumer 6.5 kmh... pritom si myslim, ze jdu tak na pohodu tak 4,5... clovek proste nema vubec odhad, pokud to nikdy nemeril a nepremyslel nad tim.

mozna reseni je nacpat si na prvnich 40km na zada 12kg krosnu, ta me zpomali a pak ji hodit do kra :D ale urcite mam nad cim premyslet, su clovek co je porad v pohybu, akcni, pro me je zpomaleni, neaktivita neco neprirozenyho... a s vekem (a to su jeste mladice) zacinam vnimam ze i tenhle aspekt zivota potrebuju zlepsit.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KRISKA: Jsem ráda, že se ti to líbilo. :) Ad ty přepálené začátky a snaha o extrémní výkony, přesně, tuhle chybu jsem taky dělala pořád a roky. Výkonnost se mi nezvedala, pohyb jsem si neužívala a i lýtkový sval jsem si natrhla. Krása, krása.

Asi bych měla tendenci si říkat, proč nám tyhle principy třeba nevysvětlili na tělocviku. Ale ono obecně čekat, že výuka těláku bude opravdu výuka, je asi naivní, fakt. A tuhle debatu jsme tu už beztak vedli mockrát.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MOODYCAT: ahoj v mym tele... takze te naprosto chapu.

jak to tady ctu mam uplne chut vyrazit ven si "zabehat" a zjistit, jak se to vlastne dela jak je venku tak krasne slunicko :D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ARGANNAH: uplne sem vsemu nerozumela, ale jo, jak rikam - nemam trpelivost na behani a je to tak, na to musis mit trpelivost :D diky za tip, byla to hezka oddychovka na nedelni odpoledne a treba sama vidim, ze jak hodne trajdam s krosnou na tezko po kopeckach snecim tempem, ze pak na rovince s batuzkem a vodou uzenu v pohode o 10 let mladsi kluky... a ze prepaleny zacatky sou u me dost problem, protoze po 35 - 40km uz me bolej nozicky a ta 100 kolem brna za 24h nejak zustava porad vzdalenejsim a vzdalenejsim snem... ale taky na ni su schopna na prvnich nekolika km vyrahnout prumerku v chuzi klidne 6,5 kmh a po 35km su odpalena a nemam sanci... budu si o tech "tempech" nebo jak se to jmenuje asi muset neco nastudovat a zatim se na to i "chystat" :D a ne proste jen vyrazit a doufat...
    DELIRIUM
    DELIRIUM --- ---
    BERUSKA_CA: Vida, to mě nenapadlo! Vyzkouším :) děkuju!
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KOTENCE: Jistě, v intencích dalších reforem klasických nešvarů současného systému. Především ale v první řadě proměnu veřejného diskursu který pořád ještě oslavuje přepracování, osobní oběti zaměstnanců pro práci, workoholismus a klade důraz především na kariérní ambice proti téměř všemu ostatnímu. Postavit se proti zneužívání lidí, ať už jde o klasické vykořisťování Rohlík-style (sorry za ten marxistický termín, ale sem imho fakt sedí), nebo o vysávání lidí pod rouškou nějakého ideálu, což je třeba to školství nebo zdravotnictví ("nemůžeš stávkovat a diktovat si podmínky, protože životy lidí, protože chudinky děti, protože co studenti, protože můžeš být rád, že se držíš na tom jedno akademickém místě, na které čeká padesát lidí a devětačtyřicet se nikdy nedočká, protože na stáž v téhle firmě chce každý a v životopise je to bomba, přece nečekáš, že dostaneš ještě zaplaceno," apod.). Jinak jsme jako kultura uprostřed hladomoru, kde by si estéti stěžovali, že většina žen je odpudivě hubená.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BERUSKA_CA: Přesně. Když to nejde po dobrém, holt je třeba začít symbolicky fackovat. Jinak si tě zařadí jako někoho, na koho si může dovolovat.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    DELIRIUM: Bych kontrovala (na “uz zase zeres?”): “Uz zase vedes debilni kecy?”
    Na nektere vysvetlovani nepusobi.
    DELIRIUM
    DELIRIUM --- ---
    Jdu si sem trochu postěžovat na situaci v práci.
    Mám kolegyni, která je v podstatě v jádru dobrej člověk, nicméně... Neustále trousi komentáře (asi si myslí, že vtipné) typu, že pořád něco jím. Jakože projde kolem myho kanclu a poznamena: Zase něco zeres? Ty ses ale země živitelka. Atd.
    Říkala sem jí, že mi to je nepříjemný a ví i o mé dřívější PPP. Nicméně to nereflektuje. Tak sem se minulý týden už ohradila s tím, ať to prosím nedělá, že sem ráda, že jím pravidelně a bez výčitek a tyhle poznámky mi nedělají moc dobře. Bylo to jako kopnout do vosiho hnízda. Prý sem moc vztahovačná a ona už mi ani nemůže nic říct? Přece to myslí úplně normálně a je to jako kdyby komentovala, že si někdo dělá kafe.
    Tuhle bitvu asi nevyhraju. Protože na cokoli reaguje agresí. Pro priklad: holka, co jde s klukem na pokoj (kauza Feri) si za to může sama a nemá pak fňukat; pohorsuje se, když vidí tlustou holku v sukni atd...
    Příští týden už nám končí HO, takže se tam s ní budu potkávat denně. Ach jo :/
    (omlouvám se za výlev)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    ARGANNAH: a máš nápad, jak to řešit systémově? Nedovedu si to dost dobře představit...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MOODYCAT: To je ale podle mě právě jeden z principiálních problémů současného veřejného diskursu kolem hubnutí. Že předpokládá ideálního klienta. Klienta, který dost spí, stresuje se v únosné míře, nemá fyzičku, před dietou se každodenně přejídal a hubne prvně nebo podruhé v životě. Ovšem takových nás je minimum. Většina lidí je přetažená, nevyspalá, dlouhodobě chronicky vystresovaná a spousta z nich navíc dlouhodobou podvýživu prokládá občasným přejídacím záchvatem, nemá třeba vůbec šanci najíst se v práci, tak jí jednou denně večer. Tohle jsou reality dnešního života, ne pohodlní spokojení tlouštíci, co jsou baňatí, protože nic nedělají a jedí. Jenže když aplikuješ na sebe pravidla, co platí pro ně, fungovat to nebude. Logicky a pochopitelně. Bohužel jediné, co lidi jako ty slyší ve veřejném prostoru je buď a) ale to jsou jen výmluvy, nebo b) tak si najdi jinou práci. No, já jsem za sebe teda ráda, že tu medicínu tady ještě někdo za těchhle podmínek kurva dělá a jsem poslední, kdo by posílal doktory pracovat do Jednoty jen proto, aby se zbavili pár kilo navíc. To je esence neúcty, fakt.

Jsme tzn. zase zpět u toho, co tu omílám jak kafemlejnek kolik měsíců, totiž že tloustnutí populace je systémový problém. Ne něco, co lze hodit na bedra individua jako výsostně jeho odpovědnost. A musí se to řešit i celospolečensky, ne pouze individuálními jídelníčky a tréninkovými plány.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ARGANNAH: Nj, tak takovej je proste zivot, malokdo ma moznost v zivote delat uplny hovno, kdyz treba musi…dunno…vydelavat na najem.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MOODYCAT: Moody, když je tělo v chronickém stresu, nevyspalé a dlouhodobě podvyživené nebo zmítané jídelními excesy,, tak se bude skutečně chovat jinak než píšou v učebnicích. Story of my life.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MARINNE: našla jsem nějaké články o tom, že někteří lidé na trénink reagují zlepšením kondice mnohem pomaleji než většina, včetně studie, že které to vychází. Mám např. sestavu cviků, které dělám denně, zabere mi asi dvacet minut. Některé z nich jsou pro mě stejně náročné jako na začátku.

Asi to bude ale do určité míry souviset i s tou profylaxí, když jsem ji na základě doporučení lékařky navýšila z 50 na 200 mg, cítila jsem se tak slabá, že jsem měla problém dělat cokoli. Teď jsem skoro zpět na těch 50 mg a slabost, ospalost i celková letargie jsou skoro pryč.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MOODYCAT: *vyssi vydej, jak prijem
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Ja bych chtela mit fakt takovy to normalni telo, co funguje, jak se pise v knizkach.
    Kdyz sportuje, tak se mu zlepsuje kondice, kdyz silove cvici, tak se mu delaj svaly, kdyz ma nizsi vydej, nez prijem, tak hubne. Kdyz prestane kourit, tak se mu lip dycha.
    Fakt by me zajimalo, kdo vymejslel ten muj organismus, protoze na nej zadny bezny procesy z ucebnice biologie absolutne nefungujou.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ARGANNAH: Ja behám rada, keď som začínala ako kuřák, tak to bolo náročné, trpela som jak zviera, ale išlo to hore rýchlo. Behanie mi pomohlo prestať fajčiť, pretože som videla, že ak fajčím, tak mám nulový progres.
    Inak som začínala jeden rok na jar s behom, pri ktorom som po 2,5km nemohla. Mali by sa stať 2 veci: človeku začnú lepšie fungovať pľúca a srdce v záťaži, podobne ako keď ide do schodov a už sa nezadýcha. Mala by sa sústavným tréningom zvyšovať kapacita. Ak človek fajčí, pľúca pri tréningu stoja. Niekto má geneticky dané, že ho to ovplyvňuje menej, iný viac. Druhá vec je pohybový aparát, svaly a kĺby, ten by mal človek a uniesť bez zranenia. U obéznych ľudí je toto veľmi dôležité. Myslím, že sú ľudia, ktorých telo sa proste na nemalú záťaž z behania proste adaptuje horšie.
    Ja som po roku behania ubehla polmaratón za 2:12. 7 rokov na to si občas vybehnem von, bežím pomalšie, ale 10km dám v pohode. Nič ma nebolí, netrpím.
    Čo sa týka jedla, bežci sa typicky nestíhajú dojedať, ak behajú často. Raz som kvôli tomu odpadla v metre z nízkeho cukru. Potom do seba cpú také tie ovocné pasty s koncentrovanou fruktózou. Takže sú podľa mňa do nejakej miery podvyživení všetci.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MARINNE: Ja to tak beru, nemam bezeckou postavu (165cm, sama slacha), jsem kriznik Potemkin. Ale beham i tak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam