ARGANNAH: Ja behám rada, keď som začínala ako kuřák, tak to bolo náročné, trpela som jak zviera, ale išlo to hore rýchlo. Behanie mi pomohlo prestať fajčiť, pretože som videla, že ak fajčím, tak mám nulový progres.
Inak som začínala jeden rok na jar s behom, pri ktorom som po 2,5km nemohla. Mali by sa stať 2 veci: človeku začnú lepšie fungovať pľúca a srdce v záťaži, podobne ako keď ide do schodov a už sa nezadýcha. Mala by sa sústavným tréningom zvyšovať kapacita. Ak človek fajčí, pľúca pri tréningu stoja. Niekto má geneticky dané, že ho to ovplyvňuje menej, iný viac. Druhá vec je pohybový aparát, svaly a kĺby, ten by mal človek a uniesť bez zranenia. U obéznych ľudí je toto veľmi dôležité. Myslím, že sú ľudia, ktorých telo sa proste na nemalú záťaž z behania proste adaptuje horšie.
Ja som po roku behania ubehla polmaratón za 2:12. 7 rokov na to si občas vybehnem von, bežím pomalšie, ale 10km dám v pohode. Nič ma nebolí, netrpím.
Čo sa týka jedla, bežci sa typicky nestíhajú dojedať, ak behajú často. Raz som kvôli tomu odpadla v metre z nízkeho cukru. Potom do seba cpú také tie ovocné pasty s koncentrovanou fruktózou. Takže sú podľa mňa do nejakej miery podvyživení všetci.