• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KOTENCE: Jistě, v intencích dalších reforem klasických nešvarů současného systému. Především ale v první řadě proměnu veřejného diskursu který pořád ještě oslavuje přepracování, osobní oběti zaměstnanců pro práci, workoholismus a klade důraz především na kariérní ambice proti téměř všemu ostatnímu. Postavit se proti zneužívání lidí, ať už jde o klasické vykořisťování Rohlík-style (sorry za ten marxistický termín, ale sem imho fakt sedí), nebo o vysávání lidí pod rouškou nějakého ideálu, což je třeba to školství nebo zdravotnictví ("nemůžeš stávkovat a diktovat si podmínky, protože životy lidí, protože chudinky děti, protože co studenti, protože můžeš být rád, že se držíš na tom jedno akademickém místě, na které čeká padesát lidí a devětačtyřicet se nikdy nedočká, protože na stáž v téhle firmě chce každý a v životopise je to bomba, přece nečekáš, že dostaneš ještě zaplaceno," apod.). Jinak jsme jako kultura uprostřed hladomoru, kde by si estéti stěžovali, že většina žen je odpudivě hubená.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    ARGANNAH: a máš nápad, jak to řešit systémově? Nedovedu si to dost dobře představit...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MOODYCAT: To je ale podle mě právě jeden z principiálních problémů současného veřejného diskursu kolem hubnutí. Že předpokládá ideálního klienta. Klienta, který dost spí, stresuje se v únosné míře, nemá fyzičku, před dietou se každodenně přejídal a hubne prvně nebo podruhé v životě. Ovšem takových nás je minimum. Většina lidí je přetažená, nevyspalá, dlouhodobě chronicky vystresovaná a spousta z nich navíc dlouhodobou podvýživu prokládá občasným přejídacím záchvatem, nemá třeba vůbec šanci najíst se v práci, tak jí jednou denně večer. Tohle jsou reality dnešního života, ne pohodlní spokojení tlouštíci, co jsou baňatí, protože nic nedělají a jedí. Jenže když aplikuješ na sebe pravidla, co platí pro ně, fungovat to nebude. Logicky a pochopitelně. Bohužel jediné, co lidi jako ty slyší ve veřejném prostoru je buď a) ale to jsou jen výmluvy, nebo b) tak si najdi jinou práci. No, já jsem za sebe teda ráda, že tu medicínu tady ještě někdo za těchhle podmínek kurva dělá a jsem poslední, kdo by posílal doktory pracovat do Jednoty jen proto, aby se zbavili pár kilo navíc. To je esence neúcty, fakt.

Jsme tzn. zase zpět u toho, co tu omílám jak kafemlejnek kolik měsíců, totiž že tloustnutí populace je systémový problém. Ne něco, co lze hodit na bedra individua jako výsostně jeho odpovědnost. A musí se to řešit i celospolečensky, ne pouze individuálními jídelníčky a tréninkovými plány.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ARGANNAH: Nj, tak takovej je proste zivot, malokdo ma moznost v zivote delat uplny hovno, kdyz treba musi…dunno…vydelavat na najem.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MOODYCAT: Moody, když je tělo v chronickém stresu, nevyspalé a dlouhodobě podvyživené nebo zmítané jídelními excesy,, tak se bude skutečně chovat jinak než píšou v učebnicích. Story of my life.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MARINNE: našla jsem nějaké články o tom, že někteří lidé na trénink reagují zlepšením kondice mnohem pomaleji než většina, včetně studie, že které to vychází. Mám např. sestavu cviků, které dělám denně, zabere mi asi dvacet minut. Některé z nich jsou pro mě stejně náročné jako na začátku.

Asi to bude ale do určité míry souviset i s tou profylaxí, když jsem ji na základě doporučení lékařky navýšila z 50 na 200 mg, cítila jsem se tak slabá, že jsem měla problém dělat cokoli. Teď jsem skoro zpět na těch 50 mg a slabost, ospalost i celková letargie jsou skoro pryč.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MOODYCAT: *vyssi vydej, jak prijem
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Ja bych chtela mit fakt takovy to normalni telo, co funguje, jak se pise v knizkach.
    Kdyz sportuje, tak se mu zlepsuje kondice, kdyz silove cvici, tak se mu delaj svaly, kdyz ma nizsi vydej, nez prijem, tak hubne. Kdyz prestane kourit, tak se mu lip dycha.
    Fakt by me zajimalo, kdo vymejslel ten muj organismus, protoze na nej zadny bezny procesy z ucebnice biologie absolutne nefungujou.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ARGANNAH: Ja behám rada, keď som začínala ako kuřák, tak to bolo náročné, trpela som jak zviera, ale išlo to hore rýchlo. Behanie mi pomohlo prestať fajčiť, pretože som videla, že ak fajčím, tak mám nulový progres.
    Inak som začínala jeden rok na jar s behom, pri ktorom som po 2,5km nemohla. Mali by sa stať 2 veci: človeku začnú lepšie fungovať pľúca a srdce v záťaži, podobne ako keď ide do schodov a už sa nezadýcha. Mala by sa sústavným tréningom zvyšovať kapacita. Ak človek fajčí, pľúca pri tréningu stoja. Niekto má geneticky dané, že ho to ovplyvňuje menej, iný viac. Druhá vec je pohybový aparát, svaly a kĺby, ten by mal človek a uniesť bez zranenia. U obéznych ľudí je toto veľmi dôležité. Myslím, že sú ľudia, ktorých telo sa proste na nemalú záťaž z behania proste adaptuje horšie.
    Ja som po roku behania ubehla polmaratón za 2:12. 7 rokov na to si občas vybehnem von, bežím pomalšie, ale 10km dám v pohode. Nič ma nebolí, netrpím.
    Čo sa týka jedla, bežci sa typicky nestíhajú dojedať, ak behajú často. Raz som kvôli tomu odpadla v metre z nízkeho cukru. Potom do seba cpú také tie ovocné pasty s koncentrovanou fruktózou. Takže sú podľa mňa do nejakej miery podvyživení všetci.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MARINNE: Ja to tak beru, nemam bezeckou postavu (165cm, sama slacha), jsem kriznik Potemkin. Ale beham i tak.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Taky je ovšem třeba otázka, kolik ti běhající lidé u toho sní. Pokud by člověk jedl na bazál a hlavně pod něj, asi by se nebylo co divit, že se v běhání nijak extra nezlepšuje. Myslela bych si, že zvlášť v případě anorexie by to fakt mohl být problém dát.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    MAR_TINA: Imho to je taká predstava, ktorú máme že šport a zdravie sa rovná beh. Niečo ako keď v telke vidíš ajťákov, nikto nepoužíva myš, prekonať firewall je otázka intenzívneho mlátenia do klávesnice a vďaka tomu zistia, že pred rokom dala dotyčnému snúbenica kopačky (a on sa preto zmenil na vraždiace monštrum).

Moja fyzioterapeutka hovorí, že beh nie je pre každého a to že to odfučím a zabehnem ešte neznamená, že je to dobrý nápad a že by som to mala robiť. Tak behávam na páse krátke časy s prestávkami (akože hiit), alebo nordic walking (stabilne zvýšený tep), alebo orbitrek.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MARINNE: Také si myslím. Někomu jde tanec, jinému vzpírání, někomu běh, někdo rád plave. Co mi spíš jde, dělám radši a pak to jde lépe. Proč by se měl každý přemáhat jak hovado a trpět třikrát týdně u běhu?
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    Hele a nemôže to byť proste tým, že niektorí ľudia holt na ten beh nemajú až také predpoklady a vždy im to pôjde o dosť ťažšie rovnako ako iný ľudia majú problém nabrať svalovú hmotu a furt sú len šľachovitý? O MOODYCAT: sa samozrejme nebavím, tam to je jasné.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    WEWERKA: žádná anemie, nic. Maličko tu celkovou neschopnost zhoršují léky, co beru dlouhodobě jako profylaxi migrény, ale jinak se nikdy nepřišlo na nic.
    Jen jsem teda kdysi v dětství nepozorovaně prodělala mononukleózu, což se zjistilo až zpětně, jsem "hrdou" nositelkou HSV-1 (herpersvirus, který způsobje opary) a cca před rokem mě dorazil covid. Každý z těch virů má potenciál způsobit různé únavové syndromy...
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    TAPINA: O zkracenem dechu taky neco vim aneb 40 cigaret denne udelalo svoje. Trvalo spoustu let nez jsem to prekonala.

MOODYCAT: To byla jen takova idea, treba to tu nekomu pomuze ke krevnimu testu.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    WEWERKA: Já mám asi malou kapacitu plic. Aniž bych měla nějakou diagnózu, když jsme si v rámci školy hráli se spirometrem, tak jsem si naměřila nějakých 1,5 l, podstatně míň, než ostatní. Na funkci v běžném životě to nemá vliv.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    WEWERKA: Ja mam tlak 80/50 a v praci travim 300 hodin mesicne, tak hadam, ze to asi nebude tak slozity rozklicovat unavu :).
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Nemate treba problem s anemii? Beru ted zelezo a dost se mi snizila unava.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Jo, běh. Kdykoli jsem zkoušela běhat, přišly fáze:
    1. Chcípnu.
    2. Ty jo, asi nechcípnu tak hned.
    3. Ono to docela jde.
    4. Tak ne, nejde, to byl jednorázový exces.
    5. Chcípnu.
    6. Chcípnu už při oblékání.
    7. Chcípnu hned v posteli, abych nemusela ráno vstát a myslet na to, že zas mám jít běhat.

Zkoušela jsem dodržovat všechny, možné rady a tréninkové plány pro úplné začátečníky, abych se jako zlepšovala, akorát že nezlepšuju. Já se dokážu intenzivně hýbat jen tehdy, kdy ten pohyb není samotným účelem. Naštěstí takové možnosti jsou.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ECLECTICA: Ja mam taky pocit, ze chcipnu, ale uz jsem si na ten pocit zvykla :).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam