MAR_TINA: ad ten druhý odstavec, ehm. Machytkovo neustálé zdůrazňování, že teď jedou podle evidence-based medicine, mi trochu sugeruje, že možná existuje nějaký šum v převádění vědeckých výzkumů do lékařské praxe, natož do praxe nějakých koučů a poradců s dvěma týdny rychlokurzu. Nechci se teda vůbec navážet do medicíny, tenhle problém existuje ve vědě plošně, přírodní i humanitní. Ale podle mě je to nějaký lavinový efekt zhruba tohohle stylu:
a) vychází se z nějakých poměrně starých studií z doby, kdy tloustnutí populace ještě žádný problém nebyl, a ty se aplikujou do praxe,
b) výzkumy pokračujou, začíná se pomalu ukazovat, že věci jsou možná složitější,
c) ale klinická praxe má za nimi nějaké zpoždění a dlouhodobé neúspěchy pacientů v hubnutí se dají snadno vysvětlit tím, že pacient nemá disciplínu a dělá v režimu chyby (což je podle mě i v mnoha případech pravda, tím ale hůř pro celkovou zpětnou vazbu od pacienta k lékaři),
d) tloustnutí populace začíná být alarmující a spouštějí se veřejné kampaně založené na strašení a fatshamingu,
e) vědecké výzkumy už tou dobou vědí, že představy generace průkopníků bude třeba masivně opravit, ale ještě nevnímají rozsah škod,
f) klinická praxe se začíná přizpůsobovat novým objevům, ale g) mezitím se rozjede masivní "diet culture", která káže, moralizuje, fatshamuje a dál z dlouhodbého neúspěchu režimu obviňuje klienta, čímž ještě zesiluje diskurs "můžete si za to sami" a "jen se vymlouváte".
h) V téhle chvíli už se o nefunkčnosti diet mluví na vědeckých kongresech a vědci se psychicky připravují na nevděčný úkol veřejného přiznání, že předchozí generace udělaly nějaké chyby,
i) pak to začnou konečně říkat nahlas,
j) jenomže diskurs "tlustoprdi se jen vymlouvají, vždyť je to tak snadné" už je tak rozjetý, že bude trvat další dekádu, než je někdo začně poslouchat.
(Hodně u toho mimochodem myslím na Foucaulta, zvlášť na Zrození kliniky. Ve finále je válka o obezitu válkou kulturní, nikoli technickou. Naším nepřítelem nejsou jen zastaralé postupy, ale především a hlavně ten všemocný dietní diskurs. Který už dávno nemá s vědou nic společného.)