• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GRANTORINO: Tady máš jednu japonskou ženu v domácnosti, co vaří, čím se tak běžně Japonci stravují.

    https://www.youtube.com/user/cookingwithdog

    Samozřejmě prozkoukám obě víc rád, v Japonsku jsem zatím strávil dohromady jen 2 měsíce a ve Vietnamu 3 týdny, což je žalostně málo.

    Jarní závitky jsou smažený, ne? Z těch teče ten olej, že bys to mohla ždímat. :D
    Asi myslíš nem cuốn (někde jako letní závitky). A jasně, skleněný nudle no. Dohromady spíš menší část celé "kuchyně".

    Samozřejmě, dá se to poskládat z takových jednotlivostí z různých regionů.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: tak to bys asi měl víc tu kuchyni prozkoumat a ne jenom všechno uvařit v sójovce.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: jinak například takto uděláš vermicelli nudle a už jsem to tu psala. A to je podstatná část vietnamských jídel, pak máš třeba jarní závitky, že?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: jinak například takto uděláš vermicelli nudle a už jsem to tu psala. A to je podstatná část vietnamských jídel, pak máš třeba jarní závitky, že?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    No vím, blanšířuju lupení i si dělám kuskus.

    Ale že by na tom byla založená japonská nebo vietnamská kuchyně bych úplně netvrdil.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: a víš, že třeba jídlo se dá i napařit? Když to zaleješ horkou vodou a necháš dojít pod pokličkou?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: třeba běžný způsob úpravy zvaný blanšírování?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    BERUSKA_CA: jestli si neumíš zajistit jídlo, tak to ti asi nepomůžu. Aspoň, že to zvládneš napsat na nyx.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GRANTORINO: Který japonský a vietnamský jídla se zalejvaj horkou vodou? Cup Noodle a Vifonky? :D

    Bych spíš řekl, že japonská kuchyně je převážně založená na "vařte to tak dlouho v sojovce, mirinu a daši, až to bude chutnat jako sojovka, mirin a daši". 🙃
    Vietnam… tam se s tím MSG nemažou.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    TAPINA: to není pravda. Japonská kuchyně i vietnamská je například založená na minimální úpravě a hnusná rozhodně není. Pokud neumíš kombinovat ingredience nebo dát dohromady chutné jídlo, tak to je možné, ale jdou samozřejmě i velmi dobrá jídla s minimální úpravou.
    Prostě opět je to o tom naučit se vařit nebo chcete-li jídlo připravovat.
    ACKO
    ACKO --- ---
    ZVEMI: no tohle bude asi zkresleno tím, že je to jen za rok 2020
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    Na spojitosť socioekonomického statusu a obezity sa píšu odborné štúdie, takže my to tu asi nevyriešime, o mentálnom zdraví sme sa tu napríklad ani nebavili. Takéto komplexné otázky sa nedajú riešiť jedným príspevkom do diskusie o tom ako si treba variť.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    GRANTORINO: Všechna ta jídla, která stačí zalívat horkou vodou, jsou mimořádně hnusná a když je ochutíš, tak jsou hnusná s příchutí. Dobrá chuť v jídle vzniká vařením ingrediencí dohromady.
    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    ACKO: Beru odsud https://www.wcrf.org/cancer-trends/colorectal-cancer-statistics/ a eyeballing odsud https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/cancers/10_8_9-Colorectum-fact-sheet.pdf. ČR v top 10 není, Slovensko ano. Zajímavé, že v tom prvním linku je celkově a pro muže v top 10 Japonsko jediná neevropská země.

    Žaludek tady https://www.wcrf.org/cancer-trends/stomach-cancer-statistics/.

    Je to za rok 2020, takže může být zkresleno diagnostikou během covidu (i mimo covid jsou ale samozřejmě regionální rozdíly). Prostě pro představu. Jak říká MARINNE štíhlost =/= zdraví.
    ACKO
    ACKO --- ---
    ZVEMI: no pozor, v rakovině tlustýho střeva jsme premianti my
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    Se skoro bojim napsat, ze ted bydlim na hotelu, kde mi daji snidani a tim to konci. Zivit se po letistich je jako chodit do hospod. A to se nebavime o velmi promenlive pracovni dobe (zitra vstavam ve tri rano).
    Poradi mi Grantorino at sebou vsude taham trakar se zeminou a v nem mam vysazenou zeleninu? :)
    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    GRANTORINO: Říkáš, že nechápeš socioekonomické důvody. Dáváme ti vcelku jasně představitelné příklady a ty si z toho vybereš troubu. OK.
    Pokud je člověk hodně namotivovaný, zvládne toho spoustu, ale dlouhodobě v rámci běžného denního provozu je prostě kolikrát jednodušší konzumovat i jiné než doma ze základních surovin připravené jídlo. Ostatně Chris, kterým to začalo, rozebírá třeba rozdíl bílé pečivo (v českém prostředí rohlík) vs. kváskový celozrnný chleba.

    Žiju v Japonsku. Jsme v auditku Obezita a Japonsku má jednu z nejnižších mír obezity na světě, za to je ale velmi, velmi vysoko na žebříčku incidence rakoviny žaludku nebo rakoviny tlustého střeva, což je s výživou spojeno taky.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    ACKO: ja tieto reči počúvam zásadne od pražákov pre ktorých venkov znamená chalupu kde maju 3 cvičné záhony a chodia tam kosiť trávu a myslia si že takto to vyzerá na dedine. Ale prácu majú v Prahe, príjem majú pražský a lekárov majú v Prahe.


    GRANTORINO: na ryži, cestovinách a bramborách neni špatné nič okrem toho, že ak ješ len toto a stále dokola tak to neni vôbec vyvážený jedálniček. To že takto sa stravujú krajiny rozvojového sveta kde ľudia nemajú problém s nadváhou len ukazuje, že si tu zase pletieme štíhlosť a zdravie. To nie je to isté.
    Jasne, cviciť nemusíš vo fitku, ani si nemusíš platiť rehabilitácie, alebo mixovať domáci hummus. Snažila som sa ti tu na konkrétnych príkladoch ukázať, že pre niektorých ľudí robiť to čo robím ja denne a bežne znamená prekonávať na každom kroku dodatočné prekážky a náklady: finančné aj časové. Preto je to oveľa ťažšie. Keď sa k tomu priráta horšia práca (hlavne čo sa týka dopadov na zdravie), časovo viac náročná a to že doma ich napr čaká jeden nie úplne samostatný senior tak ja skôr čudujem ako to zvládajú.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Absence fitka nebo multisportky není fakt základní předpoklad k tomu mít obezitu :O.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    MARINNE: cože? To zvládnou i moje děti tahle jídla a trvají tak 10-15 minut. Hummus se hodí do mixéru, takže wtf?
    Promiň, ale to prostě zní, že neumíte vařit nebo si nakoupit potraviny.
    Co je špatného na rýži, bramborach a těstovinách?
    Pokud má někdo problém uvařit si za 10-15 minut jídlo, tak to už asi neporadím.
    Zajímavé je, že se takto stravuje většina světa, jí fazole, čočku, rýži, těstoviny a obézní nejsou. Možná by se k tomu měli vrátit.
    Já jsem taky tři roky bydlela na vesnici. A kupodivu mě to nedonutilo vařit nezdravě.
    Zelí, brambory, mrkev, sezónní zelenina, kuřecí maso, jahody, ovoce, to všechno je i na periferii a vesnicích normálně dostupné.
    Asi to není příjemné slyšet, ale tak se musí vrátit k základní stravě. Rozhodně to nejsou socioekonomické důvody, proč nejíst zdravě, ale souhlasím, že to lidi zřejmě neumí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam