TAPINA: "Ženská s rodinou na to nemá čas" je samozřejmě na tom největší peklo. Znala jsem kdysi jednu paní (cca 50 let tehdy), chodily jsme spolu na akvaaerobik. Dávno tomu. Manžel měl hemzy, že je moc tlustá, tak se přihlásila na cvičení, aby shodila. Začala chodit, tuším dvakrát týdně, načež manžel začal mít hemzy, že nestíhá domácí práce ve stejné kvalitě, jako předtím, a že by měla přestat chodit cvičit, aby stíhala. To je v kostce ono: já chci (potažmo "svět chce"), abys vypadala tak a tak, ale podmínky k tomu, abys tak vypadat mohla, mít nebudeš, protože budeš deset hodin sedět bez pohnutí v práci a pak koukej doma skákat kolem dětí, to je tvoje výsostna role.
A teď kdyby ženská řekla "okej, tak jsem zaměstnaná matka od rodiny, tak holt tak i vypadám, fuckoff, jestli (miláčku/světe, nehodící se škrtněte) chceš, abych vypadala jinak, tak mi pomoz vytvořit podmínky, abych tak vypadat mohla. Ale ne. Ona přistoupí na tu hru společensky prestižního vzhledu a místo zdravého jídla, sportu a odpočinku se začne za plného zápřahu mořit hlady, aby jakože zhubla. Všichni víme, jak to probíhá dál - trochu uhubne, za cenu trápení a vyčerpání, a pak to zase všechno přibere i s úroky. Místo zdravého životního stylu sebetýrání a askeze jak ve středověkých klášterech.
(A teď se teda hodně ovládám, abych nepokračovala hněvivým výlevem na adresu dietní kultury, dietního průmyslu a současného feminismu, který si tenhle problém sice uvědomuje, ale v zásadě ho řeší tím, že doporučuje ženám, ať teda nemají děti. Doufám že oceňujete, že jsem vás toho ušetřila. :D)