• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: mě ten kulatý blahobytný obličej nezhubl vůbec nikdy!
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    GALE: Tak do nějaké míry když obličej splaskne, můžou vylézt vrásky. Nicméně zároveň je to patrný průvodní jev hladovění, mi přijde. Anorektičky, keto fanynky, hladovkářky, na těch všech je to krásně vidět. Naopak zdravé hubnutí mi přijde, že omlazuje.
    GALE
    GALE --- ---
    ARGANNAH: Ozempic face mi přijde jako zajímavý fenomén. Jen nevím jestli stárnutí v obličeji způsobuje Ozempic nebo vlastní hubnutí. Dost lidí v mém okolí, co zhubli od určitého věku, na první pohled vypadali spíš skokově zestarlí. Až pak jsem si uvědomila, že vlastně zhubli. Co si vzpomínám, tak žena (asi 35), muž (asi 45).
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Jediné, co v něm vlastně není, je něco o tom pověstném "ozempic face" alias stárnutí, které se údajně na ozempicu zrychluje. Docela by mě zajímalo, co je na tom pravdy.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Tldr: Ozempic, hurá, hubne se po něm. Elon Musk jí Ozempic, Oprah Winfrey jí ozempic, kdo nejí ozempic, není cool. Anebo je to vlastně uncool, protože lidi se obecně cpou ozempicem a tak se ho nedostává pro diabetiky, kteří ho potřebuji nejvíc. Ozempic způsobuje psychiatrické problémy - nebo tqky možná nezpůsobuje. Ozempic je skvělý, jezte Ozempic, anebo možná radši žijte zdravě a Ozempic nejezte.

Jak píše Gilotin, je to článek pro nezasvěcenou veřejnost, není v něm asi nic nového pro někoho, kdo už o věci něco zjišťoval. Pro lékaře imo ztráta času to číst.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    VON_GILOTINE: O to nejde ne?
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    To neni vedecky clanek. Promin. Je to pro nas laiky
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    VON_GILOTINE: Tldr? Krom toho ze řeší nesmyslnej pseudorozdil mezi ozempic a wegovy? :D
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Velice rozumny popis poslednich par let ozempicu, co to je, k cemu to puvodne bylo, rozvoj vadneho uzivani atd atd

Hollywood's Ozempic Epidemic
    https://www.newsweek.com/ozempic-hollywood-celebrities-diabetes-weight-loss-1889634
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Zpráva z bojiště: byla jsem na tom prvním tréninku. Samotnou mě překvapilo, jakou jsem měla radost, že jsem zase v posilovně. Trenér je absolutně boží. Stroje jsou extrémně sofistikovaný, až skoro moc na můj vkus. Všechno vyvoněný a ňuňu, lidi extrémně okrasný. Budou to rozporuplný tři měsíce evidentně.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KURE: hodně mi to vyhovuje. Dřív jsem jedl tak dvě plnohodnotná jídla denně plus hromadu šepletě. Nyní si hlídám snídani slušnou, pak třeba drobná svačinka, slušný oběd, svačinka, nějaká ok večeře a třeba před spaním půl vaničky tvarohu, atd. Vyhovuje mi to dost.
    KURE
    KURE --- ---
    BRUKEV: a jak ti vyhovuje pět jídel dene?
    Moje zkušenosti jsou spíše špatný, jednak logistika je opruz a druhak v mým případě se prostě víc rozežeru než třema jidlama.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ARGANNAH: spánek je, naštěstí, můj kamarád. Lehnu, usnu. Jsme z mozkem domluvení, že do postele se starosti netahají, protože se v posteli nevyřeší.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BRUKEV: Ještě nepadnul spánek/relaxace a alkohol. To jsou podle mě dvě věci, které jsou v takovýchhle situacích stejně zásadní, ne-li skoro zásadnější. Spánek by podle mě měl být v těchhle situacích absolutní priorita, když se sere spánek a relaxace, sere se všechno. A všichni víme, jak se při stresu spí. Lednu do postele přetažená, bušení srdce, napětí, hlavou se honí miliarda věcí. Nebo člověk večer ještě usne, ale vzbudí se ve dvě ráno, neví proč, okamžitě najede nával úzkosti, starosti, co zítra, jak zvládnu tohle tohle. Třeštění očí do tmy, třes. A terapie alkoholem, která s tím jde typicky ruku v ruce, čímž člověk kalorie, které nesní, dopije, včetně rozsahlého bonusu.

Hrozně moc držím palce, ať se to srovná co nejdřív a nechá to co nejmenší následky.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Heh, potvrzuju.
    Je to asi tři měsíce, co jsem zase pomalu najel na úpravu stravy a pohyb. Jídlo pětkrát denně, pravidelné snídaně, večer nepřejídání, nějaký workout, fyzická práce na chalupě. Systém a řád.
    Nečekaně nám skončil tchán s mrtvicí ve špitále. OSVČ, takže řešit co s nájmem prostor, desítky telefonů, kde je zakázka, kdy bude zakázka, platby subdodavatelům, bez přístupu na účet, co dva dny jízda do vedlejšího města do nemocnice. Do toho práce na baráku, na chalupě, do toho zemřel spolupodílník našich pozemků, takže řešíme s dedicem v zahraničí, odkup podílů,...
    Co si budeme říkat, držím se zuby nehty pravidelných snídaní. Večer dojdu domů a sežral bych i celou krávu, ideálně ovšem ještě předtím dal Colu a půlku šuplíku, ve kterém jsou sladkosti od velikonoc. Pravidelné cvičení je utopie, naštěstí mám ted tolik práce se dřevem a dlažbou okolo baráku, že je to smýkání solidní fitko.

V hlavě jsem si to jakožto chlap (ad předchozí debaty o mužském a ženském mindsetu) každopádně nastavil následovně:
    Máš jídlo a (intenzivní) pohyb.
    Intenzivní pohyb není jen workout, těžká práce je taky zpevnění a budování svastva, tedy dobrá pro spalování, tedy kažli na cvičení, zaber s bukovýma špalkama a ztraceným bedněním.
    Ojebeš jídlo, pohybem to nedoženeš. Takže snídej, co to jde, najdi si čas na oběd, večer se (ku@va) hlídej, zbylá dvě tři jídla mezi tím nějak dopadnou.

Ale je to těžké,přetěžké.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    IOM_NUKSO: Tak vítej mezi námi. :) Stres je hrozná svině. Držím palce, ať jde pokud možno co nejvíc snížit a ať nezanechá moc velké následky.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    VON_GILOTINE: Je to samozřejmě něco jiného, ale při tom hubnutí to může vypadat v něčem podobně. Člověk se hýbe, cítí se dobře, váha klesá, motivace je silná, vše se daří. Pak prásk, průser, někde se vylíhne něco, co je potřeba absolutně prioritizovat, hubnutí jde na druhou kolej. Hýbat se nejde (u zranění) nebo na to není čas (péče o nemocné dítě, nával v práci), psychika jde do hajzlu a člověk, co se rád uklidňuje jídlem, je najednou v situaci, kdy se mu aktivujou staré zlozvyky. Váha se zastaví nebo jde nahoru, prima pocit v těle mizí, endorfiny jdou do kytek, všechno špatně. K tomu stresové hormony, co to celé ještě víc rozhasí.

Dost se v těch motivačních videích opakovalo, "vy nejste váš sport", "jste víc než jen každodenní tréninky". Analogicky, "vy jste víc než hubnutí." I na tohle ale podle mě pomáhá hubnout s ohledem na udržování, člověk se aspoň v takovou chvíli nemusí prát ještě navíc s biologickou reakcí "hurá, hladomor je konečně pryč, žerem". Byt připraven kdykoli režim přerušit, zakonzervovat, psychicky zvládnout ten nárůst o dvě tři kila, který přitom přijde, nevzdat to i bez té motivace klesajících čísel.

A vůbec se o tom nemluví. Vůbec. Přitom je to jedna z nejdůležitějších věcí vůbec - jak si poradit, když se něco kapitálně posere.
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    ARGANNAH: jj neni to vubec lehke.
    A jeste mam vlastne kolegu, co hral jako mladik fotbal na spickove urovni, a po zraneni silene pribral a doted s tim bojuje. Byl zvykly hodne jist, ale s brutalnima treninkama to spalil.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    ARGANNAH: ja jen ti sportovci sou hodne zavisli na tom endorfinu, coz ti pomaha i se vsim ostatnim celkove skrze naladu a motivaci. Kdyz se zranej tak to nepoberou pac vetsinu dospelyho zivota maj kazdej den prisun svyho opojeni, to je jak prestat kourit nebo tak neco... nejsou ready vubec.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BRUNA: Zajímavý. Ukládám si do mentální databáze.

Tohle je ale teda klasika mimochodem - průsery, přepracování/stresy a nemoci/zranění. Na tom si vyláme zuby většina lidí, ať předtím hubli rozumně nebo ne. Hodně nad tímhle přemýšlím v poslední době, jak to řešit. Zjistila jsem, že docela zajímavá jsou motivační videa pro sportovce, co se zranili a musí se sportem pauzovat: spousta z nich údajně propadne depresivní stavům, nadměrně pije a obecně to prostě psychicky nedává. Nakoukávala jsem toho teď spoustu, jak jsem měla ty vleklé problémy s achillovkami, a pomáhalo to. Ten krizový management je fakt zásadní, zvládat se nepřejídat, neopíjet, v rámci možností se pořád občas hýbat, pokud tělo dovolí... Je to ale strašně těžké. A co teprve když nejde jen o zranění nebo nával práce, ale o nějaký fakt průser s rodinou, dětmi, bydlením. Uf.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam