• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    DELIRIUM
    DELIRIUM --- ---
    Ještě se mi vybavuje, jak všechno light bylo to nejlepší, to se muze jist bez vycitek (zeny v reklamach mely z konzumace light jogurtu temer orgasmus) a že Tic Tac má jen dvě kalorie! :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DELIRIUM: myslím, že chudák Margita dlouho netušil, že půl národa podle něj žere vejce a kafe.
    DELIRIUM
    DELIRIUM --- ---
    MAR_TINA:
    Tak to bylo rafinovanejsi, než sem si myslela :)
    Měnit počet vajec, kafi a sýra. Fakt by mě zajímalo, jak přišel Štefan na to, že první den jsou dvě vejce ok, ale druhý už jen jedno a třetí den místo vajec třeba sýr s černou kávou a potom si zase můžeš dát ty dvě vejce.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Jo, bramborovo vajíčková dieta, tu mě někdy v deseti naučila máma. Ráno dvě vařená vejce, k obědu trochu vařených brambor a k večeři salát z jedné brambory, jednoho vejce a trochy octa. Drželo se to tři dny až týden, aby jakože člověk uhubnul do plavek.

Nebo myšlenka, že žena potřebuje jíst za den 1200 kcal (žena prostě jakákoli, bez ohledu na cokoli, čistě plošně), takže je třeba si zapisovat energetické hodnoty, aby se člověk vešel. A mé dvanáctileté já psalo poctivě, akorát u všeho hodnotu za 100 g, i kdyby to byl třeba jeden plátek sýra. Vůbec nikomu nedošlo, ani našim, že bez vážení počítám úplné nesmysly. Takže mi vycházela strašná hausnumera, já nejedla, abych se vešla, a psala si do deníčku "fuj", když mi vyšlo za den třeba 1300 kcal. Ve finále jsem jedla třeba suchý rohlík k snídani, velký jogurt k obědu a trochu zeleniny k večeři. Jo, shodila jsem, což o to, a rodiče mě samozřejmě chválili, jak na sobě hezky pracuju. Chudáci malí, sami byli tlustí a jeli v tom taky.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Ale ještě před pár lety vytáhla tchyně knížku dieta podle Antonie Mančingové a bylo to něco jako Margita plus přidej hromadu mrkve květáku a trochu rozinek.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DELIRIUM: děda od toho "Margity" měl něco jako : prvdní den, snídaně černá káva, oběd dvě vařená vejce černá káva, večeře kus sýra. Den druhý, snídaně káva a jedno vejce, oběd vejce a sýr...
    DELIRIUM
    DELIRIUM --- ---
    MAR_TINA:
    To asi nedalo moc práce opsat ty dvě max tři suroviny, co můžeš jist :D
    Ale úplně nejjednodušší dieta byla ta, co k nám do Sudet přitáhla jedna modelka (snacha místní báby). Ona jedla pouze ananas. Tady už je asi opis úplně zbytečný. :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DELIRIUM: Margitu držel děda. grep a vejce já... V asi 16.
    Šířilo se to na opisech na stroji.
    DELIRIUM
    DELIRIUM --- ---
    Si pamatuju, jak mi teta kdysi doporučovala super dietu. Mohl se jist grep a vejde, nic jinyho.
    Ona pak zkoušela dietu podle Štefana Margity (nekecám, fakt to bylo dost populární). Což bylo v principu jez jen vejce, špenát a občas tvrdej sýr. A pak jela v mléčné dietě. Což znamenalo jist jen mléčné výrobky.
    Efekt to mělo ohromující. Vždycky nabrala ještě víc než na začátku.

Nicméně tohle byly regurelni diety a vycházely i v časopisech.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Myslím, že ten pokroucený pohled na to, jak vypadá normální žena, přišel v šedesátých s Twiggy a trval nejméně do 90.
    K tomu oblíbené diety na 5000 kJ, ty byly u nás nejméně od 80. let a máme tu masu žen (nejen žen), která se z normální váhy ve 20 letech prohubly k (morbidní) obezitě ve 40+.

Za zlé to mám hlavně Stobu, tady u nás, ti vystupovali jako autorita, včetně lékařek a naučili národ na 5500 kJ, tyčinky Twiggy a místo večeře dvě deci bílého.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADIETTA: já jsem byla podobné dítě a mojí mámě odkývala, že jsem tlustá, i pediatrička. A doporučila mi nedávat svačiny!
    Vůbec neměla nějaký tabulky nebo měření (myslím kaliper nrbo krejčovský metr), prostě si to myslela. Máma říkala, že jediné měřítko bylo výška mínus 110 má být váha.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    MADIETTA: mega d9brej point. Dneska by te za takove dite s takovou vahou doktorka pochvalila jak je zdrave a neobezni jako 8 z 10 co ji tam chodi. Pediatricky sou hodne nestastny no
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    ARGANNAH: Ona to neni zadna prdel si priznat, ze to otravene jablko drzi tvoji rodice. Ale souhlas se vsim, plus teda jeste to delaji proto, abys byla pekne poslusna a manipulovatelna i v dospelosti. Normalni boj o moc.
    Ja si to naplno uvedomila, kdyz kocour pritahl polomrtvou mys a v obyvaku si s ni “hral”. Efektivne ji tyral. Ja vim, ze to tak delaj, ale ja to zvire servala do koule, at ji bud zabije nebo necha bejt. Najednou se mi nejak rozsvitilo a bouchnul mi kotel (dopadlo to dobre. Ex pochopil, ze je zle a o mys se s kocourem popral a vyhral. Kocourek se nam urazil.)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BERUSKA_CA: Já se trochu bojím, že je to někdy ještě temnější: matky žárlí na své dospívající dcery, ponižují je, prezentují jejich rozvíjející se ženství jako nechutné. Nutí je hnusně se oblékat, hnusně je stříhají, a okolí se rádo přidá, protože lidi jsou prostě jací jsou a baví je ponižovat ostatní (a otcové si tím navíc kolikrát řeší zneklidňující polovědomé incestní impulsy, jak by jistě dodal strejda Sigmund). Sněhurka stajl prostě. Holka by se měla tomuhle správně vzbouřit, vypadnout co nejdřív z baráku a rozvinout svou krásu svobodně a bez těchhle toxicit. Jenže dospívající dívka je holt to nejcitlivější, nejzakomplexovanější a nejúzkostnější stvoření světa. A v situaci, kdy se někdo, kdo doteď byl víceméně symbolem bezpečí a ochrany, najednou proměnil ve zlou královnu s otráveným jabkem, si vůbec neumí poradit (plus se to celé odehrává nejčastěji v době, kdy je nezletilá, a nikam odejít jednoduše nemůže). Takže nejsnazší samozřejmě je začít se nenávidět.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    ARGANNAH: Problem je, ze se to pachalo a pacha naprosto zamerne, neb jak mi bylo vysvetleno: “Dite si musi zaslouzit, aby ho meli rodice radi.”
    A to se cloveku samovolne odjisti zbran.
    Na te Madiettine fotce nemuze nikdo soudnej videt tlustou holcicku, to se tu asi shodneme.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Já to radši okomentuju jen obrazem, ať se nemusím sama zabanovat za nekonstruktivní agresivitu. Někdo u těchhle typů historek slzí, já teda ne.

MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: dodneška se pamatuju, jak na táboře po 5. třídě přišel nějaký kluk a řekl, že "ta tlustá holka v modrým triku" má jít za vedoucí. A já se automaticky zvedla a šla. Teprve pak se ukázalo, že v sousední družině je dívčina, která měla opravdu výraznější nadváhu, a shodou okolností jsme obě měly modrý triko. Ale tak jsem to už tou dobou měla internalizovaný.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MADIETTA: Bože. To se nedá lajknout. Úpně normální dítě.

Nechci být melodramatická, ale mockrát si u těchhle historek říkám, jak šílený zločin se dnes a denně páchal a páše na těch nejbezbrannějších a nejcitlivějších bytostech na světě. A jdu radši do prdele, než se rozjedu ještě víc a začnu sprostě nadávat.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    CMLKA: ono se asi i posunulo, co považujeme za "tlusté" dítě. Pro ilustraci přikládám svou fotku z necelých 12 let, tedy těsně před pubertou. Psala se 80. léta. Děti se mi ustavičně posmívaly, že jsem tlustá, měla jsem i přezdívku "Hektolitr". Doma do mě taky furt meldovali, ať tolik nejím, že jsem při těle. Přitom jsem asi měla jenom robustní konstituci. Takže s tím, že jsem obézní prasnice, žiju prakticky celej život, ačkoliv reálně to začala být pravda až po druhém těhotenství - do té doby jsem byla maximálně lehce oplácaná, a to navzdory silným sklonům zajídat emoce.

ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Našla jsem na YT rané Lumierovic filmy. Kdysi mě šokovalo, když jsem to prvně viděla, o kolik v průměru tlustší ta populace na konci 19. stol. byla oproti tomu, jaká jsem si myslela, že bude. To dobové oblečení pochopitelně mate (nemám zjm. tušení, kolik mají na sobě sukní - počítám ale, že tohle jsou dělnice, takže praktičnost vítězila nad vrstevnatostí), ale když se člověk podívá na ty jejich rané záběry dělnic odcházejících z fabriky (tzn. fyzicky pracujících žen, nikoli zahálčivých buržoazních dam), spousta z nich je fakt bokatá a pupkatá. Nohy samozřejmě nevidíme, takže se lze řídit v podstatě jen podle zadků a břich a umístění pasu. Kolik z nich odpovídá naší představě, jak má vypadat žena bez nadváhy - no, tak třeba půlka? Špatně se to odhaduje, ale stejně: podle mě dobrá polovina z nich by byla dnes dietní kulturou onálepkovaná jako "tlustá", některé jako "obézní". A asi nejlíp je to vidět na té mladé matce ve třetím videu (od cca 1:40 dál).

Jinak samozřejmě nepopírám, že tloustneme, to je neoddiskutovatelný fakt. Nicméně druhý neoddiskutovatelný fakt je, že máme úplně úchylná měřítka na to, co je "normální" ženské tělo.

Early Lumiere Films
    https://www.youtube.com/watch?v=S1G6v4Ycmnk
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam