Našla jsem na YT rané Lumierovic filmy. Kdysi mě šokovalo, když jsem to prvně viděla, o kolik v průměru tlustší ta populace na konci 19. stol. byla oproti tomu, jaká jsem si myslela, že bude. To dobové oblečení pochopitelně mate (nemám zjm. tušení, kolik mají na sobě sukní - počítám ale, že tohle jsou dělnice, takže praktičnost vítězila nad vrstevnatostí), ale když se člověk podívá na ty jejich rané záběry dělnic odcházejících z fabriky (tzn. fyzicky pracujících žen, nikoli zahálčivých buržoazních dam), spousta z nich je fakt bokatá a pupkatá. Nohy samozřejmě nevidíme, takže se lze řídit v podstatě jen podle zadků a břich a umístění pasu. Kolik z nich odpovídá naší představě, jak má vypadat žena bez nadváhy - no, tak třeba půlka? Špatně se to odhaduje, ale stejně: podle mě dobrá polovina z nich by byla dnes dietní kulturou onálepkovaná jako "tlustá", některé jako "obézní". A asi nejlíp je to vidět na té mladé matce ve třetím videu (od cca 1:40 dál).
Jinak samozřejmě nepopírám, že tloustneme, to je neoddiskutovatelný fakt. Nicméně druhý neoddiskutovatelný fakt je, že máme úplně úchylná měřítka na to, co je "normální" ženské tělo.
Early Lumiere Filmshttps://www.youtube.com/watch?v=S1G6v4Ycmnk