• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    KURE
    KURE --- ---
    Zeptám se, možná hloupě, jaká je vlastně ideální váha? A jak to zjistím konkrétně pro sebe?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Já zas poslouchala, jak su hubená. Dětská doktorka naznala, že potřebuju výkrm, tak šup do ozdravovny. V roce cca 1976. Asi byla nějaká všeobecná fobie ze štíhlých děcek ještě tehdy. Asi jim nedošlo, že když od tří let denně trénuju krasobruslení, tak budu přibírat obtížně.
    Doma jsem nesměla od stolu, dokud nedojím. Bylo to krutý.
    Ve výkrmně jsem přibrala asi pět kilo, doma to zas postupně zmizlo. Časem mi dali pokoj. Oba sourozenci nějakou lehkou nadváhu vlastnili, tak se uklidnili, že aspoň dva kusy jim přežijou, asi. :-)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DELIRIUM: Tak vlastně praktikovala dneska oblíbený přerušovaný půst. Akorát ty prášky na spaní…

Přerušovaný půst: pár praktických poznámek - by Adam Obr
    https://adamobr.substack.com/p/prerusovany-pust-par-praktickych
    Jak (ne)jíst - by Adam Obr - The C&P Method
    https://adamobr.substack.com/p/jak-nejist

Taky psal, že chystá článek o cirkadiánním cyklu a jídle, ale nějak jsem ho nedohledal:
    https://twitter.com/obradam/status/1759493515782852835
    https://www.facebook.com/share/p/hb8XJMijFpjKFHNy/
    Chystám článek o cirkadiánních rytmech a o tom, jak souvisí s výživou.

Takový ty přerušovaný půsty, citlivosti na inzulin ráno a večer a podobně. Všechny vás to samozřejmě zajímá, a proto přináším hlavní poučení z neexistujícího článku v rekordní krátkosti:

"Nežerte za tmy."

Tohle není on:
    Co potřebujete vědět o spánku a cirkadiánním cyklu
    https://adamobr.substack.com/p/co-potrebujete-vedet-o-spanku-a-cirkadiannim

Ad snižování obsahu živin…
    O (ne)přirozené stravě - by Adam Obr - The C&P Method
    https://adamobr.substack.com/p/o-neprirozene-strave
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já jsem hledala recept na krém na buchtičky, měli jsme doma velké buchtičkové diskuze, jak je to vlastně správně.

Tak čím novější kuchařka, tím méně tuku a vajec. Sandtnerová nejvíce smetany a žloutků, poválečné Vaříme zdravě chutně a hospodárně méně, ale víc než Juliana Fialová v 70. No a náš klasický pudink z polotučného mléka s trochou tuzemáku už nemá ani živinu :)

Možná se nám ty porce zvětšují tím, jak už sto let snižujeme obsah živin.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    Ano, na radu babičky mě moje máma, která nekojila, vykrmovala rýžovýma vývarama a podobnýma záležitostma, už jako kojence. V roce jsem měla úctyhodných 13,5kg/což měla mmch moje kojená dcera ve 3 letech/
    CHOCOLAT
    CHOCOLAT --- ---
    Na tom s tou válkou něco může být, vždyť kolik z nás má zkušenosti s babičkami, které vnoučata vykrmovaly.
    Moje máma (ročník 53) je celý život obézní. Babičce tehdy někdo řekl, že to mimino je moc hubené a brzo umře, že děti mají mít "faldíčky", takže začala mámu vykrmovat, že když šla do první třídy byla už pěkně macatá a prsatá. Babiččina sestra později svoji dceru a moji mámu krmila nějakýma výkrmnýma koktejlama se syrovými vejci, aby nebyly hubené. A babička z otcovy strany byla před svatbou velmi hubená, ale několik let po svatbě a dvou dětech už z ní byla koule v šatovce. Tam to bylo určitě stravou. Přitom byla aktivní dost, měli velkou zahradu a zvířata a musela se otáčet. Když jsme přijeli, tak nejenže to jídlo bylo samo o sobě mastné až až, ale ještě rozpustila v kastrůlku další omastek a obcházela okolo stolu a všem nám to polévala se slovy "máte to dost mastný, chaso?". Nám z toho bylo vždycky blbě. A když přijela do Prahy, štípala mě do zadku a nadávala, že jsem moc hubená. Prostě se u nich tradovalo, že tloušťka je známkou zdraví a blahobytu. Taky mi vyprávěli o nějakém měšťanovi u nich, co si na nedělní promenádu po náměstí dával pod košili polštář, aby vypadal zámožněji.
    Manžel měl taky babičky, co měly největší starost o to, aby bylo jídlo mastné a aby to všichni snědli.
    Prostě měli zkušenost s nedostatkem a chtěli využít toho, že teď je zrovna šance se vykrmit.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ARGANNAH: muj deda se narodil v roce 1912 a zemrel v roce 2009... nekdy kolem meho 16-18 roku zivota tedy (168cm/64kg) mi rekl, ze su "pekne vykrmena" a ja to brala, ze tim mysli, ze su tlustoch. on to mozna ale myslel, ze nejsu podvyzivena jako moje segra.
    Jenze kdyz vam skoro 90 lety pan rekne, ze ste pekne vykrmeni, tak ten generacni rozdil a negativni podtom v tom slove mozna vidite jen vy a on to mozna myslel uplne jinak... ale tenkrat sem se pak bala na navsteve cehokoli dotknout, aby k tomu neprisli kecy, ve kterych sem vyrustala celej zivot od mamy (dedecek byl z tatinkovi strany a ten vzivote nic o mym vzhledu spatnyho nerek). A mozna to byla lichotka. Ted jak vas ctu, tak me napada, zda to lichotka fakt byt nemohla, protoze kolem toho roku sem se proste trochu zakulatila vic do boku a ty uz mi zustaly :D
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    To mi připomíná kamarády mého muže. Jeden z nich byl tlustý, druhý studoval medicínu. Ten tlustý přišel jednoho dne za tím medikem s tím, že potřebuje zhubnout, ale miluje pivo a odmítá s ním přestat. Tak se medik zamyslel a naordinoval dietu spočívající v tom, že mladý muž může piva, kolik chce, ale kromě piva smí jenom zelí. Čerstvé nebo sterilované bez další úpravy. Tak kamarád zahájil pivně zelnou dietu, skutečně shodil. Co s ním pak bylo dál, netuším.

Tohle je ale spíš legrace (teda ne pro toho kluka, co zhubnul, samozřejmě), stav medicíny v nultých letech bych podle toho neposuzovala.
    DELIRIUM
    DELIRIUM --- ---
    To s tím nevecerenim mi vybavilo další ze super diet. Potkala sem kamarádku, která tehda studovala medicínu a všichni obdivovali, jak krásně zhubla. Její trik byl v tom, že jedla jen do oběda a večer, aby ji hlad nebudil, tak brala prášky na spaní.
    Tehda sem si říkala, jak na to vyzrala.
    Tu medicínu nezmiňuju jen tak. Proste i člověk v oboru, pokud jde o hubnutí, dělá absolutně wtf věci.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Ta nenávist ke tlustým:

Utkvěla mi ze základní školy jedna ukázka z čítanky, muselo to být do páté, sedmé třídy max. Kdyby někdo knihu poznal, prosím napište.

Leningrad těsně po válce. Dvě dívky sedí spolu ve škole v lavici a mají zlou protivnou učitelku. Baví se o ní a jedna nenávistně říká: "Navíc je hrozně tlustá, ta určitě neprožila Blokádu."

Mohli být po válce tlustý lidi považování za podezřelé, minimálně v částech Evropy, kde ten hlad byl.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: nebo dat, která mu byla v jeho vědeckém prostoru a jazykových schopností dostupná.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Jo. A ten odborník si navíc mohl tvořit názor na věc na základě dat, která byla mírně zkreslená už of začátku vlivem dvou světových válek.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: já si teda přečtu tu knihu od Dolejčka, ten byl guru československého hubnutí od sedmdesátek. Ale mám z něj trauma, nechtělo se mi do toho.
    Myslím, že on byl autorem té teorie, že se máš pořádně nasnídat, obědvat střídmě a nevečeřet.

Možná - pozor hypotéza - stačil jeden odborník s přesvědčením, který se zrovna dostal do médií a napsal dvě knihy a jeho přístupy a osobní názory se rozšířily do celé populace. Neříkám, že zrovna Dolejček, toho se bojím číst, ale kdokoli. Dřív nebylo v dostupném prostoru sto názorů na deset věcí. Sice nás to mate, je pracné se orientovat atd., ale v dobách jednoho názoru na věc stačilo, aby ten jeden byl špatně a ovlivnilo to celou generaci.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    RSZ: Boží. :) Ovšem tady budou důležitější plošné statistiky než kvalitativní sonda na mikroúrovni, a sledování těch diskursů, které kolem toho vznikaly. Čím víc nad tím přemýšlím, tím víc je mi líto, že nemám čas to zkusit prozkoumat hlouběji. Nicméně třeba půjde dohledat aspoň nějaká sekundární literatura, divila bych se, kdyby to už někdo dávno nestudoval.
    RSZ
    RSZ --- ---
    btw, můj táta na válečný hlad vzpomíná v deníčku:)
    "V městečku se nic moc nezměnilo a jakoby v míru se žilo do poloviny roku 1944. Válka se projevovala jen tím, že matka měla starost, abych za války neumřel hlady a tak mě vykrmila z dodávek černých potravin od příbuzných jako prase. Byl jsem nechutně tlustý, dva podbradky, medvídek koala."
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    RSZ: Psala jsem: hypotéza.
    RSZ
    RSZ --- ---
    ARGANNAH: akorát současný stav obezity v různých zemích vůbec nekoreluje s tím, kde skutečně byl hlad.. imho overthinking
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Taky jsem přemýšlela nad tou válkou. Oběma válkami. Jak jsem hledala ta stará videa z počátku století, došlo mi, ze u tech Lumierů ve filmech z 90. let 19. stol jsou to víceméně samé normální postavy, tak další videa třeba z 20. nebo 40. let, co jsem našla, jsou plná štíhlých až hubených lidí. Takže hypotéza: je to celé fatálně zkreslené. Co když a) populace Evropy během světových válek nestandardně vyhubla, b) pročež generace, co měla děti ve 40. a 50. letech, hysterčila, aby děti jedly, protože si pamatovala vyšší dětskou nemocnost a úmrtnost spojenou s podvýživou, c) někdy v 70. letech se ale alimentace upravila, logicky došlo k nárůstu váhy populace, jednak biologicky (reakce organismu na zkušenost s hladem) a jednak sociálně (protože přetrvával ten důraz na výkrm), d) načež doktoři začali "bít na poplach" (oblíbené klišé) před tloustnutím, které bylo ale zčásti optický klam založený na srovnání s předchozími podvyživenými generacemi, e) populace se vylekala, začala držet dobové nesmyslné diety a režimy založené na zastaralých, neúplných a někdy vyloženě chybných vědeckých modelech, f) a než se stihlo ověřit, že jsou kontraproduktivní, populace si na ně zvykla a rozjel se kolem nich šílený byznys. Et voila, jsme, kde jsme.
    DELIRIUM
    DELIRIUM --- ---
    Přijde mi zajimavej ten rozdíl mezi generacema a vnímání "obezity"
    Prarodiče, co zažili válku a za války byl hlad, byli zvyklí dojidat úplně všechno i to, co by dnes člověk vyhodil jako odpad. Nám vnoucatum dopravali, jelikož to sami neměli. Neexistovalo něco nedojist a když vnouče bylo hubené, tak to byla téměř tragédie, protože to znamenalo, že je nemocný a asi dlouho nevydrží. Takže jejich ideálem bylo řádně vykrmene dítě, které období nedostatku hrave zvládne.
    A potom generace jejich dětí, které to měli úplně jinak. Tlustý = fuj. Přitom je vychovali tihle lidé.
    Moje babička mi nikdy neříkala, že sem tlustá nebo ošklivá atd atd, ale její dcera (má matka) tohle jela pořád. Fakt by mě zajímalo, kde k tomu přišla, když výchovou to asi nebylo.
    KURE
    KURE --- ---
    Jak tady tak nadavate na hloupý diety a poradce minulosti, tohle jsem ulovil dneska u snídaně.
    Jsi dospělý, žer 8400kj a nikdy jinak. :D

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam