Taky jsem přemýšlela nad tou válkou. Oběma válkami. Jak jsem hledala ta stará videa z počátku století, došlo mi, ze u tech Lumierů ve filmech z 90. let 19. stol jsou to víceméně samé normální postavy, tak další videa třeba z 20. nebo 40. let, co jsem našla, jsou plná štíhlých až hubených lidí. Takže hypotéza: je to celé fatálně zkreslené. Co když a) populace Evropy během světových válek nestandardně vyhubla, b) pročež generace, co měla děti ve 40. a 50. letech, hysterčila, aby děti jedly, protože si pamatovala vyšší dětskou nemocnost a úmrtnost spojenou s podvýživou, c) někdy v 70. letech se ale alimentace upravila, logicky došlo k nárůstu váhy populace, jednak biologicky (reakce organismu na zkušenost s hladem) a jednak sociálně (protože přetrvával ten důraz na výkrm), d) načež doktoři začali "bít na poplach" (oblíbené klišé) před tloustnutím, které bylo ale zčásti optický klam založený na srovnání s předchozími podvyživenými generacemi, e) populace se vylekala, začala držet dobové nesmyslné diety a režimy založené na zastaralých, neúplných a někdy vyloženě chybných vědeckých modelech, f) a než se stihlo ověřit, že jsou kontraproduktivní, populace si na ně zvykla a rozjel se kolem nich šílený byznys. Et voila, jsme, kde jsme.