MADIETTA: Já si začínám poznenáhlu myslet, že léčba takovéhle formy obezity by možná měla vypadá podobně jako třeba léčba vážných psychických nemocí. Prostě transport do specializovaného zařízení a hospitalizace, intenzivní psychoterapie a léky, pravidelný režim. A následně, když to tělo dost splaskne, tak bariatrie.
Viděla jsem nedávno dokument o obézním chlapovi odněkud z Havaje, měl snad 250 kilo, od začátku říkal, že potřebuje pomoc a že to sám nezvládne. Ve hře byla přítelkyně enablerka, co strašně chtěla dítě, ale z nějakýho důvodu ho neměla (nevzpomínám si přesně, jestli děti mít nemohla nebo o co přesně šlo), takže místo dítěte maminkovala jeho a nosila mu, cokoli si přál. Oba od začátku vlastně otevřeně říkali, že to v domácích podmínkách nedají a že potřebujou pomoc, a doktoři tvrdošíjně opakovali, že musejí a že dokud on něco málo nezhubne, tak se s ním nebudou bavit. Do toho se řešilo, že by se mu udělala bariatrie, ale na Havaji na to žádné zařízení nebylo stavěné a celej ten dokument se v podstatě hledaly cesty, jak ho odvézt na pevninu. Ten dokument nakonec skončil tak, že chlápek jednoho dne ráno prostě umřel.
Já jakoby na jednu stranu souhlasím s tím, že život každého z nás je naší vlastní odpovědností a bez přijetí téhle odpovědnosti se nehneme nikam. Tenhle konkrétní chlap se opravdu choval jako dítě - postarejte se o mě, nakrmte mě, zhubněte mě, zařiďte, ať přežiju. Na druhou stranu nemůžu nevidět paralelu třeba s alkoholismem - na takovéhle váhy se člověk bez PPP neprožere. Představuju si, kdyby v odmašťovnách říkali potenciálním klientům "ano, můžete nastoupit na protialkoholní léčbu, ale až poté, co zvládnete tři měsíce nepít, do té doby se s vámi bavit nebudeme." I kdybychom z toho odlepili problém deliria tremens, kolik lidí by to asi takhle zvládlo a dotáhlo. Jasněže v nějaké chvíli musí nastoupit fáze, kdy to člověk musí převzít sám a překopat si svou domácí rutinu, nicméně může to dělat až ve chvíli, kdy ma za sebou nějakou léčbu a třeba i bariatrii a má mnohem víc nástrojů, jak si s tím poradit, než jenom "tady máte jídelníček".