MADIETTA: Ono tady jsou víceméně čtyři možnosti:
1. Sundat to ještě víc. To je víceméně na výběr mezi sebetýráním a jojo efektem. Ale jsou lidi, co to holt seseknou a modlí se. Já bych to nedělala (ty viditelně taky ne), ale někdo je na sebe rád tvrdej. Za mě nejhorší varianta, potenciál kontraproduktivity 9 z 10.
2. Vzdát to úplně. Jojo efekt zaručen, jak píše Iom Nukso. Druhá nejhorší varianta.
3. Zůstat s jídlem i pohybem, kde jsi. Určitě to není nic proti ničemu, zvlášť jestli máš zdravotní problém, který ti překáží v cvičení. Ne vždycky je potřeba pokračovat v cestě zrovna v danou chvíli, někdy pomůže počkat na lepší situaci a zatím si odpočinout. Za mě relevantní možnost. Plus: váha by se nemusela hnout. Mínus: nulovej nebo negativní efekt na metabolismus, neřeší to tu adaptaci.
4. Zkusit to pomaličku zvyšovat, po kouscích, klidně po 100 kcal za dva tři týdny. Ano, ze začátku to opravdu povyleze, klidně i o dvě tři kila. Nicméně někdy je potřeba, abychom se pohnuli dál, se kousek vrátit. Pro přidání mluví i to, že máš evidentně zdravotní problém a víc jídla znamená lepší regeneraci. Když se ti podaří najít nějakou formu pohybu, klidně jen klidnou chůzi, kterou u toho můžeš dělat, pomůže to. Plus: řeší to adaptaci, zlepšuje metabolismus, pomáhá při uzdravení. Mínus: váha holt o kousek povyleze. Při správně zvoleným pohybu (pokud ho lze dosáhnout) ale to nabrání může být ve svalech.
Pátou možnost nevidím - napadá někoho něco?