• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MADIETTA: pporad diky bohu jak je to ted, kdyz to srovnam s mym detstvim. Mne bylo receno, ze si vymyslim a co delam problemy. Tridni zorganizovala setkani maminek, ze ktereho vyplynulo, ze se urazily, ze co za spinu to hazim na jejich roztomile dcery a mama rekla, ze se kvuli mne stydi. Proste umlceno. O 3 roky pozdeji si toho vsimla nova tridni a zacala to seriozne resit, akorat asi jeste s tim nebyli zkusenosti, protoze to resila nejak divne, hodne verejne, pred celou tridou o mne. Poslala me na psychilogicke vysetreni, ze se mnou dle ni neni neco v poradku, vysledek jsem neslysela, byla jsem moc mala, ale mama vysla s tim, ze inteligenci mam nadprumernou a ze tudiz vse ok. K tridni prisla vitezoslavne s tim, ze jsem ok a hotovo. (Protoze IQ stacilo ze jo, co jinyho by mohlo byt v neporadku). Tridni pak nadiktovala jine skupince holek, at se mnou kamaradi, posadila me k nim a cely to bylo uplne strasny. Sikana od tech holek sice na chvili ustala, ale bylo to tak nejak porad ve vzduchu a cela trida si pamatovala ten skandalni kolos kolem mne, stydela jsem se tam i sedet a zustala komplet sama nekolik let.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MADIETTA: Tohle přehouení na dítě, že si za to vlastně může samo, protože se málo snaží, je strašně na hovno :-(
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ELIZHANNAH: tak ono dneska by snad každá škola měla mít metodika/čku prevence a s dětma se pravidelně pracuje, ale ono se to strašně těžko podchycuje hned v zárodku, strašně záleží na konkrétní konstelaci, na třídní učitelce/li a tak dále.

Ve třídě staršího syna to např. bylo tak, že na druhém stupni dostali třídní učitelku, která je měla pouze na výtvarku. Takže je viděla na dvě hodiny týdně a jednou za 14 dní třídnickou hodinu. Vůbec je neznala, když jsem za ní šla, že mého syna spolužáci šikanujou, tak si ani nevybavila, kterej to je. A měl by to být třídní učitel, který s tou třídou interaguje nejvíc, žejo, protože kdo to má podchytit? Ty děti za nikým nepůjdou, zvlášť ne za učitelkou, kterou ani neznají a nevědí, jestli jí mají důvěřovat.

Dopadlo to pak přesně tak, jak jsem psala. Syna jsme museli přeložit na jinou školu, tam to bylo zabitý, jinak by nepřežil. Třída jela na speciální školu v přírodě, kde s nima celej tejden pracoval etoped a školní psycholožka, která je pak i nadále sledovala, ale bylo to úplně k prdu, už to byl rozvrácenej toxickej kolektiv a ta šikana tam bujela furt, jenom si místo mýho dítěte vybrali někoho jinýho.

No a když jsem byla malá já, za hlubokýho socíku, tak neexistovalo takovýho vůbec nic, třídní učitelka mi nevěřila/bylo jí to jedno a moje matka to zkusila řešit jednou, ale když s ní ta učitelka vyběhla, tak to vzdala a řekla mi, že se holt neumím zapojit do kolektivu a že se mám víc snažit. Takže já jsem si prožila pět let pekla, kde myslím, že řada věci i naplňovala podstatu nějakého trestného činu, ale smolík, už to nikdo nikdy neřešil a já jsem to pak řešila sama v sobě do hluboké dospělosti.
    OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    ARGANNAH: přesně, žena za pultem, to byla žena žen - samoživitelka, spasitelka duší, vypořádala se z excesivním alkoholikem, a ještě si našla šamstra. když vemu ke srovnání postavu "ženy za pultem z marmeládovny Eliška a Damián" tak to snad není ani ženská postava.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    MADIETTA: neměly by školy tedy podstatně zapracovat na prevenci takových jevů? A vlastně už nejlépe mateřské školy...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BERUSKA_CA: No, já to třeba po dětech nemám, zvládla jsem to zcela sama, nicméně ten argument má mnohem zdravější jádro než dnešní představa, že i matky dvou a více dětí mají mít štíhlá a pevná dívčí tělíčka.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    ARGANNAH: Jo, pamatuju si svaty argument “mam to po detech”.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: No ale právě, zároveň dostávaly role herečky jako Antonie Nedošinská, Míla Myslíková, Stella Zázvorková atd., u mladejch holek byla ta doba možná stejně necitelná jako dnešek, ale matkám od rodiny naopak doba podle mě odpustila mnohem víc. Dneska musíme bejt hubený VSICHNI.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: no tvl. Ty seriály vlastně vyzývaly k šikaně tlustých.
    A to si vybavuji, kolik "tlustých" postav bylo úplně normálních.
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    někoho to pobaví, někomu to přijde smutný... taková byla doba. dneska to vyznívá jako wtf
    nedávno jsem zkoukla svůj oblíbený dívčí seriál My holky z městečka z roku 1985

Jarka řekla směrem k Fanyně (jak měla ty vystřihovánky)

a to je ta (tehdy!) tlustá Fanyna (s aktovkou)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ARGANNAH: Jako introvertní osoba zcela chápu, no. Introvert jde s problémem ven až tehdy, když ho má v sobě vyřešený. Je to někdy blbý, ale takhle my holt fungujeme. Zas na druhou stranu víš, že když s něčím za tebou přijde, tak už je vlastně na půli cesty a jde se jen ujistit, že to dělá dobře.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    OVERWATCH: to je taky klasika, kdyz se nekoho pokusis zastat, tak se nepridaji i ostatni, jen ses pak taky v hledacku... to sem se taky naucila docela rychle, ze pokud mam potrebu zabranovat nespravedlnosti tak jen a pouze na muj ukor, protoze ostatni to nevyuziji aby se pridali na spravnou stranu a zvratili to...

je dobre, ze obet nakonec nejaky kroky ucinila, ale je to fakt des. ja ve svym svete nechapu proc by to nekdo delal, ale lidi sou ruzny a co posloucham obcas od kamaradky vychovatelky, tak si to taky dost nosej a okoukavaj doma:( takze z toho vetsinou nevyrostou...
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MADIETTA: hlavne pak asi ten sikanovanej jedinec moc nema prehled, ze treba ostatnim to nikdo nedela, ackoli kdyz si to tak vezmu, tak se na to spis jen moc nezameruje a nevnima
    OVERWATCH
    OVERWATCH --- ---
    MADIETTA: Mam zkusenost s kybersikanou na jednom byvalem diskusnim foru. Je to presne jak rikas. Stacil jeden co utocil. A postupne se nabalovali dalsi a dalsi, kteri kopali az nekdo z nich poslal anonymni e-mail do zamestnani, ze obet maji vyhodit. Obet na to podala trestni oznameni, diky cemu se da rict provozovatel a majitel ukoncil ten server a tak obet byla za toho nejhorsiho. Nikoho nezajimalo co za tim stalo a ze to obet poskodilo v praci.

Nedavno jsem se na diskusnim serveru zastal jednoho hromadne sikanovaneho a tamni navstevnici to otocili proti me. Nakonec jsem tam dostal ban.

Sikana je nejvetsi svinstvo. A melo by se proti ni bojovat.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ALEXIS: on ten mechanismus šikany je poměrně stereotypní. Začíná to právě tím, že je buď jeden vlivný jedinec, anebo malá partička, která si vybere někoho zranitelného, většinou fakt jednoho, max dva lidi, a začnou ho trápit. Pokud se oběť sama neubrání a pokud se jí někdo jiný v kolektivu nezastane, tak se to už nabaluje jako lavina. Vlivná partička získá větší vliv právě proto, že si na někoho úspěšně troufla. Postupně se k nim přidává zbytek skupiny, motivací je buď snaha se k partičce přilísat a získat podobný vliv, anebo u zranitelnějších jedinců nedostat se do pozice, že by byli další obětí. V konečné fázi týrají původní oběť(i) téměř všichni, snad jen krom pár jedinců, kteří jsou dostatečně silní, aby mohli zůstat neutrální.

Podstatné je, že tuhle dynamiku už nikdo nikdy nezvrátí a jediné řešení je ten původní kolektiv rozbít. V téhle skupině už oběť nebude nikdy ničím jiným než obětí. Vzít oběť z kolektivu na změnu dynamiky nestačí, protože skupina plynule přejde na "druhého nejslabšího", který zaujme pozici původní oběti. Resp. stačí to k tomu, že to zachrání tu první oběť, ale ta skupina už toxická zůstane.

O šikaně toho mám nastudováno, že bych o tom mohla jezdit do škol přednášet. :/
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    KRISKA: Ano, přijde mi, že spousta lidí v takovém tom průměru prostě šikanována nebyla, protože fungovali normálně.
    Třeba na mojí základce byla ta cool parta, která šikanovala ty nerdy a pak byl mezi tím ten průměr, kteří existovali v mantinelech normálnosti, které by třeba citlivější jedinci brali za šikanu, ale tihle z toho měli prostě svůj interní humor.
    Ten typ, jak se puberťáci oslovují vole a píčo a jsou drsný jak šmirgl, ale není to nadsázka, za kterou doma brečí, prostě to tak mají.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    ELIZHANNAH: A pak se divej, ze je deti “zapomenou” navstevovat nebo to delaji jen z povinnosti (a pak se citi spatne).
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    MADIETTA: mojí matce to vyhovovalo, a ještě mě stejně vždy zvládla zkritizovat za každou maličkost. Preventivně. Pro jistotu. Takhle to zřejmě podědila od dřívějších generací jako vzor, jak se má to rodičovství dělat.
    WERKA
    WERKA --- ---
    VALENTINA: Mne taky nikdo nešikanoval (a ani jsem nikohl nešikanovala já ;-))
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Holky nezlobte se, to se nedá lajknout, to bych si připadala, jako že to schvaluju. :( Tady jedno virtuální objetí místo lajku 🫂
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam