Všem příznivcům přísných režimů, ať už s cheat dayem nebo bez, bych ostatně doporučila následující experiment: třeba tejden pečlivě vážit, ale jíst víceméně cokoli. Dát si večer chipsy. Zajít si na meníčko do Mekáče. Objednat si v hospodě smažák. Dát si oblíbenou zmrzlinu, hrst oříšků k svačině, chleba s olivovým olejem, majonézový salát, cokoli, co se ve Vašem jídelníčku běžně vyskytuje. A sledovat, co to dělá s energetickým příjmem a makry. Zjistíte například, že některá jídla (smažák s hranolkama a tatarkou, pečená husa apod.) jsou fakt masakr a bez přestřelení denního příjmu se do jídelníčku nevejdou, ale padesát gramů zmrzliny po obědě nebo misku chipsů si člověk klidně může dát a vůbec nic se nestane. Naopak nekontrolované dávky oříšků, olivový olej nebo třeba rybí salát dokážou nadělat v jídelníčku nečekaný bordel. Proklínané luštěniny že jsou fantastický zdroj vysokobjemové nízkoenergetické stravy. A tak. Nebo že třeba cheesburger v nouzi, ač je to ultrazpracovaná přemražená srágora, je energeticky naprosto v pohodě a v nouzi (oblíbený příklad, vracíme se v noci ze služební cesty) je lepší si jeden koupit, než hladovět o hodinu dvě déle, což klasicky skončí přejedením. Jasně, když štíhlá dívka hubne poslední kilo, jde o každý joul, ale obézní má velký manévrovací prostor a tohle si klidně dovolit může, aniž by musel přemýšlet v intencích "cheat dayů" a mít pocit, že nějak "podvádí". Jde o množství, jde o to, aby v jídelníčku jinak převládala zdravá jídla a tohle tam bylo v menšině. A jde o to, vědět, co dělám a jak to v těch tabulkách vypadá.