• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MAR_TINA: no to mi připomnělo moji tetu Máňu, co přežila koncentrák a už nikdy se nepřestala cpát. Měla 200 kilo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BERUSKA_CA: takže i druhá světová byla na hubnutí krátká!
    Sorry za černý humor, ale ve světle těhle informací...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KURE: Tak je to zjevně příspěvek z Instáče nebo odkud, míra zjednodušení bude nadlimitní. Nicméně ono to popisuje prostě to, co stejně všichni víme, totiž že váha má tendenci se tvrdošíjně vracet na maximální dosaženou hodnotu. Jak ten mechanismus vypadá biologicky mebo biochemicky je důležité vlastně jenom do té míry, do jaké je medicína nebo farmakologie schopná vyvinout léky nebo terapie, které tenhle jev můžou pomoct minimalizovat. Nicméně jinak to není prostě nic nového a i kdyby to přineslo změny v lékařském diskursu, tak jako tak bude trvat generaci, než se to projeví na chování v jiných než obezitologických ordinacích, a dvě generace, než mainstream přestane přemílat "nežer a hýbej se, je to snadné, stačí jen chtít."
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    A hele, na discovery.com to je - ted nemuzu poslat link, jsem v blby zemi :)

    In contrast, your fat cells live a fairly long time — an average age of 10 years. The bones in your body also regenerate about every 10 years. If you think 10 years is a long time, you haven't seen anything yet. Other parts of your body are just as old as you are.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    KURE: Uz pred mnoha lety na univerzite nam biochemici tvrdili, ze tukova bunka chcipne po sedmi letech (mysleno, kdyz ji tak douho nepouzijeme). Tehdy jsem to neoverovala, ale je videt
    (Ja to celej zivot pozorovala na svoji matce) ze nekam se protloustnout da mnohem vic prace nez jojo.
    KURE
    KURE --- ---
    NIGHTFURY: nějak se mi nelíbí výraz "tuková tkáň má paměť".
    Ovšem to že tělo ví jakou má "normální" hmotnost a snaží se ji držet není žádný tajemství.
    Podobně jako někdo kdo už někdy měl vymakaný svaly, pak o ně přijde, tak je získá zpátky snadněji, než poprvý.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    A sakra 😬

    KURE
    KURE --- ---
    LUSINDA: Oříšky a ovoce a kakao a skořicí. V libovolných podmnozinach.
    Ted v zimě je to ovoce často sušený.

    Když nic nemám, tak jim samotnej.
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    LUSINDA: Já se teda nevážila už skoro rok, protože prostě nechci vědět, kolik vážím, takže zcela vědomě.. ale když jsem se kdysi dávno po škole přestěhovala do vlastní domácnosti, váhu jsme vůbec nekupovali a ani nikomu nechyběla. Když mi došlo, že jsem přibrala, měla jsem nahoře asi 25 kg (měla jsem jiné starosti než sledovat váhu a nosila jsem takové oblečení, že se prostě natáhlo).

    NAVARA: výrazně obézní kolega říkal, že pozoruje velké rozdíly mezi tím, jak se k němu lidé chovali, když byl štíhlý a atraktivní a jak se k němu chovají hned. Na základě toho jsem pořád čekala, kdy na mě budou lidi hnusní, ale nic takového se neděje.
    Pravda je, že moje váha osciluje v rozmezí +-30 kg, takže já nestíhám sledovat, jak zrovna vypadám, ale mám pocit, že jsou ke mně lidi pořád stejně milí. Každopádně loni jsem chvilinku sháněla práci a nesehnala, tak mi problesklo hlavou, jestli by to skončilo jinak, kdybych byla krásná a štíhlá - ale myslím, že ne.
    (Na druhou stranu to možná souvisí s tím, že já kvůli váze už desetiletí nemám žádné mindráky a pokud by s ní měl někdo problém, řeknu si, že je vůl, přeju mu, ať ho nic podobného nepotká, a půjdu dál. Vlastně i tady v sexseznamce mi kdysi někdo napsal, že bych při tom, jak vypadám, neměla být tak sebevědomá :-D)
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    Agar

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    LUSINDA: Není, ale je to náhražkové zahušťovadlo, které se používá, aby dohnalo to, co rostlinný kvas asi sám nevytvoří. Pokud je to Ovsánek bez označení jogurt, OK. Já bych to ukončila, jen se vrátím k původnímu postřehu, že průmyslový, ač značkový, rostlinný jogurt plný sóji, byl velmi nedobrý.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    KOCHANSKA_CH: agar není nic špatného.....i na ovocné želé je super.Já tuhle skupinu potravin objevila při kojení, když jsem měla bez mléčnou dietu.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Veganské jogurty se doma vytvořit dají např. z kokosového, rýžového nebo sojového mléka, startují se zakoupenými mléčnými kulturami na jedno použití a ztužují se dodatečně pomoci agaru, tapioky, xanthanu nebo kombinací deesterifikovaného pektinu s vápníken.

    Mlíko a jogurtová kultura, za mě, vedou.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    KOCHANSKA_CH: https://www.zkvaseno.cz/jogurt tady píšou, že to jde se startovacími kulturami.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    LUSINDA: Nevím, jakej je postup výroby, pokud tam není soja, je to jen dobře. Ale uděláš si ovsánek doma? Jogurt z mlíka jo.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    Dost rostlinných je kokosových....tam je výroba zřejmá. Žádné ultra zpracování tam nevidím. Co si do toho jogurtu dáváte? Týden zkouším dávat čisté kakao (prášek top kakaa...zadne Granko nebo nejlepší české) a přešla mě chuť na sladké. ☺️
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Mám ráda k jídlu rostliny. Ale co se rostlině musí stát, aby se z ní stalo cosi bílého?
    RSZ
    RSZ --- ---
    KOCHANSKA_CH: jím, chutnají mi a netrpím, narozdíl od mléčné krávy..
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    KOCHANSKA_CH: ovsanek je náhodou coool 😅
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Kdysi tu proběhlo téma ultrazpracovaných potravin. Minulý týden jsem se na hotelové snídaní přehmátla a místo bílýho jogurtu jsem ulovila rostlinnej. Po jedné lžičce musím říct, že obdivuju všechny, co tuhle odpornou nejedlou substanci dokážou pozřít.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam